Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Hosszabbításos vereség

,Egy egyszemélyes divízió I-es csapattól kapott ki a WVSU. Bosszantó vereség volt, mert a gárda kétszer is 21 pontos hátrányból állt fel és megnyerhették volna a mérkőzést. Olyannyira, hogy a hosszabbításban, 1,56-tal a vége előtt 2 pontos előnye volt a fekete-sárgáknak.

Azt azonban el kell ismerni, hogy a ráadás 5 percében már nem ment igazán a dobás és így végül a hazaiak 72-72 után 84-78-ra nyertek.

Az ellenfélnél volt egy erőteljes dobóhátvéd, bizonyos Jessica Kovatsch. 39 ponttal zárt, ha ő nincs, akkor komoly gondban lettek volna.

Laura 17 pontjával ismét a legeredményesebb volt a társai között.

Egy kicsit azért sajnálom a dolgot, az azonban bebizonyosodott, hogy ez a szint, azaz a divízió I. harmadik harmada, látótávolságra van a lányok számára.

Tovább


Köszi Wbasket!

Minden héten összefoglalót írni az Amerikában játszó magyar lányokról szép feladat. Nem én, hanem a magyar szakportál, a Wbasket teszi ezt meg. Minden elismerésem, hiszen lássuk be nem tüntetnek milliók az utcán annak érdekében, hogy olvashassanak Szabó Fanniról, Szamosi Amadeáról, Kuttor Enikőről, Barta Brigiről, Hegedűs Jankáról, Vukov Szonjáról, Udvardi Saciról és persze a lányomról, akiről ez a blog is szól. Mégis jó átfutni az odafigyeléssel készülő sorokat.

Hetente átbogarászni az eredményeket, majd cikket írni belőlük. Respect! Köszi haver, hogy megteszed!

Itt a legutóbbi is. A lelkemnek is kedves ilyen Wbasket-montázst látni és egyben megtiszteltetés is Szabó Fanni és Szamosi Amadea társaságában szerepelni. Hoppá még egy apróság, mind a három magyar lány ballal bűvöli a labdát.

Nagy utat tettek meg ezek a lányok. Ők és családjaik tudják ezt legjobban.

Van, aki szinte semmit sem tudva a körülményekről, egyedül utazott ki, más a jogi csűrcsavarok miatt a préri szélét is elvállalta álmai érdekében. Volt, aki a minőségi iskola kedvéért egy erősebb csapatról mondott le, aztán van, aki kosárkarrierje érdekében vállalta a bivalyerős gárdában az 1-2 éves kispadozást. És persze olyat is találunk, aki a játék szeretete miatt választotta azt a csapatot, ahol azonnal megmutathatta magát.

Különböző személyes történetek ezek, de mindegyik példaértékű.

Ügyesek vagytok lányok és főleg kemények. Ha úgy tetszik útmutatóak azoknak, akik mernek nagyot álmodni, majd cselekedni. Amúgy pedig egész jó kis Universiade-csapat lenne belőletek, ha volna olyan, aki ezt észrevegye.

Tovább


Karácsony a távolban

Második karácsonyunk Lorka közvetlen közelsége nélkül. Mindkétszer Amerika volt a ludas. Az elsőt még szinte gyerekként élte meg. Nagy kalandban vett részt, amely összességben hasznos volt. Angoltudás, kosárlabdaélmény, világlátás. 2012-13 tele volt.

Azóta három év telt el. Most az internet segítségével ágyából csodálta meg anya és apa ajándékát. Zoliék örömét. Emma önfeledt csicsergését.

Amerikai szülei egy kajának fura, lelkünknek kedves étellel kedveskedtek neki. Őszintén megmondva nem tudom, hogy mennyire volt ez tudatos, de a szeretet ünnepén jól esett.

Mondjuk ki nem találnám, hogy ez mi lehet, de ma isten bizony megkérdem. Amerikában ugyanis ma ünneplik a karácsonyt, tegnap "csak" ajándékosztás volt.

Update! A megfejtés: joghurtos pudingszerű egészségesnek mondott (komolyan) édesség. Tényleg kedveskedni akartak Lorkának.

Tovább


Újra otthon, azaz majdnem otthon

Lorkát hazakísértük Stamping Groundra. Itt laknak az amerikai szülei. Autóval 3 óra az egyetemtől.

Végig beszélgettünk.

Kosárlabdáról, tanulásról, az amerikai autózási szokásokról, a gps furcsaságairól, az utak állapotáról. Az utóbbit eléggé leszólja, mert olykor meghökkentően rosszak. Nem kátyúsak, mert az azonnal kártérítési perek tucatjait hozná, de az egykori betonos M7-as zúgó, döcögő lármája nem ismeretlen. Sebaj, a csajszi ügyesen odatalált.

Újra Stamping Gorundon

Az érthetőség kedvéért, ez olyasmi, mintha egy eldugott 600 fős zalai falucskába kellene eljutni este Budapestről egy fárasztó meccs után. Ja, kézcsók annak, aki kitalálta az internetet. Ilyenkor egy csodának gondolom, mondjon bárki bármit az elidegenedésről.

Teszi a kötelességét

Egy hét pihenő jön. A kocsit is ellenőrizteti, hiszen olykor gyanús ikonok világítanak a műszerfalon, viszont

az öreg Toyota csak elvitte őt A pontból B pontba.

Köszönet ezért is. Iman barátnő sem marad ki, meg Indiana, ahol a család másik fele él. Lesz program bőven.

Karácsonyi csokidömping

A karácsony nélküle lesz és megis vele is. Ott leszünk vele, lélekben, hangban, videón, igen az a jó megénekelt internet. A karácsonyi ajándékcsomag még úton.

Tisztelt Magyar Posta tessék belehúzni

vagy/és sürgetni az amcsi partnert is, hogy 24-re legyen ott a másfél hete feladott doboz. Marciáéknak akarunk kedveskedni. Mintha csak Gombóc Artúr állította volna össze,

magyar csoki jobbról és balról,

mert imádják a hazait, van benne sportszelet is (apa kedvence), az édesszájú újviláglakók.

Lou az örök barát

Aki nagyon örült Laurának az Lou. Amikor a csajszi kocsija felkapaszkodot a telek tetején lévő házhoz állítólag már nagyon izgatott volt. Amikor pedig belépett őrülten nyaldosni kezdte a kezét, ugrált, futott.

Nyugi, kutyáról van szó.

Este elalvás előtt is vele volt a hálószobában, egyszerűen nem akart kimenni.

Magyar idő szerint hajnal negyed kettőkor köszöntünk el Lorkától. Ügyes voltál vasárnap (is)!

Tovább


Megvan a negyedik

Győztes meccsel mehetnek el karácsonyozni a mérges darazsak. A videók alapján erősnek tűnő Salem Egyetemet verték meg 13 ponttal és nyertek 63-50-re.

Laura ismét a legtöbb pontot dobta

Lorka 20 pontot tett a közösbe, különösen a második negyedben villogott.

Akkor 11-et rámolt be az ellenfél gyűrűjébe,

ezzel is megalapozva a félidei 8 pontos előnyt, amely a 4. negyed közepére már 18 pontosra hízott. Ekkor kicsit idegeskedhettünk itthon Budapesten, mert az elkeseredett vendégek produkáltak egy 9-0-as rohamot, de ezt a futást Laura két pontos büntetővel visszaverte.

A meccsen kiosztott egy sapkát is, amelynek elszenvedője egy színesbőrű, de svéd korosztályos válogatott lány volt.

Volt egy jó kapusuk is

Na jó, ez egy gyenge tréfa akar lenni, de a WVSU centere, Shealyn Shafer 17 lepattanót kapott le. Ez is nagyon fontos kelléke volt a győzelemnek.

Jöhet a karácsony

A lányok most kapnak 7 nap szabadságot, NCAA előírás, hogy 29-én ismét egy divízió I-es csapattal mérkőzzenek meg. Ők nem annyira erősek, de a sárga-feketék idegenbe utaznak, így az sem lesz könnyű.

Ráadásul a meccsnek van egy különös érdekessége Lorka számára, de ezt majd az akkori beharangozóban, ha a leányzó hozzájárul.

Tovább


Laura négyes lett

Ez nagyon jó. Amerikában ugyanis a 4-es jelenti az 5-öst. Nagyjából eddig értem az osztályzást. A lényeg, hogy mindegyik tantárgyából a legmagasabb osztályzatot kapta és ezzel 4-es lett a GPA-je. Ez,

ha jól értelmezem, akkor kitűnőt jelent.

Apró érdekesség, hogy ezt elsőként az edzőnek mondják meg. Tőle tudta meg Laura is. Van benne logika, hiszen az edző kérésére kapta meg a teljes sportösztöndíját, tehát a felelősséget az egyetem felé a coach viseli.

A következő félév kemény lesz

Arról már korábban is írtam, hogy a bevezető félévben valamivel könnyebb tantárgyakat lehetett választani. 2016-ban aztán jön a kémia (a suli ebben nagyon erős) és az angol. Miért gond ez, jól beszél már angolul? - tehető fel a kérdés, de ennél többről van szó. Ez olyasfajta  angol irodalom lesz. Azaz idegen nyelven olvasni, elemezni, véleményt formálni. Lássuk be, ez azért nem könnyű.

Hétvégén újra meccs

Az ellenfél a számok alapján valamivel erősebb, de megoldható feladat. Sajna Lorka a hét elején megfázással küzdött, egy napot ki is hagyott, de végre otthon játszanak, így a hazai publikumnak újra megmutathatja magát.

Tovább


Tényleg más kávéház

Vereségről nem szívesen írok. Nem vagyok mazochista. A lényeg, hogy a WVSU divízió II-es lányai tapasztalhatták, hogy mit jelent a divízió I. 82. helyén állni. 43 pontnyi különséget. 92-47 lett a vége a Northern Kentucky ellen.

Lorka 4 pontot dobott. Az ellenfél magasabb és gyorsabb volt, mint az eddigiek. Ilyenkor pedig nincs tiszta dobóhelyzet. Talán, ha egy hármas indíthatott szabadon, sajna az sem ment be.

Sebaj, ezt is érzékelni kell, hogy világos legyen, hol tart amerikai kosárlabdás karrierjében.

Tovább


Fegyelmezés, ami többről szól - Ez is Amerika

Történt, hogy a pulykaünnepen a fiú kosárcsapat maradt csak a kollégiumban. A kezdeti közös bohóckodás kissé elfajult és a végén már az egyik poroltó is lekerült a falról, hogy egy égő zacskót eloltsanak.

Az eseményeket rögzítették a biztonsági kamerák

és három srác számára fegyelmi lett belőle. A kezdő ötös tagjairól van szó.

Amerikában az ilyesmivel nem viccelnek,

kirúgással fenyegetik őket.

Utolsó szalmaszálként azonban levelet írhattak az egyetemi vizsgálóbizottságnak és innen érdekes a történet. Kérelmükben nem a cselekményt akarták bagatelizálni, nem másra tolták a felelősséget, hanem olyasmire hivatkoztak, ami nagyon is jellemző az USA-ra.

Arról írtak, hogy honnan jöttek. Fekete gettókból, szlömösödött városrészekből, ahová ha visszaküldik őket, ott a totális lecsúszás, és a bűnözás vár rájuk. Ráadásul igazat írtak. Két srác divízió I-es ajánlatot utasított vissza, csak ne kelljen Clevelandban maradnia. Azt mondták,

ha nem költöznek egy jóval békésebb kisvárosba, akkor beszívja őket a bűnözés határán billegő nagyvárosi élet.

Hát ez is Amerika. Így jobban érthető, hogy az egyetemek jelentős részén miért nincs ereszdelahajam élet, hogy miért élnek inkább a campuson a diákok és sportolók, hogy miért nincs bulinegyedbe rohangálás.

Védik magukat a környezettől és, ne szépítsük, olykor saját maguktól is.

A három srác ügyét pénteken tárgyalták, hétfőn verdikt. WVSU vagy az utca? Bizakodnak. Az utolsó figyelmeztetésben, amely itt tényleg életről és halálról dönt.

Tovább


Ez most nehéz lesz

Azért sem örülök a Urbana ellen egy ponttal elvesztett meccsnek, mert 4-4 lehetett volna a győzelem-vereség mutató. Ez pedig jól jött volna karácsony előtt. Addig ugyanis jön két olyan mérkőzés, amelyek kevés sikerrel kecsegtetnek. Mindjárt vasárnap, 13-án egy remek formában játszó divízió I-es csapathoz látogatnak Lorkáék.

Northern Kentucky

Még leírni is borzongató, hogy az első osztály jelenlegi 82. helyezettje ellen lépnek pályára. Ahogy szokták mondani ez már egy másik kávéház. Divízio I-ben aki bent van az első 100-ban az magyar élcsapatok szintjén játszik. Mindenesetre 6-2-es a mérlegük és augusztusban Costa Ricában voltak felkészülési tornán, ahol a honlapjuk szerint megverték a házigazdák válogatottját. Hm...

Miről ismerszik meg egy ilyen csapat, miben jobb pl. a WVSU-nál? Egyszerű a válasz. Mind a 12 játékosuk kifogástalan.  Ennek az az egyszerű oka, hogy itt bővebb anyagi lehetőségek okán 15 játékost szerződtetnek, azaz adnak nekik sportösztöndíjat.

Lorkáénál hatan játszanak teljes sportösztöndíjjal.

Ezen kívül a válogatásnál nem csak a kosártudást, hanem a testi adottságokat is figyelembe tudják venni. Lorka mesélte, amikor a szezon elején egy másik első osztályú egyetemmel játszottak, hogy a kosárlabdáról nem tudtak többet, de mindegyik 5-15 centivel magasabb volt nála. Ha nem ment másképpen, akkor erőből oldották meg a feladatokat.

Geryék is jönnek

Állítólag az amerikai szülei is ott lesznek, hiszen az egyetem alig 1 óra autózásra fekszik lakhelyüktől, Stamping Groundtól. Sőt, azt ígérték, hogy a gyülekezet egy-két tagja is elkíséri őket megnézendő Laurát. Ez mindenképpen jó lesz, mert a gyerkőc szeret szurkolók előtt játszani.

Tudásfelmérés

A kérdés ezek után az, hogy mi értelme egy ilyen megmérettetésnek. Laura számára biztos nagy kaland lesz élesben lemérni egy ilyen csapat játékerejét. Helyre tenni a dolgokat. Belőni saját tudását. Még akkor is, ha csapat szinten macska-egér harc várható. Láttam már olyan meccset, amelyen az első osztályú gárda 151-72-re nyert a WVSU szintjén játszó csapat ellen.

Ha minden igaz lesz élő közvetítés. Akkor pedig a hitelkártyának is szerepe lesz, mit nekünk (Zsuzsa) 10 dolcsi, hogy hd-ban lássuk a 9400 embert befogadó, újonnan épült arénát és benne Szörényi Laurát.

Tovább


Statisztikával nyalogatom sebeimet

A következő meccsre koncentráljunk, ami megtörtént, azon ne bánkódjunk - ez az amerikai szemlélet és szerencsére Lorkára már kezd átragadni. Én azonban a kádári rendszerben szocializálódtam, erre pedig alaposan rányomta a "mi lett volna ha" és az "úgy sem tudunk rajta változtani" mondatkombója.

