Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Amerikában is csalnak a bírók

Egyértelmű, hogy a negyedik negyedben a hazaiakat támogatták a játékvezetők - mondta Lorka a meccs után. Kicsit kevésbé cizelláltan: a

pofátlanul elcsalták a meccsünket

szófordulat közelebb állt a mondataihoz. Közbevetésemre, hogy a videón ez nem volt olyan látványos, azt válaszolta: biztosan nem látszott, ahogy

kitépték a karomat a mínusz 3-nál történt betörésemkor.

Az viszont a közvetítésből nekem is egyértelmű volt, hogy a hazaiaknak adtak egy labdát, amely nyilvánvalóan az egyik védőről ment ki. Többen is reklamáltak, de mind hiába.

Lorka szerint az az érdekes, hogy a magyar bírók butábban segítik a nekik kedves csapatot, itt profibbak a bírók, azért talán még vérlázítóbb, amikor nyilvánvalóan elfogultan fütyörésznek.

Értékelés

Az edzőjük szerint a tegnapi 6 pontos vereség (nem konferenciameccs volt)  több mint bíztató a saját bajnokságukra nézve. Mindazonáltal Laura eltökélt szándéka, hogy győzelemre vezeti a mérges darazsakat a bajnoki mérkőzéseken. 

Apa, tudom, hogy tavaly gyengék voltak, de

én mindig nyerni akarok, és nyerni is fogunk

- fogalmazta meg bajnoki céljait a WVSU 23-asa.

Tovább


Bosszantó, de tényleg

Én az örök aggodalmaskodó azt hittem, hogy sima zakót kapnak a WVSU lányai Indianában. Az ellenfél ugyanis 3-1-es mérleggel rendelkezett, és akiket legyőztek, azokat nagyon megverték. Erre tök szoros meccsen, csak a véghajrában ment el 6 ponttal az ellenfél úgy, hogy

4.30-cal vége előtt még a mérges darazsak vezettek egy ponttal.

Laura egész jó volt

A 65-71-es mérkőzésen Laura megint csapata legponterősebb játékosa volt,

17-et vágott, köztük három hármast.

Lekapott még 4 lepattanót is. Volt szerencsém látni a meccset, vegyes érzéseim vannak. Nem vele, hanem a csapattal kapcsolatban.

Egy pici hiányzik az ilyen meccsek megnyeréséhez

A WVSU nem is rossz csapat, de ha valaki betör, akkor ott nincs oldalpassz, pedig gyakran állnak tisztán a dobók. Ennek az az oka, hogy elég gyakran begyötrik a labdát az ilyen bemenetelek után. Valamint

a dobásbiztonságon kellene javítani.

Persze ezen a szinten alig akad tiszta helyzet. Tudni kell tehát emberrel együt érvényesíteni a kiharcolt dobóhelyzetet.

4 nap múlva újra meccs

Legközelebb is idegenben játszanak majd december 3-án. Egy hasonló, 2-4-es mérleggel rendelkező csapattal játszanak Ohióban. Mit mondjak, egy győzelem jól jönne és erre minden esély megvan.

Tovább


Ma sem lesz könnyű, sőt

Indianába látogat a WVSU. Olyannyira, hogy már szombaton elindultak. Szállodában éjszakáztak, hogy ottani idő szerint délután kettőkor pályára lépjenek. Ez az időeltolódás miatt itthon este 9.

Az ellenfél nem semmi. Magasak és a szélsőik sem vakok - ez már Lorka beharangozója. Belül kell tehát megoldani a dolgokat, hogy legyen esélyük. Nem lesz könnyű, mert az ellenfélnél van egy litván 6'4-es lány is. Ez kb. 192 centit jelent.

Érdekesség, hogy ott volt 2013-ban Miskolcon az U18-as Eb-n.

Egymás ellen nem játszottak, mert a litvánok a másik ágon voltak.

Ott középen ő az, csak viszonyításként a vörös hajú lány 185 centi magas, a többiről ezek után nem is beszélve.

Amit még érdemes tudni róluk, hogy idén 3 meccset nyertek, kettőt elvesztettek. Kissé fura, hogy vagy nagyon nyernek, vagy nagyon kikapnak. Maradjunk annyiban, hogy érdekesen választanak maguknak ellenfelet.

A fotón az ellenfél alacsony irányítója látható, sok pontot nem dob, de 32 percet játszik átlagban.

Amúgy a WVSU először játszik ezzel a csapattal, így még felkészítőt sem kaptak a lányok, hiszen nem igazán ismerik az ellenfelet. Az ellenfél honlapján olvasható beharangozóban mindenesetre megemlítik Laurát, mint az egyik legponterősebb játékost. Azzal a 12,8-as átlaggal ma is kiegyeznék.

Tovább


Az első hosszú út egyedül

Először nem kosárlabdáról lesz szó. Ennek ellenére

büszke vagyok a lányra.

Micsoda hülyeség, miért csak a sport miatt lennék büszke rá. Akkor pontosítunk, a következőért is dagad a mellem.

3 napja egy fehér autó résztulajdonosa. Egy magyar viszonylatban

hatalmas Toyota Camry volánja mögött utazott vissza Stamping Groundról a campusra.

Ez bizony 300 km, és simán letudta. Izgultam érte, egyedül ebben a 17 éves járgányban. Megvan, ügyes vagy Lorka!

A kocsiról még nincs fotó, de a pulykaünnep 3 napján talált időt arra, hogy elmenjen a UK női csapatának otthoni meccsére. A sztárcsapat soraiban az a Makayla Epps, aki ellen ő is játszott középiskolás korában.

Semmi különöset nem csinál, de mindig a jót választja - jellemezte a ma már egyetemi sztár játékát Lorka. Dobott 21 pontot, benne két hármast.

Tisztán volt, sutty, bevágta.

A többi pontját lerohanásból szerezte. Az az érdekes benne - mondta Lorka, hogy azt amit te a leláton jó megoldásnak látsz, azt csinálja meg. Ha jobbra kell forduljon, akkor arra megy, ha vissza kell lépjen, akkor úgy fejezi be a támadást. Ilyen egyszerű.

Vasárnap meccs, 5 órát utaznak majd Indianába. Az University of Southern Indiana lesz az ellefél. Előzetes róluk vasárnap reggel. Első blikkre nem tűnnek könnyű ellenfélnek.

Tovább


Fiúkkal is gyakorolnak

Keddtől péntekig szünet van, ami a kosárlabdát és a tanulást illeti. Az amerikai pulykaünnep okán ilyenkor kiürül a campus. A lányok is haza mentek. Lorka Stamping Groundra, ahol egy fontos dolgot intéznek el Garyékkel, az amerikai szüleivel.

Addig se maradjunk kosárlabda nélkül: egy rövid kis videó.

Lorka elmondása szerint nem is kellett olyan sokszor megpróbálni. Inkább a srác hiúsága miatt készült több felvétel. Magasság, lendület, homorítás, állítólag ez lett a legjobb.

Amúgy rendszeresen gyakorolnak fiúkkal, ami jót tesz a lendületnek, gyorsaságnak, összpontosításnak és az erőállapotnak is. Olyan, de olyan

jó volna pozitív mérleg a szezon végén,

de 8 győzelemnél mindenképpet többet kellene szerezni. A hétfő esti győzelemre gondolva, ehhez minden adott.

Tovább


Lélekemelő győzelem

Előzetesen egy fabatkát sem adtam volna a WVSU lányainak győzelméért a University of Virginia College @ Wise gárdája ellen. Az ellenfelet a szezon előtt összeállított ranglistán 3 hellyel is magasabbra sorolták, mint a mérges darazsakat. Ráadásul remekül kezdtek,

a múlt héten simán elverték a konferencia második legjobb csapatának tartott másik charlestoni egyetem csapatát.