De kész, vége, haladjunk a korral a lányom kedvéért, így erőt merítek a számokban jól megmutatkozó részsikerekből.

A negyedik játéknap után vessük pillantásunkat a statisztikákra!

Mindjárt mosolygósabban látjuk a jelent.

Benn az első tízben

Itt mindenre van adat, de tényleg. Kedvencem a winning streak, azaz a nyerő széria. A szombati vereség miatt ez most nem érdekes számunkra, de Laura 20 dobott pontja annál inkább.

Ezzel a szezont tekintve feljött a 9. helyre, 15,8-as átlaggal. Ebben benne vannak az összes, tehát konferencián (bajnokság) kívüli meccsek is. Még jobb helyen áll,

ha csak a bajnokikat nézzük, ekkor a 8., 16,5-ös átlaggal.

Erről az adatról tudni érdemes, hogy csak azokat veszik számításba, akik a bajnoki meccsek 75%-án szerepelnek. Világos, 2-3 jó mérkőzéssel nem lehet arcoskodni.

A számok mögött

A 8. helyet 25 mezőnygóllal, 4 hármassal és 12 büntetővel érte el. Ez utóbbin van még javítani való, de nem vagyok telhetetlen. A listát vezető lány amúgy 23,5-ös átlaggal rendelkezik.

Mérik azt is, hogy ki milyen hatékonyságból dob a mezőnyből. Itt

Lorka a negyedik, 0,521-es mutatóval, tehát több mint minden második dobása kosár lesz.

Az első helyet 0,737-tel tudja magának a tavalyi bajnok centere.

Még egy érdekes adat. A hárompontosakat 0,706-os átlaggal vezeti egy shooter.

17 dobásából 12 volt jó.

Az ilyen játékosokról tudni kell, hogy nekik szinte nincs is más dolguk, csak kívülről dobni. Nem kell betörjenek, védekezésben többnyire a leggyengébb támadót kapják. (Olyasmi, mint az NBA-ban Ray Allen volt.) A WVSU is szerződtetett már a következő szezonra egyet. Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy egy jó 4-esre nagy szükség lesz. Lexi ugyanis jövőre végez.

Itt, mármint a hárompontosoknál, csak azokat veszik figyelembe, akik legalább meccs/2 hármast érnek el. Hmm, ha mondjuk a bajnokság végén Lorka is szerepelne ezen a 10-es listán. Na, milyen pozitív lettem a végére?

Tovább


Ilyen vereség nincs

Hogy lehet kikapni 30 másodperces támadóidővel mért mérkőzésen akkor, amikor egy csapat 2,29-cel a vége előtt 9 ponttal vezet? Sőt, 1,38-cal a vége előtt náluk van a labda és vezetnek 7 ponttal. Érthetetlen. Az Urbana mégis nyert 1 ponttal a WVSU ellen. A hazaiak utolsó 4 dobása bement, a mérges darazsak pedig sorban adták el a labdákat pedig nem volt szó letámadásról.

Ami még bosszantó, hogy

a vezetést 6 másodperccel a vége előtt egy gól plusz büntető szerezték meg a hazaiak.

Az utolsó másfél perces bénázásra az tette fel a koronát, hogy a csapat egyik legjobbja az utolsó pillanatban, bár tisztán kapta a labdát, fordulásból akarta bedobni a ziccert. Ekkor valószínűleg agyonütötték, de ezt magának köszönhette, hiszen simán fel kellett volna tegye a labdát nem bevárva az akkor még másfél méterre álló, de egy alabárddal közelítő védőt.

Laura amúgy dobott 20 pontot, közte 3 hármast, de mindez kevés volt.

Ehhez hozzátett még 6 gólpasszt és 4 lepattanót, sőt volt egy labdaszerzése is.

Most ennyi...

Tovább


Utazás és utazás

Tiszta NBA, legalábbis ami az utazást illeti. Szombaton, azaz ma, ismét útra kelnek a lányok. Újra Ohio az úticél, 3 óra 17 perc buszozással. A tavalyi utolsó, de az idén egy 5,8-as dobóhátvéddel megerősödött Urbana az ellenfél.

Nehéz lesz

Egy nem túl magas lány mit változtat az erőviszonyokon - tehető fel a kérdés. Sokat, tavaly ugyanis krónikus ponthiányban szenvedtek az urbanai lányok, most azonban rendre 80 dobott pont közelében végeznek. Danie Shafer a legutóbbi két meccsén 31 és 32 pontot rámolt be az ellenfél gyűrűjébe, közte a bajnokéba is. Mellesleg 3 forduló után vezeti a konferencia egyéni ponttáblázatát 25-ös átlaggal.

Ki az a Danie Shafer?

5,8 magasnak írják, azaz 172 centi körül lehet. Agresszív, pattogós, már már kegyetlen kosárlabdát játszik. Ha hagyják, akkor bárhonnan a gyűrűt támadja és hármast is dob.

Tiszta Laura, csak valahogy van benne valami fura könyörtelenség.

Érdekes, hogy egy másik Divizió II-es csapattal jött, ahol viszont csak epizódszerepeket kapott. Az a statisztikákból nem derül ki, hogy miért.

151 pontos zakóval nyitottak

Én sem nagyon akartam elhinni, de minden oldalon az áll, hogy az urbanai lányok 151-72-re kaptak ki egy Divizió I-es csapattól a nyitó meccsükön. Igaz a Ball State jelenleg 121. a ranglistán, ami kimondottan erősnek számít. Ebből az következik, hogy

ha megfelelő nyomást gyakorolnak az Urbana játékosaira, akkor bizony zavarba hozhatók.

Az már egy másik kérdés, hogy WVSU lányai képesek-e erre.

Pontzuhatagra számíthatunk, hiszen az Urbana a MEC-en belül 3. a dobott pontokat illetően, 79-es átlaggal, a WVSU itt csak a 11., érzékelhetően alacsonyabb, 66,3-as átlaggal. Ami azonban a kapott pontokat illeti, itt mi állunk jobban, 5. hely, 67,4-es átlaggal, míg az Urbana meccsenként eddig 88 pontot szedett be, és ezzel utolsók.

Laurán sok múlik

Magyarán, a csütörtöki 25 pont jól mutat Lorkától, de az az érzésem, hogy ismét ennek közelében kellene teljesítenie, mert

a mai meccs nem a védelmek csatája lesz.

Persze ettől még Smith edző még kitalálhat valami csodataktikát az ellenfél üdvöskéjének megfékezésére. Mondanám, hogy meglátjuk, de az előzetes adatok szerint még élő statisztika sem biztos, hogy lesz, így este 8-kor látatlanban szorítunk a lányunkért. Bízom benne, hogy ez is elég lesz. Mi mindenesetre ma sem alszunk.

Tovább


Ez a Notre Dame, nem az a Notre Dame

Nagy bátran már a félidőben elkezdtem írni a beszámolót. Addigra ugyanis Lorka 17 pontot szorgoskodott össze és a csapat 4 ponttal vezett.

A második félidő azonban egy krimire emlékeztetett, amelyet azonban a WVSU lányai írtak. A mérges darazsak Laura további 8 pontjával, 10 pontos hátrányból felállva, idegenben nyertek a Notre Dame ellen, de menjünk sorjában.

Rémálom a harmadik negyedben

38-34-es előnnyel fordultak a csapatok. Mivel volt élő közvetítés, ezért nyugodtan állapíthattam meg, hogy minden sínen van. A gyereknek jól megy, a csapat is vezet, az ellenfél sem tűnik lehengerlőnek, tehát minden ok. Ezek után egy ideig vesszőfutássá vált a második félidő.

A hazaiak 2 perc alatt fordítottak,

amelyhez kellett, hogy beessenek a hármasaik. Lorka is csak 2 büntetőt tudott hozzátenni, az irányító, Dee rendszeresen belevezette a labdát az ellenfél védőibe, a hármasokért felelős Ward pedig a számához, dupla nulla, méltó módon játszott. Lényegében összeomlott a csapat. 11 perccel a vége előtt már 60-50 volt oda, a nézők pedig ünnepeltek.

Ellentámadás a negyedik negyedben

Az utolsó felvonás sem indult jól, ismét beesett egy Notre Dame-es tripla, így 9.32-vel a vége előtt 63-53 állt az eredményjelzőn. Ekkor azonban megkezdőtt a fekete-sárga varázslat. Lexi végre beállította a katapultokat, az ő hármasával indult meg a felzárkózás. Keserves volt, hiszen 4.50-nel a vége előtt még 69-62 volt oda. Ekkor

Laura ismét elkezdte szétzilálni az ellenfél védelmét,

6 ponttal (és 8 lepattanóval) segítette a fordítást, amely 2 perccel a vége előtt következett be, 69-70.

Büntetős végjáték

Lexi továbbra sem állt le, végül 9 pontot termelt a záró 10 percben, és Shae is bepöttyintgette büntetőket, hiszen ekkor már kétségbeesetten faultolt az ellenfél. Így látszólag sima, 77-71-es győzelmet arattak a darazsak.

Az edző tánca

A siker értékét az is növeli, hogy az amúgy tavalyi döntős Notre Dame-nél játszott a MEC legjobb játékosa.

A mindig visszafogott Smith edző állítólag táncra perdült az öltözőben

és a good job-nál is magasztosabb jelzőket használt az értékelésnél.

Lorka is elégedett volt, a meccs után élvezhette a fiúcsapat (sajna ők kikaptak) játékosainak pacsiözönét. Mint mondta, a meccs alatt is hatalmas biztatás érkezett tőlük, ami jól volt hallható a nem túl nagy, de azért kb. 700 nézőt (telt ház volt) befogadó csarnokban.

Mit ér a siker?

A győzelemmel a WVSU feljött a negyedik helyre a konferenciában. Immár 2 sikerük és csak egy (bosszantó) vereségük van. Szombaton ismét utaznak. A tavalyi utolsó, de idén megerősödött Urbana lesz az ellenfél. Beharangozó szombat délelőtt.

Tovább


A ranglista nem hazudik

A ranglisták hazájában nem rossz érzés jegyzettnek lenni. Aki csak egy picit is nézett már amerikai sportokat az tudja, szinte mindenről van statisztikai adat. Sőt, gyakran ezek alapján ítélik meg a játékost. Nem csoda, hiszen számtalan sportoló közül válogathatnak az egyesületek és

az első amit szemügyre vesznek az a ranking.

Laurát pontgyárosnak szerződtették a WVSU-hoz. Olyannak, aki akkor is bátran dob, ha 2-3 dobás nem megy be. Erről mindig Kriszta edző mondata jut az eszembe: ha baj van kérd el a labdát, ne törödj a figurákkal. Csak csendben jegyzem meg, a csapatban van még legalább két ilyen lány, csak sajna az egyikőjük sérült.

Szószaporítás helyett jöjjön az az oldal, ahol megnézhető a MEC (bajnokság) összes statisztikája. 

Lorka a pontátlagban a 20. helyen van a teljes mezőnyben. 

Ez egész jó, hiszen 13 és feles átlagot tudhat magáénak, sőt még a lepattanóban is bekerült a jegyzett első 50-be.

Ínyencek és kosárbolondok itt böngészhetik az adatokat.

Tovább


Amerikában is csalnak a bírók

Egyértelmű, hogy a negyedik negyedben a hazaiakat támogatták a játékvezetők - mondta Lorka a meccs után. Kicsit kevésbé cizelláltan: a

pofátlanul elcsalták a meccsünket

szófordulat közelebb állt a mondataihoz. Közbevetésemre, hogy a videón ez nem volt olyan látványos, azt válaszolta: biztosan nem látszott, ahogy

kitépték a karomat a mínusz 3-nál történt betörésemkor.

Az viszont a közvetítésből nekem is egyértelmű volt, hogy a hazaiaknak adtak egy labdát, amely nyilvánvalóan az egyik védőről ment ki. Többen is reklamáltak, de mind hiába.

Lorka szerint az az érdekes, hogy a magyar bírók butábban segítik a nekik kedves csapatot, itt profibbak a bírók, azért talán még vérlázítóbb, amikor nyilvánvalóan elfogultan fütyörésznek.

Értékelés

Az edzőjük szerint a tegnapi 6 pontos vereség (nem konferenciameccs volt)  több mint bíztató a saját bajnokságukra nézve. Mindazonáltal Laura eltökélt szándéka, hogy győzelemre vezeti a mérges darazsakat a bajnoki mérkőzéseken. 

Apa, tudom, hogy tavaly gyengék voltak, de

én mindig nyerni akarok, és nyerni is fogunk

- fogalmazta meg bajnoki céljait a WVSU 23-asa.

Tovább


Bosszantó, de tényleg

Én az örök aggodalmaskodó azt hittem, hogy sima zakót kapnak a WVSU lányai Indianában. Az ellenfél ugyanis 3-1-es mérleggel rendelkezett, és akiket legyőztek, azokat nagyon megverték. Erre tök szoros meccsen, csak a véghajrában ment el 6 ponttal az ellenfél úgy, hogy

4.30-cal vége előtt még a mérges darazsak vezettek egy ponttal.

Laura egész jó volt

A 65-71-es mérkőzésen Laura megint csapata legponterősebb játékosa volt,

17-et vágott, köztük három hármast.

Lekapott még 4 lepattanót is. Volt szerencsém látni a meccset, vegyes érzéseim vannak. Nem vele, hanem a csapattal kapcsolatban.

Egy pici hiányzik az ilyen meccsek megnyeréséhez

A WVSU nem is rossz csapat, de ha valaki betör, akkor ott nincs oldalpassz, pedig gyakran állnak tisztán a dobók. Ennek az az oka, hogy elég gyakran begyötrik a labdát az ilyen bemenetelek után. Valamint

a dobásbiztonságon kellene javítani.

Persze ezen a szinten alig akad tiszta helyzet. Tudni kell tehát emberrel együt érvényesíteni a kiharcolt dobóhelyzetet.

4 nap múlva újra meccs

Legközelebb is idegenben játszanak majd december 3-án. Egy hasonló, 2-4-es mérleggel rendelkező csapattal játszanak Ohióban. Mit mondjak, egy győzelem jól jönne és erre minden esély megvan.

Tovább


Ma sem lesz könnyű, sőt

Indianába látogat a WVSU. Olyannyira, hogy már szombaton elindultak. Szállodában éjszakáztak, hogy ottani idő szerint délután kettőkor pályára lépjenek. Ez az időeltolódás miatt itthon este 9.

Az ellenfél nem semmi. Magasak és a szélsőik sem vakok - ez már Lorka beharangozója. Belül kell tehát megoldani a dolgokat, hogy legyen esélyük. Nem lesz könnyű, mert az ellenfélnél van egy litván 6'4-es lány is. Ez kb. 192 centit jelent.

Érdekesség, hogy ott volt 2013-ban Miskolcon az U18-as Eb-n.

Egymás ellen nem játszottak, mert a litvánok a másik ágon voltak.

Ott középen ő az, csak viszonyításként a vörös hajú lány 185 centi magas, a többiről ezek után nem is beszélve.

Amit még érdemes tudni róluk, hogy idén 3 meccset nyertek, kettőt elvesztettek. Kissé fura, hogy vagy nagyon nyernek, vagy nagyon kikapnak. Maradjunk annyiban, hogy érdekesen választanak maguknak ellenfelet.

A fotón az ellenfél alacsony irányítója látható, sok pontot nem dob, de 32 percet játszik átlagban.

Amúgy a WVSU először játszik ezzel a csapattal, így még felkészítőt sem kaptak a lányok, hiszen nem igazán ismerik az ellenfelet. Az ellenfél honlapján olvasható beharangozóban mindenesetre megemlítik Laurát, mint az egyik legponterősebb játékost. Azzal a 12,8-as átlaggal ma is kiegyeznék.

Tovább


Az első hosszú út egyedül

Először nem kosárlabdáról lesz szó. Ennek ellenére

büszke vagyok a lányra.

Micsoda hülyeség, miért csak a sport miatt lennék büszke rá. Akkor pontosítunk, a következőért is dagad a mellem.

3 napja egy fehér autó résztulajdonosa. Egy magyar viszonylatban

hatalmas Toyota Camry volánja mögött utazott vissza Stamping Groundról a campusra.

Ez bizony 300 km, és simán letudta. Izgultam érte, egyedül ebben a 17 éves járgányban. Megvan, ügyes vagy Lorka!

A kocsiról még nincs fotó, de a pulykaünnep 3 napján talált időt arra, hogy elmenjen a UK női csapatának otthoni meccsére. A sztárcsapat soraiban az a Makayla Epps, aki ellen ő is játszott középiskolás korában.

Semmi különöset nem csinál, de mindig a jót választja - jellemezte a ma már egyetemi sztár játékát Lorka. Dobott 21 pontot, benne két hármast.

Tisztán volt, sutty, bevágta.

A többi pontját lerohanásból szerezte. Az az érdekes benne - mondta Lorka, hogy azt amit te a leláton jó megoldásnak látsz, azt csinálja meg. Ha jobbra kell forduljon, akkor arra megy, ha vissza kell lépjen, akkor úgy fejezi be a támadást. Ilyen egyszerű.

Vasárnap meccs, 5 órát utaznak majd Indianába. Az University of Southern Indiana lesz az ellefél. Előzetes róluk vasárnap reggel. Első blikkre nem tűnnek könnyű ellenfélnek.

Tovább


Fiúkkal is gyakorolnak

Keddtől péntekig szünet van, ami a kosárlabdát és a tanulást illeti. Az amerikai pulykaünnep okán ilyenkor kiürül a campus. A lányok is haza mentek. Lorka Stamping Groundra, ahol egy fontos dolgot intéznek el Garyékkel, az amerikai szüleivel.

Addig se maradjunk kosárlabda nélkül: egy rövid kis videó.

Lorka elmondása szerint nem is kellett olyan sokszor megpróbálni. Inkább a srác hiúsága miatt készült több felvétel. Magasság, lendület, homorítás, állítólag ez lett a legjobb.

Amúgy rendszeresen gyakorolnak fiúkkal, ami jót tesz a lendületnek, gyorsaságnak, összpontosításnak és az erőállapotnak is. Olyan, de olyan

jó volna pozitív mérleg a szezon végén,

de 8 győzelemnél mindenképpet többet kellene szerezni. A hétfő esti győzelemre gondolva, ehhez minden adott.

Tovább


Lélekemelő győzelem

Előzetesen egy fabatkát sem adtam volna a WVSU lányainak győzelméért a University of Virginia College @ Wise gárdája ellen. Az ellenfelet a szezon előtt összeállított ranglistán 3 hellyel is magasabbra sorolták, mint a mérges darazsakat. Ráadásul remekül kezdtek,

a múlt héten simán elverték a konferencia második legjobb csapatának tartott másik charlestoni egyetem csapatát.

Aztán mégis 86-60-as zakóval mehettek haza, de jöjjenek a részletek.

Laura nehéz ellenfelet kapott

Az előzetes felkészítő szerint az egyik leponterősebb játékos őrzése volt Lorka feladata. Magasságuk hasonló, de egy tömör, gyors, agresszív fekete lány állt vele szemben, aki ráadásul az előző meccsén 6 triplát vágott. Ezúttal sikerült 12 ponton tartani. A feladat tehát kipipálva.

A második negyedben indul a WVSU-henger

A 20-as játékos kordában tartása sajna áldozatokkal is járt, amely két személyi hibában manifesztálódott más az első negyed végén. Ez az amerikai edző felfogás szerint automatikus kispadot jelent, így a nagy rohanásnak (30-8 tíz perc alatt) csak részben volt részese Laura, de

a harmadikban eljött az ő ideje is,

de ne rohanjunk még ennyire előre. Amúgy az említett két fault egyike támadó volt. Egy gyönyörű flótert vettek el tőle a hazai pálya elvét nem ismerő bírók. (Ezt a dobást a fiúkkal gyakorolta a gyerkőc, állítólag már egész jól megy.)

Nagyszünet után 9 pont

Az ellenfél a harmadik negyedben elkeseredett rohamot indított a felzárkózás érdekében, de ezt Laura előbb egy hármassal, majd ziccerrel és tempóval, végül két büntetővel verte vissza. Összesen 11 pont és 3 gólpassz állt a végén a neve mellett.

Ezen a videón nem az ő dobása látható, de kíváncsi vagyok, hogy felismerik-e azok, akik korábban együtt játszottak vele?! Ha nem tudnám, hogy mit vagy kit kell nézzek, akkor nekem sem sikerült volna.

Igen, ő az, aki a lepattanóért indul. Fekete térdvédőkben, a színesbőrűkre jellemzően befont hajjal, és kimondottan határozott mozgással. Háááát! Mintha amerikai kosárlabdást kezdenének faragni belőle.

Vélemény

Hogyan nyertetek ennyivel - kérdeztem a meccs után. Mindenki úgy játszott ahogy tud és a csapatmunka is remek volt - jött a profi nyilatkozót sejtető válasz, de azt mondta, hogy tényleg így volt.

December 20-ig nincs hazai meccs

A WVSU 5 meccs után 2-3-as mérleggel áll, a konferncián belül pedig 1-1-re. Ez utóbbi fájó, hiszen a Concord verhető ellenfél lett volna, de a tengeren túl nem sokat keseregnek a múlton. Most csaknem egy hét nyugi, hogy aztán vasárnap Indianában lépjenek pályára. Ez időben olyan messze van, hogy

a hálaadás miatt 3 nap szünetet kaptak a lányok.

Lorka pedig Stamping Ground, az amerikai szülei otthona felé veszi az irányt. Ha minden igaz, akkor egy fontos dolgot is elintéznek. De erről majd akkor, ha már kezében van a kulcs...

Tovább


Káprázatos játék a jóval esélyesebb ellen

26 pontos győzelmet arattak a WVSU lányai a náluk 3 hellyel előrébb rangsorolt University of Virginia College @ Wise csapata ellen. A sárga-feketék honlapja az idei legjobb meccsnek nevezte a hétfő estit.

Laura értékelésével részletek hamarosan!

Tovább


Még nincs előrelépés

Bár előzetesen azt reméltem, hogy ma nyerni tud a WVSU, de nem sikerült. Pedig verhető ellenfél volt a Concord. A végén azonban 6 pontos vereség lett az amúgy a közepén egész jól alakuló meccsből.

Az eleje gyenge volt, hogy aztán a második negyed végén és a harmadik negyed elején már 5 pontos előnyt is magukénak tudjanak a sárga-fekete lányok.

40:35-nél minden olyan szépnek tűnt.

A 4. negyed azonban az összeroppanás és a kapkodás negyede lett. Ehhez hozzájárult az ellenfél zónája, amit jó lett volna átdobni. A csapat azonban tragikus százalékkal dobta a hármasokat.

A 9,1%-ra nem nagyon van mentség.

A végén aztán visszakapaszkodtak a darazsak a mínusz 12-ről, de csak mínusz 6-ig jutottak.

Lorkának nem ment jól. A 10 pont és 6 lapattanó még nem is mutatna rosszul, de a 6-ból 2 büntető arra utal, hogy jön a hálaadás ünnepe és ilyenkor szinte mindenki hazamegy.

A honvágy és a szeretetéhség azonban nem erősíti a koncentrációt,

amely viszont elengedhetetlen a dobásbiztonsághoz. Ilyen az idegenlégiós élete, 

keménynek kell lenni, hogy a kosárlabda adjon örömöt.

Most érzékeli, tanulja, remélem sikerrel. Ennyit mára, jó éjt!

Tovább


Nyerni kellene a konferencia-nyitányon

Ismét otthon játszanak a mérges darazsak és a statisztikák alapján győzelem is lehet a dologból. A Concord Egyetem lesz az ellenfél. Tavaly pont a WVSU előtt végeztek a bajnokságban és idén is ide sorolták őket az előzetes ranglistán.

Ebben a szezonban egy győzelmük és 2 vereségük van.

Az utóbbiakat egy félkészülési tornán gyűjtötték be, a győzelem pedig hazai pályán történt, de egyik sem volt konferenciameccs. Ami még érdekes, hogy a két vereségüket abban a konferenciában szereplő csapatoktól szenvedték el, amely egyik tagja a hét közepén elgázolta Lauráékat.

A számok alapján

egy tavaly még 5 pontos átlagot sem termelő, nem is túl magas, 172 centis lány húzza a csapatot.

Őt támogatja egy 182 centis center lány, aki viszont az előző szezonban jobban szerepelt, ami a számokat illeti.

Az ellenfél többségében fehér játékosból áll.

Ez némileg meghatározhatja stílusukat.  Sőt a húzóneveik testméretei is hasonlatosak a WVSU lányaihoz. Igaz a névsorukban van egy 190 centis lány, de őt még nem vetették be. Pedig veszélyes lehet, hiszen

egy divízió I-es csapattól érkezett,

azonban ott kevesett játszott az elsős évében.

Miért nem játszik?

Amerikában simán megcsináják azt, hogy az addig ismeretlen játékost a konferencia-mérkőzéskre tartogatják. Az excsatás Barta Brigit is az első évében az első két meccsen nem küldték pályára. Az ottani edző ezt akkor azzal indokolta, hogy el akarták dugni a konferencia-mérkőzésekre. Akkor ez nagyon bejött az Armstrongnak.

Akikre tehát érdemes figyelni a Concordban:

A konferenciameccsek mindig kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen ezek alapján lehet eljutni akár az országos 64-es táblára is. Egyelőre ez "nem fenyegeti" a WVSU-t, de a tavalyi 10. hely után idén az 5-6. helyre várja csapatát Smith edző.

Tovább


Meccs, amit gyorsan elfelejtünk

Vannak mérkőzések, amelyekről keveset fogok írni. Ez olyan volt. A statisztika alapján is bivalyerős ellenfélhez utaztak a mérges darazsak. Nem a szomszédba ugrottak át, 5 és fél órát buszoztak egy keleti parti kisvárosba, a VUU csapatához.

Komoly zakó lett a vége. Lorka 6 pontot dobott. Maradjunk ennyiben.

Tovább


Most egy kis sztár vagyok

Soha nem láttam nagyképűzni a lányomat 13 éves sportpályafutása alatt. Sőt, folyton a csapatról beszélt a sikerek idején, de nincs olyan élsportoló, aki ne vágyna az elismerésre. Amerika most egy hétvégén sokat pótolt abból, amit itthon talán egy kicsit hiányolt.

A kétnapos torna után az egyetem honlapján őt jelölték a hét női játékosának. Kis lépés ez a lánynak, de nagy öröm az apjának. Hogy kicsordul ilyenkor egy könnycsepp az ember szeméből? Áhhh, dehogy...

Nem is ő vette észre, hanem a kosaras fiúk gratuláltak neki. Eleinte nem is tudta, hogy miről van szó.

Nem lehet nem észrevenni azt a rajongást, ami az amerikaiakat köti a sporthoz.

A campus területén is vadidegen felnőttek elismerőleg elegyednek vele beszélgetésbe.

Na jó, az ebédlőben nem nagyobb az adag, de itt is sokan gratuláltak neki. A csapattársak már más kérdés, mert ugye a morcossági faktor a tengeren túl is létezik.

A kezdő ötös nagyon örül,

hiszen vele jobbak lettek, akiket viszont kiszorított a csapatból, azok nem felhőtlenül boldogok.

A pontátlag és a lepattanó nem rossz, sőt. A tegnapi edzésen egyébként videóztak, elemezték az első két mérkőzést. Lorka elégedetten tapasztalta, hogy az itthoniakhoz képest, hát hogy is mondjam, sokkal jobb tartással közlekedik a pályán.

Keményebb lett a mozgása.

Sajna csak nagyon gyenge minőségű videón láthattam a meccsek egy részét, de van ebben valami.

Ma ismét utazás, egy bivalyerős csapathoz látogatnak a keleti partvidékre. A 4 győzelemmel kezdő, és erős konferenciába tartozó (CIAA) Virginia Union University lesz az ellenfél.

Tovább


Kupát ért a bosszantó vereség

Remekül játszottatok, ha tartani tudjátok ezt a teljesítményt, akkor

nagyon szép eredményeket érhettek el a bajnokságban

- így értékelte Smith edző az Edinboro elleni meccset. Mint írtam, a lányok a véghajrában szenvedtek 4 pontos vereséget úgy, hogy 1,13-mal a vége előtt még 4 ponttal vezettek.

Az edző dícsérete nem megalapozatlan, az ellenfél kimondottan erős csapat volt. A PSAC konferenciában tavaly a legjobb 8 közé jutottak és csak a későbbi másodiktól kaptak ki. Ráadásul a játékoskeretük is megmaradt. Az sem titok, hogy az a bajnokság erősebbnek tűnik a MEC-nél, ez utóbbi Lorkáék konferenciája.

Ami külön öröm, hogy Laurát beválasztották a mostani torna csapatába. Nagy szó ez, hiszen 4 csapatból válogattak a döntnökök. Ime a remek kupa:

Ok, egyelőre a fogkrém mellé került, de ha több lesz, akkor érdemes lesz egy kisebb polcra is beruházni. Azt Lorka már kissé fanyar humorral jegyezte meg: Magyarországon 12 év alatt fele annyi kupát kaptam, mint Amerikában 9+4 hónap alatt. Csak emlékeztetőül, Lorka a középiskolás amerikai éve (2012-2013) alatt bekerült a Toyota Classic legjobb játékosai közé. 

Tovább


14 pont, de 4 pontos vereség

Bosszantó meccs volt a tavaly erősebb statisztikával bíró Edinboro Egyetem ellen. 1,13-mal a vége előtt még 3 ponttal vezetett a WVSU, hogy utána az ellenfélnek minden sikerüljön, a hazaiaknak pedig semmi.

Részletek holnap!

Tovább


Ez már kemény lesz

Sokkal erősebb ellenféllel találják szembe magukat vasárnap délután a mérges darazsak. A magyar idő szerint 8-kor kezdődő találkozón

tavaly a PSAC bajnokság legjobb 8 csapata közé jutó Edinboro lesz az ellenfél.