Aztán mégis 86-60-as zakóval mehettek haza, de jöjjenek a részletek.

Laura nehéz ellenfelet kapott

Az előzetes felkészítő szerint az egyik leponterősebb játékos őrzése volt Lorka feladata. Magasságuk hasonló, de egy tömör, gyors, agresszív fekete lány állt vele szemben, aki ráadásul az előző meccsén 6 triplát vágott. Ezúttal sikerült 12 ponton tartani. A feladat tehát kipipálva.

A második negyedben indul a WVSU-henger

A 20-as játékos kordában tartása sajna áldozatokkal is járt, amely két személyi hibában manifesztálódott más az első negyed végén. Ez az amerikai edző felfogás szerint automatikus kispadot jelent, így a nagy rohanásnak (30-8 tíz perc alatt) csak részben volt részese Laura, de

a harmadikban eljött az ő ideje is,

de ne rohanjunk még ennyire előre. Amúgy az említett két fault egyike támadó volt. Egy gyönyörű flótert vettek el tőle a hazai pálya elvét nem ismerő bírók. (Ezt a dobást a fiúkkal gyakorolta a gyerkőc, állítólag már egész jól megy.)

Nagyszünet után 9 pont

Az ellenfél a harmadik negyedben elkeseredett rohamot indított a felzárkózás érdekében, de ezt Laura előbb egy hármassal, majd ziccerrel és tempóval, végül két büntetővel verte vissza. Összesen 11 pont és 3 gólpassz állt a végén a neve mellett.

Ezen a videón nem az ő dobása látható, de kíváncsi vagyok, hogy felismerik-e azok, akik korábban együtt játszottak vele?! Ha nem tudnám, hogy mit vagy kit kell nézzek, akkor nekem sem sikerült volna.

Igen, ő az, aki a lepattanóért indul. Fekete térdvédőkben, a színesbőrűkre jellemzően befont hajjal, és kimondottan határozott mozgással. Háááát! Mintha amerikai kosárlabdást kezdenének faragni belőle.

Vélemény

Hogyan nyertetek ennyivel - kérdeztem a meccs után. Mindenki úgy játszott ahogy tud és a csapatmunka is remek volt - jött a profi nyilatkozót sejtető válasz, de azt mondta, hogy tényleg így volt.

December 20-ig nincs hazai meccs

A WVSU 5 meccs után 2-3-as mérleggel áll, a konferncián belül pedig 1-1-re. Ez utóbbi fájó, hiszen a Concord verhető ellenfél lett volna, de a tengeren túl nem sokat keseregnek a múlton. Most csaknem egy hét nyugi, hogy aztán vasárnap Indianában lépjenek pályára. Ez időben olyan messze van, hogy

a hálaadás miatt 3 nap szünetet kaptak a lányok.

Lorka pedig Stamping Ground, az amerikai szülei otthona felé veszi az irányt. Ha minden igaz, akkor egy fontos dolgot is elintéznek. De erről majd akkor, ha már kezében van a kulcs...

Tovább


Káprázatos játék a jóval esélyesebb ellen

26 pontos győzelmet arattak a WVSU lányai a náluk 3 hellyel előrébb rangsorolt University of Virginia College @ Wise csapata ellen. A sárga-feketék honlapja az idei legjobb meccsnek nevezte a hétfő estit.

Laura értékelésével részletek hamarosan!

Tovább


Még nincs előrelépés

Bár előzetesen azt reméltem, hogy ma nyerni tud a WVSU, de nem sikerült. Pedig verhető ellenfél volt a Concord. A végén azonban 6 pontos vereség lett az amúgy a közepén egész jól alakuló meccsből.

Az eleje gyenge volt, hogy aztán a második negyed végén és a harmadik negyed elején már 5 pontos előnyt is magukénak tudjanak a sárga-fekete lányok.

40:35-nél minden olyan szépnek tűnt.