2014-2015-ben pozitív volt a mutatójuk, 20-8, azaz 20 meccset nyertek. A pénteken legyőzött Clarion hasonló mutatója sokkal szerényebb. A Clariont kétszer is megverték, egyszer 30 ponttal, de a másik alkalommal 10 sem volt közte.

Laura közvetlen ellenfele egy félvér angol lány lesz. 6'1 magas, azaz 185 centis és a fotója alapján elég testes is. Őt kell majd fognia.

Tavaly még szerény átlaga volt, mindössze másfél pontot hintett meccsenként.

Amúgy tagja volt az U18-as angol csapatnak, de Laurával nem találkozhatott, mert egy évvel idősebb nála.

Ami bizakodásra ad okot, hogy visszatér a WVSU elsőszámú irányitója, Dee. Valószínűleg még nem kezdőként, de remélhetőleg az ujjsérülése nem zavarja majd érdemben a játékát.

Tovább


Laura a fellegekben

Remekül sikerült a bemutatkozás hazai pályán. 23 pont, 7 lepattanó és 5 gólpassz. Ennyi dióhéjban és még annyi, hogy Laura hatalmas, szinte már fellegekben járó ugrása fogadja a mérges darazsak honlapjára érkezőket. Íme:

Fontos volt a jó bemutatkozás

Bár a yellow jackets csapatában már a múlt héten is pályára lépett, de az a meccs ugye idegenben volt, így a hazai közönség nem láthatta, hogy Smith edző a nyáron kire adta ki az egyetem pénzét. Jó vásárt csináltak, vagy egy ismeretlen európai országból érkező fehér lány elveszi valaki teljes ösztöndíjas helyét?

Keep calm

Nos, mindenki lenyugodhat, a fehér 23-as bevált. Csapata legjobb pontdobója volt a Clarion Egyetem ellen (is), és nehéz pillanatokon segítette át csapatát.

Laura vezette a rohamokat

Az első hazai meccs mindig fontos. Ilyenkor mérik fel, hogy milyen lesz az idei csapat, mire számíthatnak a nézők, szurkolók. Smith edző alapos interjút adott a helyi lapnak. A cikkben bitang jó játékosnak írta le Laurát, akinek ezek után tehát bizonyítania kellett. Megtette,

kritikus helyzetekben mutatta meg, hogy helyén van a szíve és tudása.(Köszi Kriszta).

A meccs

Látszólag nem kellett volna izgulni, hiszen szinte végig a WVSU vezetett, de az amúgy 8-10 pontos előny pont a nagyszünetre olvadt el. 33-31 volt csak az eredményjelzőn. A második felvonás elején aztán Laura bedobott egy büntetőt, lerohanás után ziccert értékesített, majd kiosztott egy fontos gólpaszt, így újra 5 ponttal mentek, sőt már 8-cal is, hogy a 4. negyed elején újra csak 3 ponttal vezessenek a darazsak, 50-47.

Az utolsó negyed

A 31. percben közel sem úgy nézett ki, hogy 10 pont feletti győzelem lesz ebből. Azonban a yellow jackets második támadásának végén

Lorka eleresztett egy demoralizáló hármast,

de 61-56 után nagy szükség volt a 6-ból 6 büntetőjére is. Szerencsére az utolsó három perc büntetőpárbajából a WVSU jött ki jobban. Mindenki pontosan dobott a vonalról, így vége 80-69 lett.

Béna szóviccel a címlapon

A meccs után őt kérték egy gyors értékelésre. Elmondta, hogy eleinte izgult a játékstílusa miatt, hiszen Magyarországon sokkal több kontakttal védekeznek és ehhez még alkalmazkodnia kell. Sőt kritikusan arról is beszélt, hogy

még többet vár magától,

de a lényeg a győzelem.

A meccset értékelő cikk címe mindenestre róla szól. Hevenyészett fordításban: az importált Szörényi, nagyon fontos (important) volt a hazai csapat győzelméhez. Ok, elnézzük ezt a döccenést, de azért felkérjük Sukkert egy jobb szóviccnek álcázott rím faragására. 

Vasárnap is meccs

A mini torna ezzel nem fejőződött be. Vasárnap újra pályára lépnek. Az ellenfél már jóval erősebbnek ígérkezik. Az Edinboro University egy húszassal verte a másik charlestoni egyetem, amúgy Lauráék elé rangsorolt csapatát. Róluk majd holnap délelőtt.

Ami viszont jó hír, hogy addigra felépül Dee, az elsőszámú irányító, nagy szükség lesz rá. Ja, még egy egy szolgálati közlemény. A szezonra újabb hófehér kosárcipők érkeztek!

Tovább


Gyorshír

Győzelem az első hivatalos NCAA-mérkőzésen. A Clarion Egyetem csapatát verték 11 ponttal. Lorka ismét a WVSU mérges darazsainak legeredményesebb játékosa lett, 23 pontot dobott.

További részletek és érdekességek szombat reggel.

Tovább


Színre lépés az Arany Sasok ellen

Eljött a nagy nap, elkezdődik a bajnokság a WVSU mérges darazsai számára. Egy mini torna lesz a hétvégi penzum, nyitányként a Clarion Egyetem lányai ellen. 

Három oldalas felkészítő

A csütörtöki reggel 6-kor kezdődött edzés után Laurának délután volt még egy kis nyújtás. Ekkor kapta meg azt a három oldalas dokumentumot, amely a péntek esti ellenfélből adott felkészítőt. Igen, személyre szabva. Fél oldal csak neki szólt. Így

Lorka már tudja, hogy vele szemben várhatóan egy 5'8 magas, azaz 172 centis lány áll majd. 

Az elemzés szerint ellenfele ritkán tör be, de messziről sokat dob rá. Erőssége a hármas, amelyet csaknem 30 százalékos pontossággal követ el. Ezért érdemes közel menni hozzá. Viszonylag sok labdát, meccsenként 5-öt ad el, azaz megzavarható. Leírják még a várható cseréjét is, megadják ennek a játékosnak is a mezszámát.

Mit mondjak? Impozáns, pedig "csak" egyetemi sport és nem is a Divízió I. Itt nem lehet azt mondani, hogy meglepett az ellenfél játéka.

Milyen erős a Clarion?

Nem tartozik a PSAC nevű bajnokság élcsapatai közé, meglehetősen alacsonyak, de éppen ezért sokat futnak. Tavaly is velük kezdett a WVSU, akkor 10 pontos győzelmet arattak, így idén is ez az elvárás annak ellenére, hogy a sérülések miatt továbbra is a hármas számú iránytóval kezdenek a lányok. Magyar idő szerint este 11-kor kiderül.

Ma sem alszunk, de ezzel semmi gond sincs, csak bejöjjön a legendás billentős csel!

Tovább


Bitang jó játékos

Elismerőleg nyilatkozott az edző Lauráról a helyi lapban. A szezont beharangozó, esélyt latolgató írásban külön bekezdést szenteltek neki. 

Ő egy bitang jó játékos,

aki már felépítette magát - emeli ki Smith edző Laurát jellemezve. Majd hozzáteszi, a nemzetközi tapasztalata is mellette szól. Az újságíró szerint pedig a mester nagyon jó véleménnyel van Lauráról.

Az írásban a csapat elé tűzött célokról is írnak. 

Több pontot kell dobjanak, mint tavaly és a 10. helyről előre kellene lépniük az 5-6-ra.

Sajnos tényleg van egy komolyabb sérültjük is. A kettes poszton játszó Brianna igen ponterősnek tűnt az edzéseken, de a múlt héten porcműtéten esett át. Jellemző a lányra, hogy már tegnap dobálni kezdett, imád játszani és gyorsan, talán túl gyorsan is, vissza akar térni.

Az amerikai cikk a péntek esti bemutatkozó meccs apropóján készült. Délután a blog is exkluzív információkkal jelentkezik a magyar idő szerint este 11-kor kezdődő idénynyitót felvezetendő.

Tovább


Laura az címlapon

Büszke vagyok na. Lorkáról megjelent egy rövid cikk a legismertebb magyarországi női kosárlabdaportálon.

Nem szar azon a címlapon szerepelni, amelyen Allie Quigley 19 pontjáról és Krivasevic Tijana 17 pontos remekléséről számolnak be.

Pénteken jön a hivatalos szezon első meccse, akkor tényleg kiderül, hogy milyen erős az idei WVSU. Beharangozó holnap!

Tovább


Szombat a pihenésé volt

Pihenőnapot kaptak a lányok a péntek esti meccs után. Nem csoda, hajnal 1-kor értek haza.

De ejtőzős napot tartottam én is. Az új James Bond-film megnézése után már 6 órakor durmolni kezdtem.

Ez persze előrevetíti a következő 4 hónap menetrendjét is.

Hm, még jó, hogy alig van meccs hétköznap.

Egy kis értékelés

Egész összeszedett csapatunk van - summázta Lorka a Miami elleni mérkőzést. Érezhető volt, hogy tapasztalt edzője van a WVSU-nak. Higgadtan vezényelte a lányokat, az ordítozás nem sajátja. Coach Smith valóban látott már sok nagy csatát és komoly sikeret is elért már.

A 18 pontot dobó Laura nem kis büszkeséggel mesélte, hogy többször is cseréltek rajta védőt, ami nem csoda, hiszen a

pontjai zömét (13) az első félidőben érte el.

A másodikban is lehetett volna ennyi, de akkor 3 büntető és néhány hárompontos kimaradt. Ezt sajnálta, de mint mondta, a végén már picit remegett a keze a fáradságtól. A két irányító sérülése, az egyik center távolléte és a magasbedobójuk érthető gyengélkedése miatt ugyanis nem tudtak aktiv rotációval játszani.

Mi van a sérültekkel?

Velük kapcsolatban öröm az ürömben, hogy a megműtött Bree lehet, hogy már 4 hét múlva visszatérhet, míg az előszámú iránytó Dee pénteken már játszani fog.

Ez sokat jelent majd, mint ahogy az is, hogy a formán kívül játszó magasbedobó, Lexi is teljesértékű harcos lesz. Vele az történt, hogy a meccs délelőttjén csúnyán összetörték a kocsiját. Ez a tény ugye nem túl idegnyugtató, de azóta már rendeződni látszik a helyzet. Valamint a kisebb fegyelmezetlenség miatt pihentetett kettes számú center is játszhat majd a hivatalos idénynyitón.

Jól esett a telefon

A mérkőzés után Lorka tudott beszélni amerikai szüleivel is. Az elvakult kosárlabdafan Geryvel alaposan elemezték a történteket. Remélem nem véletlenül írta nekem a feleség, Marcia a Messengeren:  We are so proud of her and so glad that she had such a wonderful first game.

You both must be so proud of her.

This is the beginning of a wonderful college career.

Erre mit mondhat az ember, ha ők is úgy látják, hogy "egy csodálatos egyetemi kosárkarrier előtt állunk", akkor én sem tehetek mást hajnalonta. Wake up and cross my fingers.

Tovább


Jó, sőt remek

20 ponton belüli vereség és 6-8 pont Laurának - ezt reméltem a WVSU első mérkőzése előtt. Ismét kishítűnek bizonyultam, Lorka ugyanis 18 pontot dobott és ő lett a mezőny legeredményesebb játékosa. Íme bizonyságul az élő statisztika lementett képe a lefújás pillanatából.

A meccset idegenben játszották egy divízió I-es csapattal szemben. Ennek finomságairól itt írtam már. A lényeg, hogy ez egy bemutatómérkőzés volt, mi edzőmeccsnek mondanánk, rendes órával, bírókkal, de nem számít bele az egész éves bajnoki statisztikába.

Mindazonáltal mindenki komolyan veszi.

Olyannyira, hogy az ellenfél a mérkőzés után megtartotta a kötelező sajtótájékoztatót is. Ilyenkor a hazai csapat lényegében csak magával foglalkozik, de aki jól bírja az angol nyelvet, annak élvezetes lehet. Fontos, hogy a pódiumra kiültették a csapat most bemutatkozott két új fiatal játékosát. Láthatóan már most építik a karrierjüket.

Laura lett a mezőny legeredményesebb játékosa

A meccs után természetesen beszéltünk Lorkával. Feldobott állapotban volt, a csapattársai is csicseregtek rendesen a környzetében. Az edző értékelése szerint jól helytálltak. Ezt Laura úgy fogalmazta meg, hogy

se gyorsaságban, se taktikában, se ügyességben nem voltak jobbak nála a divízió I-esek

Aminél érződött az osztálykülönbság, az a testméret. Az ellenfélnél nyolc 183 centinél magasabb játékos volt. A két irányítót leszámítva pedig a többiek is nagyobbak voltak Lorkánál.

Az első 4 pont az övé volt

Az amerikai egyetemi csapatoknál az érkező freshmanek, azaz újoncok, ritkán kerülnek a kezdő csapatba. Ahhoz, hogy ez így legyen ki kell emelkedjenek a gárdából. Laura annak is köszönheti a 18 pontját, hogy

kezdőként lényegében végig játszotta a mérkőzést.

Csak az utolsó 6 percre ült le. Addigra fogyott el az ereje az őrült rohanásban és akkor érezte úgy az edző, hogy a másik újoncnak és a kiegészítő embereknek is lehetőséget ad.

Legközelebb már tényleg élesben

A meccsről és annak tanulságairól majd délután írok, akkor felébred a kisasszony, hiszen 4 órás buszozás után tértek haza. Addig is egy kimásolt fotó a mérges darazsak 23-asáról, indul a jellegzetes csel:

Mindenesetre pénteken bevált Kriszta edző tanácsa amelyet akkor kapott, amikor a csapat egész éves taktikájáról beszélgettek még a múlt héten: nem kell 40 figura, mond meg a többieknek, ha baj van, adják oda a labdát, a többit megoldod.

Tovább


Game day

A második amerikai kaland első meccse jön. Magyar idő szerint szombat hajnal 1-kor. Négyórás utazás vár a csapatra az ohioi Miami Egyetemre. Eddig sima tények. Ami mögette van, az már sokkal több.

Egy kis magyarázat

Két középcsapat játszik majd egymással, de az egyik divízió I-es, míg a másik (ez Lauráé) divízió II-es. Mondhatnánk azt is, hogy ez olyasmi, mint az NB I és NB II, de ez nem teljesen igaz. Sokkal inkább arról szól ez a besorolás, hogy az adott egyetem mennyi pénzt tud szánni a sportprogramjára. Az előírások ugyanis mások, csak néhány példa: meghatározzák, hogy milyen távolságra lehet utazni, hány teljes ösztöndíjjal rendelkező játékos lehet a csapatban, de az edzésidőt is szabályozzák. Értelemszerűen a divízió I-eseknél minden szám magasabb, így többnyire erősebbek.

Exhibition Event

Edzőmeccsről van szó, amely nem számít bele a hivatalos statisztikába, legalábbis a WVSU honlapján nem is látható, de a Miamién igen, mint bemutatómérkőzés.

Reménykedés és sérülések

Laurának valószínűleg nagy élmény lesz. Először tapasztalhatja meg élesben, hogy milyen erős gárdába csöppent.

Óvatos emberként azt mondom, már egy 20 ponton belüli vereség is elfogadható volna. Reményeim szerint a gyerkőc 6-8 ponttal meg tudja mutatni magát, de ezek jelenleg vágyálmok. Már csak azért is, mert

sérülések nehezítik a mérges darazsak helyzetét.

Az első számú irányító ujja bibis. Ami azonban a nagyobb baj, hogy a most igazolt, meglehetősen ügyesnek látszó Bree-t tegnap megműtötték. A térde ment tönkre, immár harmadszor. Nem jó előjelek.

Volt már ilyen

Mindenesetre a meccsről egy 3 évvel ezelőtti jutott eszembe. Laura középiskola csapata, a Scott County Cardinals a későbbi állami bajnok gimnáziummal (Marion) játszott. Az ellenfélnél pályára lépett a mostani amerikai egyetemi női kosárlabda egyik csillaga, Makayla Epps. Elképesztő volt. Melegítésnél bejött a pályára egy az átlagnál alig magasabb (kb 177 centis), kissé pufinak tűnő, lomhán mozgó, kapucnis lány. Próbálgatta a labdát, kocogott egy kicsit, beszélgetett. Majd elkezdett komolyabban ráhangolódni a meccsre. Leállt a sarokba és bevert 5-ből 5 hármast, futott 10 olyan sprintet, akár egy virtigli atléta, végül úgy nyújtott, mint egy szertornász. Ekkor kivillant a hasa. A pufóknak vélt csajszi csupa izmait egy fitneszmodel is megirigyelhette volna.

A meccset persze a hazaiak nyerték 35-tel, de Lorka 13 pontot összeküzdött. Azóta is emlegeti, hogy az egyik indulócsele után Makayla lepacsizott vele:

good job, nice shot

- mondta, pedig ő volt a kárvallott. Ja, amúgy 41-t hintett és örök élményt adott nekem is. Hogy őszinte legyek, hasonlóval szombat hajnalban is elégedett lennék.

Tovább


Ime, ez Laura új csapata

Na akkor most már tényleg mérges darázs lett a lányom. Fotója van róla.

Mosolyognak a csapatfotón, de a yellow jacket nem akármilyen állat Amerikában. Egy igen agresszív rovar, amelynek csípése allergiás reakciókat okoz az embereknél. Na ennyit az entomológiáról, a lényeg, hogy ami a támadást illeti, Lorka jól választott. Nem véletlenül kedvenc mondása: not pass guard Guys, I play point guard.

Kedden tehát fotózkodtak, videót is készítettek. Szükség van rá, mert a meccsek előtt egyéni bemutatás van, és olyankor villognak a fények az óriáskivetítőn, és

elindul a játékos személyes klipje.

Mint a WNBA-ben, csak egy picit kisebb a csarnok és talán kevesebb a néző, de a körítés az NCAA-előírás szerint megy.

Lorkáról személyes fotó is készült, mostantól már így szerepel a WVSU honlapján.

Nem maradhattak el azonban a privát kattintások sem, így a közös kép a csapat irányítójával. Vele már az első edzésen megtalálták a közös hangot. 

Felhívom a figyelmet a pici lábroggyasztásra, hogy a csapatnévsorban 5'10-nek írt Laura arányosan beférjen a képbe!  Egy kicsit tehát alacsonyította magát, hát ezt is megértük.

A hivatalos szezonnyító november 13-án, de előtte most pénteken még egy edzőmeccs Ohióban egy divizió I-es csapattal. Kezdődik, apa kezdődik...

Tovább


Kosáréhség

Már csak hatot kell aludni az első WVSU-meccsig. Ez mindig nagy izgalom, hiszen bár a szabályok hasonlóak, de a játék elég más.

Lehet, hogy jobban várom mint Lorka? Lehet, hiszen volt csatás csapattársánál, a szintén Amerikában játszó Sacinál érdeklődöm. Ő pénteken letudta az első újvilágbeli mérkőzését.

Mindenesetre a San Jacinto megnyerte az első rangadót. Saci kezdett, pontokat is dobott, az ellenfél egyik legjobbját fogta. Mesélt még a meglepően gyors játékról, a fura bírói felfogásról, azaz pl. nem lehet a félpályánál hozzáérni a labdás játékoshoz. Sok tehát az újdonság, de egy csatásnak ez nem lehet gond, addig is hajrá Saci!

A kosáréhség így egy kicsit csillapodott szombat délután. Remélem Lorka is már ki van éhezve a bírói sípra, az egyénenkénti bemutatásra, a gyerünk lányokra. Go Yellow Jackets!

Tovább


Alszom, ez a válasz a kérdésre

Laura remek olvasottságot hoz a Középsuli portálnak, így nem csoda, hogy rendszeresen megkeresik a lap szerkesztői.

Mennyire erősödtél meg az alapozás alatt, van-e honvágyad, mire van időd? - tették fel a kérdéseiket. A válaszok pedig ide kattintva olvashatók.

Tovább


Aki a szép tájat szereti

A természetjárók biztosan örvendeznének West-Virginia hegyei között. Gyönyörű ősz, rozsdalevelű fák, kristálytiszta levegő, hangulatos völgyek. Lorkának tetszett a környék. Fotó is készült a tájról.

Az már egy másik kérdés, hogy volt egy kis izzadság is dologban. Itt, 2 órára Charlestontól rendezték konferenciájuk terepfutóversenyét. A csajszi megőrizte a csapaton belüli helyét, a 6 WVSU-s indulóból fölényesen lett harmadik a 3,9 mérföldes távon. Ami még fontos, hogy több, erre szakosodott cross country futót is megelőzött. 

A futószezonnak ezzel vége, így minden figyelem a kosárlabdára és persze a tanulásra összpontosulhat. Hajrá, még 11-et kell aludni az első meccsig. Addig is egy kis kedvcsináló. Az Amerikában sportoló magyar lányok írt a Wbasket.

Tovább


Kezdődik, apa kezdődik - Itt az első meccs pontos időpontja

Eddig folyton arról írtam, hogy november 13-án kezdődik a szezon. Valóban, akkor lesz az első hazai mérkőzés, de az ezt megelőző időszakokban a divízió I-es csapatok előszeretettel választanak divízió II-eseket edzőpartnernek.

Rendes meccsek ezek, bíróval, meg órával, csak bemutató mérkőzésnek hívják őket. Lorkáék ide mennek és velük játszanak.

Tehát két hét múlva megkezdődik a 4 hónapos virrasztás időszaka.

Még akkor is, ha esetleg nincs közvetítés az adott meccsről. Ilyenkor gyomorremegéssel várom a hívást. Hogy ment, mennyit dobtál, mi volt az eredmény, mit mondott az edző? - záporoznak a kérdések. Majd az eredménytől, eredményességtől függően mosolygós alvás vagy hánykolódás az ágyban.

Ha ő boldog, akkor én is, ha bosszús vagy szomorú, akkor a magyarországi hajnalt bizony együtt látjuk meg.

Így volt ez 3 éve is. Fárasztó, de senkinek nem adnám az akkori negyedévet. Köszi Lorka, hogy szórakoztatsz bennünket!

Tovább


Szakmázás 6 pontban

Miután elindultak a csapatedzések már egy kicsit kosárlabdázhatunk is. Laurának sok dolgot kell megszoknia, muszáj alkalmazkodnia az amerikai stílushoz, meg kell vívja kisebb, nagyobb csatáit a pályán, és azon kívül is.

 • Eurostep. Miközben mindenki arról értekezik, hogy Amerikában meglehetősen szabadon kezelik a lépésszabályt, Lorkának a eurosteppel gyűlik meg a baja. Pontosabban a helyiek szerint ez lépéshiba. Megértem őket, szokatlan mozdulat ott, ahol mindent sebességből akarnak megoldani és nem a fineszt keresik. Az első meccsek erre választ adnak majd, addig edzésen a védők csak lesik a csajszi mozdulatát.
 • Figurák. A Csata DSE-ben 4-5 alapfigura volt, amit aztán kreatívan alkalmaztak a játékosok. A WVSU-nál már legalább 40-nél tartanak, minden egyes kisebb változtatásnak új neve van.
 • Testi kontakt. Aki ismeri Laurát az tudja, hogy egy betörésnél a könyök bizony keresi az ellenfél bordáit, olykor még az állkapcsát is. Maradjunk annyiban, hogy ez is meglepő az itteniek számára.
 • Láb alatti átütések. Vegyétek el a labdát a streetballostól aztán dobjunk ziccert - idézem fel ennek apropóján Sanyi bácsi örökbecsűét. Az öreg akkor kiáltotta ezt be a pályára, amikor egy kissé öncélúan trükköző ellenféllel találták szembe magukat a lányok. Amerikában viszont pont erre bíztatják, mármint a trükközésre. Tényleg kíváncsi vagyok rá, hogy meccsen alkalmaz-e majd ilyesmit. Az edzésen ugyanis komolyan gyakorolják.
 • 100 büntető. Minden edzés végén kötelező 100 büntetőt dobni. Ez amúgy nem olyan sok, de nagyon hasznos. Laura 85 és 92 százalék között teljesít, jól jön ez még, hiszen szélsőként kap majd ütést rendesen..., gondolom én...
 • Nyújtás. Lorka kissé merev izmai szemet szúrtak az edzői csapatnak, így különfoglalkozást rendeltek el számára. Nem egyet, nem kettőt, minden nap megy, olykor kétszer is. A személyre szabott edzések után ujjai már közelítenek a földhöz.

Tovább


Új menedzser érkezett

Az idei szezont tényleg komolyan veszik a női kosárlabdázóknál is. (Nem mellesleg a teniszezők most nyerték meg a MEC-konferenciát, azaz a bajnokságukat, így májusban mehetnek az országosra.)

A jobb szereplés érdekében Lauráékhoz is érkezett egy új menedzser.

A kimondottan kedves diáklány a csapattagok minden kívánságát lesi, ami az edzéseket és meccseket illeti.

Ő hozza törölközőket, viszi el az izzadt mezeket, rendezi a kulacsokat, stb. A játékosoknak tehát tényleg csak a mérkőzéssel, a győzelemmel kell törödniük.

Persze ezt nem pusziért csinálja. Amerikában bevett dolog, hogy a diákok dolgozhatnak a campuson. Ezért cserébe elengedik a tandíj egy részét, magyarán így fizetik ki őket. Ezt a lehetőséget nem mindenkinek adják meg, tehát ki kell érdemelni. Ashley is ennek a rendszernek a keretén belül került a csapathoz. Az alkalmazását azonban az egyetem vezetése hagyja jóvá, azaz ezzel is támogatják a női kosárlabdázókat.

Tovább


Fotó a régi teremből

Ha nem mondtam volna, akkor két kétezres terem áll a WVSU sportolóinak rendelkezésére. A tavaly épült újról mutattam már felvételeket, de Lorkáék a minap a régiben gyakoroltak. Ennek apropóján az Instagramra is kikerült egy fotó. 

Amikor itt jártunk, mi is megnéztük. Legalább fél évszázados, de ahogy mondanánk, elég sok magyar csapat duzzogva elfogadná. Ha az egykor legendás Honvéd-csarnokra és Puskás Artúrra gondolok, akkor ez nem is kérdés. Nem szar no...

Ide ugyanis biztosan befér vagy 2000 ember, csak a padok olyan oldszkúlok, és az is látszik, hogy már több újrafestést is megért a terem.

Egy meccsrészlet a Laura előtti időkből:

Különben tényleg impozáns ahogy az újat mellé építették, egy rövid folyosón lehet átmenni a csili-vilibe. A meccsek ebben lesznek, az első hivatalos otthoni derbire november 13-án kerül sor.

Tovább


Csütörtöktől minden megváltozott, megkezdődött a hivatalos szezon

Azért elég fura dolgokat is csinálunk - mesélt az első olyan edzés után Lorka, amelyen a coach már hangos szóval irányította a gyakorlást. Ezeket azonban a csatás fegyelmezettségben nevelkedett lányom nem éli meg nyűgnek. Mint mondja,

azért van, hogy ezeket az újdonságokat is elsajátítsa.

Azonban arra valóban vágyik, hogy mindezeket megbeszélje Krisztával. Például a szokatlan szempont szerint végrehajtandó letámadásos védekezést. 

Ez most így hogy?

Ha a csúcson lévőt megverik, akkor azonnal segíteni kell menni és közben elfordulni. Ebből néha futkosós kavarodás keletkezik. Az sem teljesen világos számára, hogy elhagyván emberét az miért maradhat 1-2 másodpercre teljesen tisztán. Nagyjából eddig értettem a taktikai problémát, innen tényleg Kriszta értelmezései és jó tanácsai jönnek.

A srácoknak tetszik

Amcsiban szokás, hogy a fiúk vagy akár más sportágak játékosai is megnézik az edzéseket.

A kosaras fiúk szerint sokkal egységesebbek, mint tavaly voltak.

Szerintük erősebbek az előző szezon gárdájánál még akkor is, ha "csak" három új játékos érkezett. Viszont köztük van Lorka is, és ez nem kevés, sőt.

Tovább


Miamiba mennek játszani

Sajna nem abba a Miamiba, hanem az ohioi Oxford városában található Miami Egyetemre lesz a kirándulás november 6-án. A helyi iskola csapatával játszanak edzőmeccset, ami nem lesz piskóta, hiszen divizio I-es gárdáról van szó. Ez lesz az első olyan találkozó, amelyik bíróval, órával történik, de sem a bajnokságba, sem rangsorba nem számít be. 

Scrimmage game-nek hívják az ilyen meccseket. Arra jók, hogy megnézzék, mennyire szoktak össze a lányok.

Hivatalosan amúgy holnaptól, azaz csütörtöktől ér véget a "néma edző" időszak, de már ma gyakorolták az alapfigurát.

A coach még mindig nem ereszthette ki a hangját, de szeme villanásai már irányt szabtak a játékosoknak.

A szezonnyitóig még van két futóverseny, az egyik pont ma, szerdán. Charlestonban kellemes az idő, süt a nap és 19 fokot mérnek, ráadásul a táv is eggyel kevesebb, mindössze 3 mérföld lesz.

Tovább


Edzés reggel 6-kor

Van úgy, hogy az ember ziccerből is homályt dob. Különösen akkor, ha a terem foglaltsága és a sűrű társadalmi programok miatt hajnal 6-ra rendel el gyakorlást az edző.

Amikor én még kis srác voltam

Nagyon együtt éreztem Lorkával. Sportos emlékeim köszöntek vissza. 42 éve, a margitszigeti uszoda nyitott 50-ese felett lebegő decemberi páraködben csobbanni a hol hideg, hol meleg medencébe, gyerekpróbáló dolog volt. Másodosztályú úszóként ugyanúgy, mint Verrasztóék, hosszú kilométerek teljesítettem a reggel 6-kor kezdődő edzéseken.