A 4. negyed azonban az összeroppanás és a kapkodás negyede lett. Ehhez hozzájárult az ellenfél zónája, amit jó lett volna átdobni. A csapat azonban tragikus százalékkal dobta a hármasokat.

A 9,1%-ra nem nagyon van mentség.

A végén aztán visszakapaszkodtak a darazsak a mínusz 12-ről, de csak mínusz 6-ig jutottak.

Lorkának nem ment jól. A 10 pont és 6 lapattanó még nem is mutatna rosszul, de a 6-ból 2 büntető arra utal, hogy jön a hálaadás ünnepe és ilyenkor szinte mindenki hazamegy.

A honvágy és a szeretetéhség azonban nem erősíti a koncentrációt,

amely viszont elengedhetetlen a dobásbiztonsághoz. Ilyen az idegenlégiós élete, 

keménynek kell lenni, hogy a kosárlabda adjon örömöt.

Most érzékeli, tanulja, remélem sikerrel. Ennyit mára, jó éjt!

Tovább


Nyerni kellene a konferencia-nyitányon

Ismét otthon játszanak a mérges darazsak és a statisztikák alapján győzelem is lehet a dologból. A Concord Egyetem lesz az ellenfél. Tavaly pont a WVSU előtt végeztek a bajnokságban és idén is ide sorolták őket az előzetes ranglistán.

Ebben a szezonban egy győzelmük és 2 vereségük van.

Az utóbbiakat egy félkészülési tornán gyűjtötték be, a győzelem pedig hazai pályán történt, de egyik sem volt konferenciameccs. Ami még érdekes, hogy a két vereségüket abban a konferenciában szereplő csapatoktól szenvedték el, amely egyik tagja a hét közepén elgázolta Lauráékat.

A számok alapján

egy tavaly még 5 pontos átlagot sem termelő, nem is túl magas, 172 centis lány húzza a csapatot.

Őt támogatja egy 182 centis center lány, aki viszont az előző szezonban jobban szerepelt, ami a számokat illeti.

Az ellenfél többségében fehér játékosból áll.

Ez némileg meghatározhatja stílusukat.  Sőt a húzóneveik testméretei is hasonlatosak a WVSU lányaihoz. Igaz a névsorukban van egy 190 centis lány, de őt még nem vetették be. Pedig veszélyes lehet, hiszen

egy divízió I-es csapattól érkezett,

azonban ott kevesett játszott az elsős évében.

Miért nem játszik?

Amerikában simán megcsináják azt, hogy az addig ismeretlen játékost a konferencia-mérkőzéskre tartogatják. Az excsatás Barta Brigit is az első évében az első két meccsen nem küldték pályára. Az ottani edző ezt akkor azzal indokolta, hogy el akarták dugni a konferencia-mérkőzésekre. Akkor ez nagyon bejött az Armstrongnak.

Akikre tehát érdemes figyelni a Concordban:

A konferenciameccsek mindig kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen ezek alapján lehet eljutni akár az országos 64-es táblára is. Egyelőre ez "nem fenyegeti" a WVSU-t, de a tavalyi 10. hely után idén az 5-6. helyre várja csapatát Smith edző.

Tovább


Meccs, amit gyorsan elfelejtünk

Vannak mérkőzések, amelyekről keveset fogok írni. Ez olyan volt. A statisztika alapján is bivalyerős ellenfélhez utaztak a mérges darazsak. Nem a szomszédba ugrottak át, 5 és fél órát buszoztak egy keleti parti kisvárosba, a VUU csapatához.

Komoly zakó lett a vége. Lorka 6 pontot dobott. Maradjunk ennyiben.

Tovább


Most egy kis sztár vagyok

Soha nem láttam nagyképűzni a lányomat 13 éves sportpályafutása alatt. Sőt, folyton a csapatról beszélt a sikerek idején, de nincs olyan élsportoló, aki ne vágyna az elismerésre. Amerika most egy hétvégén sokat pótolt abból, amit itthon talán egy kicsit hiányolt.