3000 gyors oda 5-ös, vissza 7-es levegővel, aztán már mehettek is - kaptuk az egyórás edzésadagot Kolossa Pista bától. Ezek voltak a minialapozások, hogy délután könnyebben menjen a 60x100 gyors időre. Túléltem, de a hajnali úszás nem lett a barátom.

Egy emlék Sopronból, kenguruként a gyerekmezőnyben

Gondolom futottatok - kérdeztem a lányomat a fenti tapasztalat okán. Dehogy, páros gyakorlatok voltak, sejtheted milyen eredménnyel - jött a válasz. Sejtettem, hiszen - és ez már kosaras emlék 11 évvel ezelőttről - a 8.30-ra kiírt kengurumeccsek is komoly kihivást jelentettek a jó alvókával rendelkező Lorkának.

Sebaj, ha ez kell a november 13-val kezdődő bajnoksághoz, akkor legyen. A lényeg, hogy előbbre lépjenek a tavalyi helyezéshez képest, amivel annyira nem voltak elégedettek. Lám, lám, nem véletlenül igazoltak az öreg Európából egy csatás spílert.

Tovább


Civilben olyan mások

Homecaming hét van a WVSU-n. Az öreg diákok "hazalátogatása" ürügyén minden nap buli van. Erről nem faggatom Lorkát, érezze jól magát. A csapat azonban megmutatta kulturált arcát.

Majd rögtön utána az csajosan ünneplőset, hogy visszafogottan fogalmazzak. Csak az ikrek olyan nóóórmálisak.

Tovább


Egy kicsit fáradtan

Nem lehet mindig kipihent az ember. A csapat azonban mindenekelőtt. A röplabdás lányok meccse után elkészült fotó apropóján azonban felhívom a korábbi edzők figyelmét az egyre erősödő vádlira és combizmokra.

A póló felirata sem semmi, szerencsére nincs szó sportágváltásról csak egy kis kiruccanásról.

Tovább


Ennek Juci nagyon örülne

A következő félév kemény lesz Lorkának, már ami a tanulást illeti. Hétfőn felvette az új tantárgyakat, köztük a kémiát. (Három tantárgyból: biológia, fizika, kémia lehetett választani)

Ugye Glavinics Juci nem is olyan nehéz!?

A tantárgy érdekessége, hogy a tanárnő családi neve Sharon Molnar, tehát akár magyar származású is lehet. Ki tudja, ez majd jövőre kiderül. Mindenesetre alaposan átbogarásztuk a róla szóló hallgatói véleményeket. 

Kemény nőnek tűnik.

Be kell járni az órájára és meg kell írni a házit, szólt az egyik intelem egy diáktól. Mondjuk európai szemmel ez nem egy teljesíthetetlen feladat, ráadásul Laurának itthon nem volt különösebb gondja a kémiával.

Szezonra hangolódva

Amúgy még ez a hét és utána jöhetnek a csapatedzések. Mindenki nagyon várja már, hogy elmúljon a "néma edző" időszak. Utána sokkal jobban felmérhető, hogy kinek, milyen szerepet szám a coach az érzékelhetően átformálódó mérges darazsaknál. A mi (Zsuzsa és én) fejünkben már összeállt a kezdő 5. Ez persze most még egy óhajtott ötös, ami azért reméljük, nem áll messze a valóságtól.

Tovább


Pótcselekvés

A kosárlabdaszezon csak október 15-vel indul, addig edzések, erősítések, futások. Pótszerként most egy kis amerikaifoci.

Az idén a WVSU különösen komolyan veszi a sportot. A kosárcsapatot három új és minőségi játékossal erősítették meg a női vonalon. A női teniszcsapat egyenes Új-Zélandról igazolt játékost az amúgy is bajnokesélyes gárdájához, ráadásul az amerikaifocisták is belehúztak.

A mostani bajnokságban már három meccset nyertek. Ez különösen nagy öröm, mert tavaly nagyon szerény eredményt értek el. Legutóbbi meccsüket idegenben nyerték meg. Ime egy nem túl jó minőségű, de azért kivehető felvétel egy remek interceptionről és látványos visszahordásról.

November elejéig maradnak az ilyen "pótszerek", no de utána jöhet az, amiért 7600 kilométeres útra vállalkozott Lorka. Woman basketball, lets go Yellow Jackets!

Tovább


Egy kis tanulmányi dicsekvés

Túlzás volna azt állítani, hogy otthonosan mozgom az amerikai tanulmányi rendszerben. Az azonban biztos, hogy az augusztus közepén megkezdett félév feléhez érkezett Lorka. Ilyenkor kiadják az első értékeléseket.

Artból (művészet) megjött az eredmény, A, azaz ötös lett.

(A félév december 10-e körül zárul, utána az itthoni vizsgaidőszakra hasonlító szünet jön, a kosárcsapatnak pedig meccsek és edzések)

Ez az a tantárgya, amelyben a feladatok egy részét egy elektronikus palatábla segítségével oldja meg. Magyarán emailben küldi el a tanárnak és hasonlóan kapja meg az értékelést is.

Azt Lorka elmagyarázta, hogy ez nem egy festőtanfolyam. Esztétikát, terek, arányok, kompozíciók harmóniáját tanítják. Amúgy meg meghatározott feladatokat kapnak.

A fenti festményen a magyar piros-fehér-zöld ugye ok, azonban a hazai olvasók figyelmét felhívnám a lebukó nap árnyalatára is.

Update: Azóta felhomályosított a családom többi része, hogy miért voltam gyenge 4-es rajzból. A kép ugyanis közel sem erről szól. A feladat az volt, hogy magáról rajzoljon. Így már valódi értelmet nyertek a színek, alakok, formák. Maradjunk annyiban, hogy a napban is tévedtem.

Itt pedig egymástól eltérő formák és méretek összeillesztése volt a házi tematikája. Nem zárom ki, hogy ebben is tévedek, mindenestre úgy értelmezem:

egy, a 40-es években készült amerikai film forgatókönyvvázlata elevenedik meg.

A jövő héten jönnek a további eremények. Ne szépítsük, jobban izgulok, mintha engem értékelnének. Ezek az első jegyei az amerikai egyetemen, három év múlva már biztosan másról szólnak majd a bejegyzéseim ebben az időszakban.

Tovább


Fitness for living

Úgy tűnik, hogy egy tantárgyat kipipálhat Lorka. A fitneszórán megírta utolsó dolgozatát. Azt mondja, hogy ezzel sem lesz gond, a korábbiak mind A+-osok lettek. Mostantól a többiek edzésen vesznek részt, amelyre neki nem kell járnia, hiszen sportoló. 

A végén, december elején azonban gyakorlatban is vizsgáznia kell.

Rutinosan az év elején magához képest (ami bőven elég volt a A+-hoz) "fejlődőképes" teljesítményt nyújtott a fizikai teszteken, hogy a záráskor javíthasson. A tantárgyi előírás szerint ugyanis "előre kell lépni". Ennyi edzéssel a lábában és karjában ez nem lesz gond, legyen szó futásról, fekvőtámaszról vagy speciális ugrálásról.

Remélhetőleg akkor már (december) a kosáreredmények sokkal érdekesebbek lesznek. Addig marad még három cross country verseny. Legközelebbit 6-án, kedden tartják.

Tovább


Az biztosan nem fordulhat elő

Kikapott a WVSU, ráadásul a városi riválistól. Szerencsénkre amerikai fociról van szó. Az egyetem sportért rajongó (és ki nem az) diákjait ez komoly szomorúsággal töltötte el a hétvégén. Mert el lehet bukni egy meccset a Concorde vagy a Glennville ellen, de az UC (University of Charleston) az más.

Amerikában üzleti modell épül a szinte már elmérgesedő rivalizálásra.

Ne válasszunk más sportágat, gondoljunk az Indiana Pacers - New York Knicks szembenállásra. Még film is készült Reggie Miller "ámokfutásáról". 

Charlestonban mindez a WVSU-UC-csata. Éjszakai levelezésünben aztán röviden elintéztük ezt a kérdést.

A tavalyi dupla vereség idén nem ismétlődhet meg.

Ez nem kérdés - írta Lorka.

Tovább


Újra van magyar csapatom

Laura találta Amerikából. Induljunk ki abból, hogy ha valaki csatás, akkor örökké az marad. Ha pedig ez így van, és így van, akkor örömmel lel fel egy olyan gárdát, amely csatásokra épül. 

Lorka nem egy nagy Facebook-posztoló, de tegnap  megosztott egy cikket. Az NKE KTK DSE-ről szólt. Ismerősök, hiszen a Kiemelt Bajnokságban többször találkoztak a Csata akkor még tizenéves lánykáival, akik többnyire 40-50 ponttal nyertek ellenük.

Most feketébe öltözve néznek szembe az NB I/B-vel. Köztük Jucus, Vanda, Virág és az egy év után visszatérő, legrégebbi harcostárs, Panka.

Vasárnap játsszák első meccsüket az NB I/B-ben. Persze, hogy ott leszünk. Hajrá Csata, hajrá NKE, két szurkolóval többen vagytok!

Tovább


Ezúttal 6 kilométer

Esős reggel, ráadásul 6 kilométer terepfutás. Ez volt Lorka szombati programja. A WVSU crossketball-lányai ugyanis ismét versenyen vettek részt.

A csajok a rossz idő ellenére mókás kedvükben voltak. Íme a racing előtt készült Insta-fotó:

Amikor először láttuk Zsuzsával (anya) ezt a képet, legalább 10 másodpercig kerestük rajta a csajszit. Aztán megleltük, ott a szélen, az a magas lány! Hoppá!

Tovább


Te melyiket választanád?

Laura egyre otthonosabban érzi magát az egyetemen. Olyannyira, hogy a szerdai nap legfontosabb kérdése az volt, melyik kapucnis dzsekit (yellow jackets, höhöhö) vegye meg. 

Apa, 40 százalékos leértékelés van a store-ban.

Lorka természetesen ehhez a mondathoz elővette az összetéveszthetetlen "lécci, lécci, lécci" hangszínt. Vajjá válik ilyenkor az ember szíve, különösen 7600 kilométer távolságból. A halk igenem után máris röpült Messengeren a kiszemelt két dzseki.

Ti melyiket választottátok volna? A "mindkettőt" választ most kizárom:)

Végül is nem az lett, amelyet én javasoltam. A "másiknak jobb az anyaga" volt az érv. Tehát?

Tovább


Ott van az ősz, ott van újra

Mire lehullanak a levelek, addigra elkezdődik a szezon. Legalábbis a kosárlabdázók számára. Ez jutott az eszembe arról a képről, amelyet az WVSU Facebook-oldalán posztoltak. Na ja, nekem és szerencsére Lorkának is már mindenről ez jut az eszébe.

Csak emlékeztetőül

a hivatalos szezon október 16-val indul,

addig nem végezhetők csapatedzések. Igen, de akkor a Glenville-ben miért gyakorolnak már? - tette fel a kérdést Laura. Honnan tudod? - vetettem közbe. Van egy iskolatársam, akinek a rokona jár oda és neki...

A lényeg, hogy minden gondolata a meccsek, a csapat és a felkészülést segítő labdás edzések közül forog. Bevallom, nekem is. Ami biztosnak tűnik, hogy

november 13-án lesz meccs,

de lehet, hogy már korábban is.

Addig pedig maradnak a "néma edzős" játékok. Ezeken figurákat is játszanak, de csak a saját korábbi tapasztalatuk alapján. Viszont

mindketten kíváncsiak vagyunk arra, hogy a három újonccal felálló mérges darazsak milyen taktikával lépnek majd pályára.

Kinek, mi lesz a pontos szerepe, feladata és főleg, hogy milyen erősek lesznek az ellenfelek.

Megannyi kérdés, amelyekre novembertől kapunk választ. Utána pedig jöhet az éjszakázás, hiszen a meccsek 3-4 naponként követik majd egymást és magyar idő szerint este 11-kor kezdődnek majd. Az amerikaifocisok példája, amely szerint közvetítik a meccseket, pedig további bizakodásra ad okot. 

Tovább


Remek! Harmadik az iskolai rangsorban

Még Smith edző is elismerte azt a teljesítményt, amelyet a mérges darazsak (yellow jackets) nyújtottak a szezon első cross country versenyén a távoli Bareában. A lényeg, hogy a 7 fős csapat átlagban jobban futott, mint tavaly és ezt díjazta a mester egy emaillel.

Lorka pedig túl van élete első ilyen versenyén. Ami számára lényeg, hogy a

csapattársai közül harmadik lett, ami elismerést hozott számára.

De nézzük mi is történt Kentucky hegyeiben.

Apa emlékszel amikor 8 éve a szlovéniai Soca folyónál kanyoningoltunk? Na, olyan terepen futottunk most. Hegynek fel egy alig 1 méter széles turistaúton, majd a pálya egy patakocskában vezetett tovább.

Térdig jártunk a vízben.

Képzelheted, hogy nézett ki a cípőm és a zoknim - vázolta a körülményeket vasárnap hajnalban. Elképzeltem és belegondoltam, hogy akkor bizony az utolsó nagy, 14 méteres természetes csúszdán nem mertem lejönni Szlovéniában, Lorka viszont husss, zuhant alá a mélybe. Talán ezért is nem én tanulok amcsiban.

Terepedzésnek jó lesz

Amúgy a 6+1 lányt crosskatball lady-knek hívják Charlestonban. Ők ugyanis egy kosárcsapat, futómezben. Így is viselkednek. Muris látvány lehetett, ahogy az inas, egyszálbelű, lenge feszülős cuccban melegítő, futásban otthonos profik közé megérkeztek a kissé testesebb, mackóruhás, fejhallgatós, lazázó kosarasok. Lényegében edzeni jöttek.

A verseny

Az 5 kilométeres (számomra érthetetlen okból kilométerben számoltak) távot rendkívül óvatosan kezdte Lorka. Ne szépítsük, az első fél kilométeren az utolsó helyen kocogott. Ez persze nem csoda, hiszen soha nem futott még ilyen körülmények között.

Aztán elkapta a versenyláz

és sorra előzte meg az amúgy ebben a sportágban otthonos versenyzőket.

A vége volt a legizgibb. Amerikában a társaikat hangosan bíztatják a többiek és az edzők. Egy lány kb. 400 méterrel a cél előtt megközelítette őt és a wilsonos futót előzésre sarkallták kollégái.

Ezt nem hagyta Laura és begyújotta a rakétákat.

"Hülyéskedsz, 30 méteren ezek nem fognak meg (köszi Kriszta). Lenyomtam ezt is és még kettőt, a harmadikat pedig a kapunál előztem meg, de azt mondták, hogy a tényleges cél egy méterrel korábban volt."

Hangjából éreztem, élvezte az egészet még akkor is, ha csak sportágbeli kirándulásként tekint az ilyesmire. Az azonban kellemesen bizsergeti atyai büszkeségemet, hogy összességében elégedetlen volt. Legközelebb előbbre lép majd. Na ja, a versenyszellem csatás, az pedig ugye legendás.

Az októberi végi 4 mérföld lesz a csúcspont, de azért

inkább a november közepi kosárnyitányt várja és várom.

Addig is azonban: fuss Lorka, fuss!