A kétnapos torna után az egyetem honlapján őt jelölték a hét női játékosának. Kis lépés ez a lánynak, de nagy öröm az apjának. Hogy kicsordul ilyenkor egy könnycsepp az ember szeméből? Áhhh, dehogy...

Nem is ő vette észre, hanem a kosaras fiúk gratuláltak neki. Eleinte nem is tudta, hogy miről van szó.

Nem lehet nem észrevenni azt a rajongást, ami az amerikaiakat köti a sporthoz.

A campus területén is vadidegen felnőttek elismerőleg elegyednek vele beszélgetésbe.

Na jó, az ebédlőben nem nagyobb az adag, de itt is sokan gratuláltak neki. A csapattársak már más kérdés, mert ugye a morcossági faktor a tengeren túl is létezik.

A kezdő ötös nagyon örül,

hiszen vele jobbak lettek, akiket viszont kiszorított a csapatból, azok nem felhőtlenül boldogok.

A pontátlag és a lepattanó nem rossz, sőt. A tegnapi edzésen egyébként videóztak, elemezték az első két mérkőzést. Lorka elégedetten tapasztalta, hogy az itthoniakhoz képest, hát hogy is mondjam, sokkal jobb tartással közlekedik a pályán.

Keményebb lett a mozgása.

Sajna csak nagyon gyenge minőségű videón láthattam a meccsek egy részét, de van ebben valami.

Ma ismét utazás, egy bivalyerős csapathoz látogatnak a keleti partvidékre. A 4 győzelemmel kezdő, és erős konferenciába tartozó (CIAA) Virginia Union University lesz az ellenfél.

Tovább


Kupát ért a bosszantó vereség

Remekül játszottatok, ha tartani tudjátok ezt a teljesítményt, akkor

nagyon szép eredményeket érhettek el a bajnokságban

- így értékelte Smith edző az Edinboro elleni meccset. Mint írtam, a lányok a véghajrában szenvedtek 4 pontos vereséget úgy, hogy 1,13-mal a vége előtt még 4 ponttal vezettek.

Az edző dícsérete nem megalapozatlan, az ellenfél kimondottan erős csapat volt. A PSAC konferenciában tavaly a legjobb 8 közé jutottak és csak a későbbi másodiktól kaptak ki. Ráadásul a játékoskeretük is megmaradt. Az sem titok, hogy az a bajnokság erősebbnek tűnik a MEC-nél, ez utóbbi Lorkáék konferenciája.

Ami külön öröm, hogy Laurát beválasztották a mostani torna csapatába. Nagy szó ez, hiszen 4 csapatból válogattak a döntnökök. Ime a remek kupa:

Ok, egyelőre a fogkrém mellé került, de ha több lesz, akkor érdemes lesz egy kisebb polcra is beruházni. Azt Lorka már kissé fanyar humorral jegyezte meg: Magyarországon 12 év alatt fele annyi kupát kaptam, mint Amerikában 9+4 hónap alatt. Csak emlékeztetőül, Lorka a középiskolás amerikai éve (2012-2013) alatt bekerült a Toyota Classic legjobb játékosai közé. 

Tovább


14 pont, de 4 pontos vereség

Bosszantó meccs volt a tavaly erősebb statisztikával bíró Edinboro Egyetem ellen. 1,13-mal a vége előtt még 3 ponttal vezetett a WVSU, hogy utána az ellenfélnek minden sikerüljön, a hazaiaknak pedig semmi.

Részletek holnap!

Tovább


Ez már kemény lesz

Sokkal erősebb ellenféllel találják szembe magukat vasárnap délután a mérges darazsak. A magyar idő szerint 8-kor kezdődő találkozón

tavaly a PSAC bajnokság legjobb 8 csapata közé jutó Edinboro lesz az ellenfél.

2014-2015-ben pozitív volt a mutatójuk, 20-8, azaz 20 meccset nyertek. A pénteken legyőzött Clarion hasonló mutatója sokkal szerényebb. A Clariont kétszer is megverték, egyszer 30 ponttal, de a másik alkalommal 10 sem volt közte.

Laura közvetlen ellenfele egy félvér angol lány lesz. 6'1 magas, azaz 185 centis és a fotója alapján elég testes is. Őt kell majd fognia.

Tavaly még szerény átlaga volt, mindössze másfél pontot hintett meccsenként.

Amúgy tagja volt az U18-as angol csapatnak, de Laurával nem találkozhatott, mert egy évvel idősebb nála.

Ami bizakodásra ad okot, hogy visszatér a WVSU elsőszámú irányitója, Dee. Valószínűleg még nem kezdőként, de remélhetőleg az ujjsérülése nem zavarja majd érdemben a játékát.

Tovább


Laura a fellegekben

Remekül sikerült a bemutatkozás hazai pályán. 23 pont, 7 lepattanó és 5 gólpassz. Ennyi dióhéjban és még annyi, hogy Laura hatalmas, szinte már fellegekben járó ugrása fogadja a mérges darazsak honlapjára érkezőket. Íme:

Fontos volt a jó bemutatkozás

Bár a yellow jackets csapatában már a múlt héten is pályára lépett, de az a meccs ugye idegenben volt, így a hazai közönség nem láthatta, hogy Smith edző a nyáron kire adta ki az egyetem pénzét. Jó vásárt csináltak, vagy egy ismeretlen európai országból érkező fehér lány elveszi valaki teljes ösztöndíjas helyét?

Keep calm

Nos, mindenki lenyugodhat, a fehér 23-as bevált. Csapata legjobb pontdobója volt a Clarion Egyetem ellen (is), és nehéz pillanatokon segítette át csapatát.

Laura vezette a rohamokat

Az első hazai meccs mindig fontos. Ilyenkor mérik fel, hogy milyen lesz az idei csapat, mire számíthatnak a nézők, szurkolók. Smith edző alapos interjút adott a helyi lapnak. A cikkben bitang jó játékosnak írta le Laurát, akinek ezek után tehát bizonyítania kellett. Megtette,

kritikus helyzetekben mutatta meg, hogy helyén van a szíve és tudása.(Köszi Kriszta).

A meccs

Látszólag nem kellett volna izgulni, hiszen szinte végig a WVSU vezetett, de az amúgy 8-10 pontos előny pont a nagyszünetre olvadt el. 33-31 volt csak az eredményjelzőn. A második felvonás elején aztán Laura bedobott egy büntetőt, lerohanás után ziccert értékesített, majd kiosztott egy fontos gólpaszt, így újra 5 ponttal mentek, sőt már 8-cal is, hogy a 4. negyed elején újra csak 3 ponttal vezessenek a darazsak, 50-47.

Az utolsó negyed

A 31. percben közel sem úgy nézett ki, hogy 10 pont feletti győzelem lesz ebből. Azonban a yellow jackets második támadásának végén

Lorka eleresztett egy demoralizáló hármast,

de 61-56 után nagy szükség volt a 6-ból 6 büntetőjére is. Szerencsére az utolsó három perc büntetőpárbajából a WVSU jött ki jobban. Mindenki pontosan dobott a vonalról, így vége 80-69 lett.

Béna szóviccel a címlapon

A meccs után őt kérték egy gyors értékelésre. Elmondta, hogy eleinte izgult a játékstílusa miatt, hiszen Magyarországon sokkal több kontakttal védekeznek és ehhez még alkalmazkodnia kell. Sőt kritikusan arról is beszélt, hogy

még többet vár magától,

de a lényeg a győzelem.

A meccset értékelő cikk címe mindenestre róla szól. Hevenyészett fordításban: az importált Szörényi, nagyon fontos (important) volt a hazai csapat győzelméhez. Ok, elnézzük ezt a döccenést, de azért felkérjük Sukkert egy jobb szóviccnek álcázott rím faragására. 