Tovább


Akár kezdő ötös is lehetne

Kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk - írta József Attila egy régmúlt korban. A két világháború között a szükség vitte az emberek az Újvilágba, most a lehetőség. Lehetőség egy valódi jövőt mutató sportvilágba. Mindez akkor jutott eszembe, amikor, segítendő egy kollégámnak, összeszámoltam, hogy az idén hányan vágtak bele ebbe a nagy kalandba. Öten indultak útnak szerencsét próbálni.

Kezdő ötös az Universiadén

Udvardi Sarolta irányítóként Lady Gator lett Houstonban. Laura lányom dobóhátvéd a charlestoni állami egyetem Yellow Jacketseinél. A szélsőnek is kiváló Vukov Szonja a Kansas állambeli Highland főiskola játékosaként remekelhet.

A négyes posztot a soproni Kuttor Enikőnek adnám. Ő kimondottan rangos csapatnál lelt új otthonra. A Duquesne-nél játszani bárkinek hatalmas megtiszteltetés. A center poszt nem Fejes Fruzsi sajátja, de a képzeletbeli Dream Teambe 192 centis magassága okán oda teszem. Az Oral Roberts Egyetem Arany Sasai biztosan jól járnak vele.

Van itt tehetség, hogy ott legyen

A hazai kosárlabda (KLKS, BEAC, MTK, Sopron, DKSK) pedig átmenetileg szegényebb lett, vagy mondjuk azt, hogy kész aranybánya ez a Magyarország? Mondjuk.

Tovább


Jeges fürdő, laza izmok

Hideg, ebbe én nem megyek bele. Hányszor, de hányszor hallottam ezt Lorkától, amikor a nyár elején a kerti medence vize még nem volt elég meleg. Ha mégis, akkor a bekászálódás is vagy 10 percbe tellett. Erre most kapok egy képet, amelyen a csajszi egy jeges kádban ül és kisimult arccal néz rám.

Igen, az ott mellette jeges víz. Egy évvel ezelőtt láttam egy hírt a magyar portálokon, hogy a magyar női felnőtt válogatott jégszaunában volt. Nagy vívmányként tálalták. Ez annyiban igaz, hogy

Lorka eddigi magyar csapatainál nyoma sem volt az ilyen, a regenerálódást segítő lehetőségnek.

Hmmm. Nagy országban a kis egyetem is rendelkezik ilyennel.

Amúgy egy igen kemény, 12x400 méteres futás után ereszkedett a fürdőbe Lorka. Azt mondja, hogy olyan hideg ez sokterápia, hogy az már szinte forró.

A futás okozta ólmos izomfájdalmat és merevséget viszont szinte kiolvasztotta belőle.

Újjászületve lépet ki a kádból, ahol pár percet töltött.

Hülyén hangzik, de ezek a látszólagos apróságok mutatják, érdemes vállani egy ilyen kalandot, ha lehetőség van rá.

Tovább


100 font fekve nyomva

Negyvenöt kiló nem kevés, de lehet, hogy nem is túl sok. A lényeg, hogy Laura a legutóbbi fitneszórán a konditermi súlyzózás rejtelmeiről tanult. Ennek keretén belül ők is elvégezték a gyakorlatokat, hogy érezzék, mit várnak majd el leendő kuncsaftjaiktól.

100 fonttal tudott fekve nyomni, ami állítólag nem is rossz teljesítmény.

Korábban ilyesfajta edzésen rendszeresen nem vett részt, Amerikában viszont nagy hangsúlyt helyeznek az izomerő fejlesztésére. Remek konditermekben használhatják a súlyokat.

Ezek azért a 10 fontos súlyok voltak, de még nézni is fárasztó. Legalábbis nekem. Az pedig már egy más kérdés, hogy jövő májusban felismerem-e majd a reptéren a body bouilder lányomat...

Tovább


Verseny lesz a hétvégén

Laura futni fog. Sokat, 3 mérföldet. Ennyi ugyanis a cross country verseny távja. A kérdés már csak az, hogy miképpen került be ebbe a csapatba. Ehhez szükség van egy kis magyarázatra.

A WVSU-n a labdajátékokra helyezik a hangsúlyt női vonalon. A teniszezők 5 külföldivel állami bajnokságra törnek. A softball ebben az államban kiemelt sport és "mi" is jók vagyunk. A röpiseknél is cél az állami döntő (bocsi a lebonyolításukat nem ismerem). A kosárlabdát pedig most akarják ismét felemelni, a cél a bajnoki Final Four. Ennek érdekében igazolták Lorkát és még két kimondottan ügyes lányt.

Cross Country versenyre készülve

Akkor most mi ez a terepfutás? Az NCAA szabályai szerint ahhoz, hogy valamely egyetem indulási jogot kapjon a bajnokságokban legalább 5 sportágban kell versenyezni. A WVSU-n a terepfutás az 5. sportág. A csapat tagjai között két "profi", azaz sportösztöndíjas van és öten a kosárcsapatból. Közülük hárman akár terepfutóként is megállnák a helyüket. Lorka "pechje", hogy a kosárcsapaton belül ő az ötödik legjobb középtávú futó. Amúgy fenét pech, büszke vagyok rá.

Hétvégén verseny

A lényeg, hogy szombaton Kentuckyban megmérkőznek egy másik egyetem csapatával, ha jól értem, de lehet, más iskolákból is lesznek ott versenyzők.

Ígérem, hamarosan képben leszek cross countryban is 

Ahogy Laurát ismerem nem adja majd olcsón a bőrét. Hihetetlen versenyszellem van benne. Emlékszem arra a kerületi általános iskolás futódöntőre amikor elképesztő 400 méteres hajrával szerzett bronzérmet a 2000 méteres távon.

Pénz áll a házhoz

Amúgy bekerülni ebbe a csapatba nem csupán dicsőség kérdése. Azzal honorálják, mert amcsiban semmi sincs ingyen, hogy

a következő félévben nem kell fizetni a tankönyvekért sem.

Csak a miheztartás végett, erre a félévre 489 dollárba került az iskolai felszerelés. Most erre sem kell költeni és klassz futómezek is jönnek. Arról már nem is beszélve, hogy Laura imád versenyezni, így most 5 ilyen alkalma lesz megmutatnia magát a kosárszezon előtt. Az eredmény pedig nem olyan fontos (edzésnek is fel lehet fogni), de ahogy ismerem, az ájulásig fut majd, ahogy ezt a Csatában is tette az üldözéses körbe futásoknál. Fuss Lorka, fuss!

Tovább


Ezt tanulja a WVSU-n

Többen kérdezték, hogy mit is tanul Lorka. Az első félévben 6 tantárgya van.

 • Bevezetés a rekreációba (szabadidőszervezés)
 • Művészet (rajz és festészet)
 • Fitnesz (hasznos lehet személyi edzőnek)
 • Pszichológia
 • Kommunikáció
 • Bevezetés  az egyetemi életben (pl. hogyan használd az ottani Neptunt)

Csak ennyi? - tehetnénk fel a kérdést. Nem csak annyi - így a válasz. Mivel az utolsó beiratkozós napon értünk ki Amerikába, így azokra a tantárgyakra volt lehetőség, amelyek még nem teltek be. A matekot (Laura nagyon szereti) és  kémiát (biológia és fizika ellenében) már várja.

Történelem is jön majd, és persze az angol.

Ez utóbbinál kell, hogy legalálább egy fél évig belerázódjon az angolba, hogy a sok olvasás könnyű legyen.

A következő félév tehát húzósabb lesz, de nem csak sportolni, hanem tanulni is akar a csajszi és ennek kimondottan örülök.

Tovább


Szakmája lesz a gyerkőcnek

Azt már 3 éve tudom, hogy Lorka nagyon ügyes. Nem önelégült dicsekvésről van szó, sőt, még csak nem is kosárlabdáról. Női körmökről. Pontosabban arról, hogy nagyon ügyesen lakkozza, építi, mintázza meg saját és olykor mások körmeit.

Erről most már Amerikában is tudnak. Csütörtök délután ugyanis volt egy kis idő manikűrre. Jil ujjait vette kezelésbe. Ime az eredmény: 

Lorka kézügyessége általános elismerést aratott. Olyannyira, hogy lassan ki kell tegye a

manikűr ma zárva tart

táblát, annyi az új kuncsaft. Pedig a Miki egeres dizájnt (kedvencem) még be sem mutatta.

Ma 3 órás edzés a tegnapi különleges foglalozás után. Bármilyen furcsa, de a bemelegítést gyakorolták. Nem a labdás részt, hanem a nyújtást. Picit túl akkurátusnak tűnik, de ők tudják.

Tovább


Egy nappal az indulás előtt

Eddig csaknem 8000-en nézték meg azt az interjút, amelyen Laura még az indulás előtt beszélt ösztöndíjról, kosárlabdáról, tervekről, reményekről. Szívmelengető volt megnéznem.

Tovább


Csodálatos első meccs

Elképesztő mérkőzésen vett részt Lorka. A Lexingtonban található egyetem, a legendás UK amerikaifoci-csapatának szezonynitó meccsére jutott el. A Kentucky Wildcat már üzelti vállalkozás. A férfi kosarasai sorra nyerik az NCAA bajnokságát és a lányok is általában bejutnak Sweet Sixteenbe.

A focisták sem rosszak, de az ő munkásságukat nem nagyon figyelem. A látvány azonban komoly. 60 ezer néző előtt ünnepeltek, majd játszottak. Egy kis ízelítő.

Videó is készült. Amerikában nem gond, ha a nemzeti zászló meghökkentő módon érkezik a stadionba. Íme!

A meccset amúgy a hazaiak nyerték 27-0-ás vezetés után, de a végére csak 7 pont, azaz egy touchdown volt az előnyük. Elég az. Ha Lorkáék Yellow Jacketse ennyivel nyer majd a novemberi első hazai meccsen, akkor nagyon elégedettt leszek. A cél ugyanis a legjobb négy a tavalyi 10. hely után.

Tovább


A szürke új cipő

Ez a háromnapos ünnep jó lehetőség arra, hogy bepótoljám a múlt hét apró érdekességeit. Például, hogy megjöttek az új futócipők. Szürkék és ebben kötelező edzeni. Ok, fogalmazhatunk úgy is, hogy elvárt.

A fotó az egyik reggel készült, még szürkületben, hiszen az edzés 7.30-kor kezdődik. De visszatérve a kötelező kérdéséhez. A felszerelést, amit kapnak, egy szerződés aláírása után veszik birtokba. Ebben vállalják, hogy ezekben a cuccokban jelennek meg a csapat hivatalos rendezvényein és nem adhatják el.

Ez utóbbi, bár evidensnek tűnik, azért jutott az eszembe, mert láttam már magyar válogatott felszerelést civileken. Mielőtt valaki azt mondaná, hogy ezeket boltokban is lehet kapni pontosítok. Olyan felszerelést láttam már civileken, amelyeket nem kereskedelmi forgalomba szántak. Ennyit az értékekről, szemléletről és közösségi szellemről.

Tovább


Újra otthon

Kentucky, azaz Marciáék jelentik most az otthont. Amerikában hosszú hétvége van. Hétfőn munkaszüneti nappal, így Laura kiszabadulhatott a campusról.

Csapattársainak egy része Kentuckyból, a szomszédos államból származik, így péntek délután autóba ugrottak és mindenki elindult haza.

Nagyon izgatottak voltak a lányok, én is egy kicsit - mondta Lorka hajnalban a telefonba, ezzel egy kis gumót előidézve a szülői torkokba. Hát igen, az otthon most neki Stamping Ground, az amerikai szülei háza.

Mamája az autópályán várta a magyar nagylányát, kedvenc csemegéjét vitte neki. Thnx Marcia, hogy mamája vagy helyettünk is!

Ez az a csemege, amely az amcsik szerint nagyon health-i. Karamellába mártott cukros alma. Hmmm, nekem legyen mondva, de a Lorka nagyon szereti.

A hétvége remélhetőleg vidámságban telik, Lou vakargatásától

az elengedhetetlen shoppingoláson át egy focimeccsig. Igen, Iman barátnője egy jeggyel kecsegteti az évadnyitó UK kick offra. Tiszta Amerika, de ha egyszer így mondják, akkor olyan jó arcoskodni vele. Ha már a lány 7600 kilométerre van, akkor mi itthon is amerikanizálódunk egy kicsit.

Tovább


Erősítés a köbön

Mi is kerestük egy darabig a gyereket. Aztán meglett. Ott van hátul, lila tornacipőben. Azt mondta, hogy nem volt gond ez a gyakorlat.

Tovább


Laura ránk ijesztett

Két hét nagy idő egy távkapcsolatban. Különösem, ha a gyerkőc már egy napja nem hív fel. Kurta üzenetek jönnek: jól, nincs baj, aha. Mondjuk én egy nyár alatt beszéltem ennyit szüleimmel amikor még csak vezetékes telefon volt.

Értem én ezt, és egy picit pironkodom 22 évvel ezelőtti önmagamon is, de most hiányzik a hangja. A jól vagyok, igen voltam ebédelni, játszottunk, fura volt, hogy a bóják védekeztek, nem papa a súlyzózást is bírom a feketékkel, Krisztáéknál volt keményebb gyakorlat is. Mindezt nem egy szuszra kapjuk meg szombat este, hanem 10-15 perc alatt a kissé akadozó Messengeren. Apró kapcsolati örömfoltok 24 óra után. Örül neki az ember. Közben meg a frászt hozza rám az ilyen fotóval:

Különösen, hogy reggel találom meg a Messenger-üzenetben. Ráadásul minden kommentár nélkül. Ilyenkor nyugtatom magam: a profi amerikai izülethűtős jegelési módszer lehet. Tornatermi gyakorlatokban nem sérülhet meg.

De akkor mi történt?

Papa, nagyon jól tudod, hogy ha játszunk, akkor nagyokat szoktam esni, beütöttem a térdem, pont úgy, mint a Csatában - érkezik aztán este a 88 százalékban megnyugtató válasz. A nincs baj? kérdésre, már a témát lepattintó ugyan már a felelet, ne ragozzuk túl toldalékkal.

Ilyenkor elgondolkodom, hogy a gyönyörű padlók Amerikában miért olyan kőkemények. Így volt ez 3 éve is, akkor hajlandó volt térdvédőt felvenni.

Mindez azonban apróság és már vasárnap reggel ugrom a képernyő elé, keresvén a hírmorzsákat.

Lábnak tehát semmi baja, a hegy pedig nem szalad el, csak segít a lányoknak erősnek lenni. Este pedig jöhet az újabb történet az amerikai "hegyi levegőről".

Tovább


Tanulás first, de legalábbis nagyon fontos

A sportösztöndíjasokról könnyen gondolható, hogy a tanulás nem igazán fontos számukra. Azt nem tudom, hogy a csúcssportolókat foglalkoztató kiemelt egyetemeknél miképpen van, de a WVSU-nál a tanulásra is figyelnek.

Alapozási időszakban ugyanis az edzések egy részét megosztva tartják. Akiknek délelőtt van órájuk délután gyakorolnak és persze fordítva. Az edzésmunka ugyanaz, de ez természetes.

Apró érdekesség, de szülői szemmel megnyugtató, hogy itt nem csupán izomagyfejlesztés folyik.

Tovább


Egy unalmas nap, vagy mégsem

Azt hittem, hogy egy átlagos, unalmas napról nincs mit írni. Reggeli, iskola, pihenés, telefonkártya-vásárlás, tanulószoba. Nincs rácsodálkozás új dolgokra, semmi meghökkenés, minimális ámulat.

Aztán felkerült az Instagramra ez a videó.

Tovább


Tanulószoba

Amerikában vigyáznak az ember pénzére. Erre jutottam, amikor kiderült, a WVSU diákjainak órarendbe iktatott tanulószobájuk van. A rendszer a következő.

Heti 10 órát kötelező itt tölteni addig, amíg meg nem kapod az első témazárós ötösödet.

Akkor már csak 8 órát kell bent lenned. Következő ötös, tovább csökken a tanulószoba ideje. Van időd megírni a házi feladatokat, azaz nincs konkrét tanrend ezen időszakban. 

Miért írtam, hogy ezzel vigyáznak a pénzedre? Nos, itt komoly tandíjat kell fizetni, több tízezer dollárt. Erre a hallgatók többnyire diákhitelt vesznek fel. Így aztán ha valaki magától nem venné komolyan a sulit, azt ilyen szelid erőszakkal veszik rá a tanulásra. Így vélhetően jövőre is beiratkozik majd, ami jó neki és jó az intézménynek is.

Itthon talán hangosan illiberálisoznának arra érdemes csoportok, de mint minden, ez is érthető egy olyan társadalomban, ahol a jogok és kötelezettségek kéz a kézben járnak. Ha kell megvédenek saját lustaságodtól, hogy ezzel a köz és ezáltal te is gyarapodjál. Nem olyan rémes dolog ez.

Tovább


Szar verset írtak Laurához

Korunk egyik koszorús költője révületbe esett és klaviatúráját nem kímélve remek szösszenettel ajándékozta meg az internet népét.

Laura egyik fotója ihlette meg Sukkert, a szarversek.blog.hu gazdáját.

A teljes versért nem érdemes elkattintani innen:

a kosaras lányok 

bizony elég szépek

sokkal jobban néznek ki

mint hajnalban a pékek

 

ráadásul a pék általában fehér

de most megtudtam

a kosaras se mind feka

itt van például mindjárt

szörényi laura

 

aki mellett öltözik a furcsa számú ward

lenyomják majd együtt

észak amerikát 

Azonban, ha további kín- és kecskerímeket olvasnátok, akkor ne habozzatok! Igazi gyöngyszemeket találhattok. 

Szolgálati közlemény! A blog tulajdonosa kolléga, de nem ezért kedveljük a gyomaendrődi legényt, bár az egyik rím kedvéért felhasznált szótól (feka) elhatárolódunk.

Tovább


A néma edző titka

Első hét, 4 edzés, a lányok egymással játszanak - a coach azonban egy szót sem szólt. Ül és nézi őket. Dicsért, korholt, megjegyzést tett, bíztatott - tettük fel telefonon hajnal 3 körül a kérdést. Semmit sem szólt, jött a válasz Laurától.

-Hogy hogy? Már a taktikán töri a fejét?

Dehogy, nem érted, hogy nem beszélhet?!

-Micsoda? Miért nem?

-Jaj apa, hát mert ez az előírás!

Az NCAA szabályai szerint a divizió II-ben október 15-ig csak egyéni edzéseket lehet végezni. Magyarán addig minden csapatban végzett munka kerülendő, sőt tilos. Ezért az edzői stáb csak nézte (még jegyzetelni sem lehet), ahogy a lányok egymás között pattogtattak. Más kérdés, hogy a jó mester ilyenkor is gyűjti a tapasztalatokat. Szólni azonban nem szólhat a lányokhoz.

Miért?

Logikája, mint mindennek van, az, hogy biztosítsák az esélyegyenlőséget. Ennek jegyében szabályozzák az elvégezhető munka mennyiségét is.

Október 15-ig heti 8 órát lehet edzeni (új szabály), és pihenőnapnak is lennie kell.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy Lauráék reggel fél 8-kor tartanak egy 1 óra 20 perces erőnléti edzést. Legalábbis ezt ígérik a jövő hétre. Kedd a szabadnap. Természetesen ezen a napon is bárki lemehet dobálni a terembe, sőt ezt jó néven is veszik.

Megjött az új cipő

Biztos jót kapunk, szerinted milyen lesz? - izgult Lorka még a hét közepén, amikor levették a lábméretét. 42-es. Most vagy nőtt a lány, vagy más a levegő West Virginiában, vagy egyszerűen csak nagyobb lábon él. Hűűű, ez egy kicsit gyenge poén volt, de nem kell mindig kaviár. Sokkal inkább egy Nike hyperdunk. Mert ez érkezett meg szombaton.

42-es a lelkem. Nem az eredeti fotó, de pontosan ilyen fehér és méret is ez volna.

Párban jött vele a futócipő is. Under Armour, ilyen márkánk még nem volt, de amcsiban nagyon népszerű. Hegynek fel biztosan kiváló lesz.

Ha a cipőkről nem is, de az öltözőről készült fotó. Egy sötétebb és egy világosabb. Íme:

Az ott középen a 23-as játékos helye

És akkor egy kicsit közelebbről is.

Megható volt látni, lehet, hogy ott természetes, de már akkor elkészült, amikor mi még valahol az Atlanti-óceán felett repültünk.

Ward kiasszony amúgy nem vécére ment, hanem valóban ez a mezszáma. Ő már egy junior, azaz harmadéves lány.

A hétvége amúgy a "hogyan éljük túl a 19 fokra (70 Farenheit) beállított légkondit" projekt jegyében telik. Szolidaritásból én is rohadtul megfáztam. Folyik az orrom, óránként felriadok éjszaka. Rémes. És még mondja valaki, hogy az apa nem izgul a lányáért. Mit nekünk 7600 kilométer, ha egy kis közös betegségről van szó!

Tovább


Éhesországból jöttünk

Szinte már közhely, sőt az is, hogy az amerikaiak egy része nagyon nagy szemekkel néz ránk, ha elmondjuk, honnan érkeztünk. A Hungary szó hallatán nekik a hungry ugrik be. A Hungaryban ejtendő vékonyka ö betű bizony gyakran nem hallatszik számukra.

Így aztán maradunk az Éhesországból jövőknek.

Ráadásul ez még természetesnek is tűnhet, ha valahonnan Kelet-Európából, Oroszország közeléből vetődünk hozzájuk. Legalábbis így lőnek be bennünket. Nem kell ezért megorrolni rájuk. Tudjuk fejből, hogy Togó mely országokkal határos? Csak, ha barátunk a Google segít. Mindez miért jutott az eszembe. Nos ezért.

A lényeg persze, hogy Lorka már fenn van csapata 2015-16-os névsorában. (A másik két mezszám nélküli lány szintén most érkezett.)

Mivel a 12-es már foglalt volt, a 23-t választotta, talán nem véletlenül. Ennek dokumentálása még hátra van.

Remélhetőleg persze a Budapesten is korrigálnak majd. Végül is a másik klasszikus hibát nem követték el.

Amúgy ő az egyetem első európai kosárlabdázója. Némi tapasztalatuk azért van a külföldi sportolók terén, hiszen a teniszcsapatban többségben vannak az idegenlégiósok. A fene se érti ezt, de így van, Sampras, Connors, McEnroe hazájában a világ minden tájáról erősítenek!

Új-Zéland Charlestonban

Laurának azonban ez most kapóra jött. Érkezett egy lány Új-Zélandról. Úgy tűnik, hogy hamar megtalálták a közös hangot. A nyelvet még keresik, mert

az új-zélandi angol kissé messzi áll a Rigó utcában elvárttól,

de tegnap este már jókat beszélgettek. A maori arcvonásokkal rendelkező 18 éves lány az ócean partján élt eddig, míg Lorka egy nagyváros kertes házában. Charleston ezekhez képest, fogalmazzunk úgy, hogy szokatlan hely, pontosabban szokni való.

Ez munka

A város azonban elvben a legkisebb gond kell legyen. Az egyetemi sport ugyanis munka. Azért adtak komoly összegű ösztöndíjat, hogy sportoljál. Magyarosan, megdolgozz a pénzért. Legyél jó, öregbítsd az egyetem hírnevét, vidd a konferencia felső házába a csapatot! Ezt egyébként más, Amerikában kosarazó magyar lányok is megerősítették. Nyugi, a városba alig van időnk bemenni - írták még a kiutazás előtt. Edzés, iskola, házi feladat. Sebaj, játszani szeretünk, az iskola úgy túnik rendben van, a tananyag pedig érdekes.  Őszintén szólva ez utóbbi kellemes meglepetés volt számomra. Itthon alig hallottam: apa, most nem érek rá, megírom ezt a tök érdekes házit. Ma hajnalban viszont ezzel a mondattal váltunk el egymástól. Wow, a gyerek tanul!!!

Tovább


Réges régen, na jó, csak 3 éve

De van.

Micsoda?

Igen, szívesen elmegyek Amerikába.

Minden így kezdődött 2012-ben. Zsuzsa (anya és feleség) egy rokonról mesélt, aki diákcsereprogram keretén belül Amerikába készült. Lányunk, Laura (gyerkőc, csak, hogy egyértelműek legyenek a szereplők), aki addig hallani sem akart az ilyesmiről, egy inkább lazaságból feltett kérdésre: nincs kedved hozzá? a "de van" választ adta.

Egymásra néztünk és elkezdtük szervezni az utat. Minden összejött és Laura remek 9 hónapot töltött a tengeren túlon.

Ennek a kalandnak is megvan a maga története, amelyben benne van a csapat legjobb dobója cím is és erről itt olvashatsz. Külön köszönet ezért Gary és Marcia Brownnak.

Három év telt el azóta. Amerika azonban visszahívta. Néha csalogatva, mások által támogatva, olykor sötét arcát is megmutatva, de várta. Mert ugyan sok benne a bizonytalanság, azonban a "nem próbáltam ki" vagy a "mi lett volna ha" okán mindig hiányérzet lett volna bennünk. Igy többes számban. Nekem biztosan.

Másfél év

Hogyan talál egymásra egy magyar kosárlabdázó és egy amerikai egyetem? Több útja van. A mienk csupán az egyik. Laura remek kosárlabdázó, tagja volt az U18-as válogatottnak, kétszeres magyar utánpótlásbajnok a Csata DSE-vel. Bár 2013-ban volt két megkeresése egyetemektől, akkor még a magyar érettségi volt a cél. 2014-től azonban ismét az Újvilágra figyeltünk. Számtalan emailváltás, legalább 50 egyetemmel. Ajánlatok divizio I-es és II-es csapatoktól. Hajszálon múló lehetőségek, kissé gyanús ígérgetések, utolsó pillanatos edzőváltások után 5 egyetem maradt.

Csapat, ahol várták

Végül a WVSU mellett döntöttünk. Bocsi Alaszka, kicsit messze vagy és a januári mínusz 27 fokos átlaghőmérséklet sem ígért túl sok jót!

A Yellow Jacket campusa viszont mindössze két és fél órára van Stamping Groundtól, Laura 3 évvel ezelőtti otthonától. Ez sokat nyomott a latba. Valamint itt várták.

Az edző kimondottan szerette volna.

Személyesen írt levelet, többet is. Majd elküldték a teljes sportösztöndíjra szóló ajánlatot. Talán ez a videó is közrejátszott döntésükben. Köszönet Mr. David Smith, nem tréfa, az edzőt tényleg így hívják!

A héten ismerkedünk

Az első héten csak 4 edzés van, és játékkal telik el. 7 pontig tartó felvonásokkal. A második edzés nyitányaként Lorka villantott egy 7/7-et, azaz csapata mind a 7 pontját ő dobta. Azt hiszem az edzői csapat megnyugodhatott (ok, mi is egy kicsit), jó vásárt csináltak. Anita (másodedző és ő is Smith) széles mosollyal várta a gyakorlás végén: te tényleg jó játékos vagy.  

Apa ilyenkor nagyon örül 7600 km távolságából. Írjam azt, hogy nagyon várom már november 11-ét? Igen, akkor lesz az első hivatalos meccs.

Tovább


Az elválás

Szeretlek anya, szeretlek apa. Könnycseppek a lányok szemében, összeránduló gyomor a papánál. Még egy ölelés és irány az autó. Charleston repülőtere mindössze 20 percnyi autóútra van a WVSU campusától.

10 percig hallgatunk, forgalomra figyelést mímelek, pedig csak azon elmélkedem, hogy jól döntöttünk-e. Zsuzsa (anya és feleség) töri meg a csendet. 

- Egész ügyes volt a gyerek.

- Ja, szépen indul, a kis irányító is egyből észrevette.

- Láttad, a szünetben már magyaráztak egymásnak a játékról. 

-A billentős cselét jól kajálták.

-Amúgy nem rossz csapat ez, de azért oda kell tegye magát, hogy kezdő legyen.

-Rajta múlik, a lehetőség megvan.

Laura 2015 augusztus 14-e óta a WVSU (West Virgina) hallgatója és sportolója.

Az első edzés

Open gym. Így hívják azt az időszakot, amikor bárki részt vehet az edzéseken. Ennek végén hirdetik ki a csapatot. Az amerikai filmeken ilyenkor olvassa a főhős a nevét az edző által kirakott listán, (vagy sem).

Volt szerencsénk látni az első edzést. Ismerkedtek egymással a lányok. Nézték az újakat, hárman vannak, két fekete, pardon afro-amerikai és ő. Laura az első percekben nagyon közelről nézhette a játékot, a labdát. A régi csapattársak főleg egymásnak passzoltak. Utána azonban jött a billentős csel, amelyet az elszenvedő a padlón csücsülve elemezhetett, majd a 6 méterről eleresztett tempó. A fekete irányító pedig akkor fogadta a kegyeibe, amikor harmadszor indították le az ellenfelet. Fehér lány fut és elkapja a hosszú passzt?

Wow, akkor legközelebb is ellőjük felé a lasztit!

Amúgy mindenki tele van önbizalommal, hajigálnak rendesen, és a láb alatti labdaátütés is teljesen normális. Még egy hétig így játszanak, hogy utána megkezdődjön a hegynek futás, merthogy abból itt van bőven, és az edző szobájában is ott állnak már félig kibontva a kartonokból a medicinlabdák és a csuklóra erősíthető súlyzók.

A keddi BBQ-ismerkedés után, hangulati edzésnek mondanám kissé nagyképűen, ma délután újra edzés. Azt ígérte, erre felveszi a csatás nadrágját, a yellow jacket pólóhóz a méretét pedig már levették. Fura lesz a mérges darázs a Garfield után, de Kriszta biztosan büszke lesz rá. 

Tovább

Laura Amerikája

blogavatar

4+1x9 hónap. Ennyi időre ment a lányom sportösztöndíjjal Amerikába. Laura kosaras mindennapjai, ahogy én, a papája látom. Újra itthon.

Utolsó kommentek