Vasárnap is meccs

A mini torna ezzel nem fejőződött be. Vasárnap újra pályára lépnek. Az ellenfél már jóval erősebbnek ígérkezik. Az Edinboro University egy húszassal verte a másik charlestoni egyetem, amúgy Lauráék elé rangsorolt csapatát. Róluk majd holnap délelőtt.

Ami viszont jó hír, hogy addigra felépül Dee, az elsőszámú irányító, nagy szükség lesz rá. Ja, még egy egy szolgálati közlemény. A szezonra újabb hófehér kosárcipők érkeztek!

Tovább


Gyorshír

Győzelem az első hivatalos NCAA-mérkőzésen. A Clarion Egyetem csapatát verték 11 ponttal. Lorka ismét a WVSU mérges darazsainak legeredményesebb játékosa lett, 23 pontot dobott.

További részletek és érdekességek szombat reggel.

Tovább


Színre lépés az Arany Sasok ellen

Eljött a nagy nap, elkezdődik a bajnokság a WVSU mérges darazsai számára. Egy mini torna lesz a hétvégi penzum, nyitányként a Clarion Egyetem lányai ellen. 

Három oldalas felkészítő

A csütörtöki reggel 6-kor kezdődött edzés után Laurának délután volt még egy kis nyújtás. Ekkor kapta meg azt a három oldalas dokumentumot, amely a péntek esti ellenfélből adott felkészítőt. Igen, személyre szabva. Fél oldal csak neki szólt. Így

Lorka már tudja, hogy vele szemben várhatóan egy 5'8 magas, azaz 172 centis lány áll majd. 

Az elemzés szerint ellenfele ritkán tör be, de messziről sokat dob rá. Erőssége a hármas, amelyet csaknem 30 százalékos pontossággal követ el. Ezért érdemes közel menni hozzá. Viszonylag sok labdát, meccsenként 5-öt ad el, azaz megzavarható. Leírják még a várható cseréjét is, megadják ennek a játékosnak is a mezszámát.

Mit mondjak? Impozáns, pedig "csak" egyetemi sport és nem is a Divízió I. Itt nem lehet azt mondani, hogy meglepett az ellenfél játéka.

Milyen erős a Clarion?

Nem tartozik a PSAC nevű bajnokság élcsapatai közé, meglehetősen alacsonyak, de éppen ezért sokat futnak. Tavaly is velük kezdett a WVSU, akkor 10 pontos győzelmet arattak, így idén is ez az elvárás annak ellenére, hogy a sérülések miatt továbbra is a hármas számú iránytóval kezdenek a lányok. Magyar idő szerint este 11-kor kiderül.

Ma sem alszunk, de ezzel semmi gond sincs, csak bejöjjön a legendás billentős csel!

Tovább


Bitang jó játékos

Elismerőleg nyilatkozott az edző Lauráról a helyi lapban. A szezont beharangozó, esélyt latolgató írásban külön bekezdést szenteltek neki. 

Ő egy bitang jó játékos,

aki már felépítette magát - emeli ki Smith edző Laurát jellemezve. Majd hozzáteszi, a nemzetközi tapasztalata is mellette szól. Az újságíró szerint pedig a mester nagyon jó véleménnyel van Lauráról.

Az írásban a csapat elé tűzött célokról is írnak. 

Több pontot kell dobjanak, mint tavaly és a 10. helyről előre kellene lépniük az 5-6-ra.

Sajnos tényleg van egy komolyabb sérültjük is. A kettes poszton játszó Brianna igen ponterősnek tűnt az edzéseken, de a múlt héten porcműtéten esett át. Jellemző a lányra, hogy már tegnap dobálni kezdett, imád játszani és gyorsan, talán túl gyorsan is, vissza akar térni.

Az amerikai cikk a péntek esti bemutatkozó meccs apropóján készült. Délután a blog is exkluzív információkkal jelentkezik a magyar idő szerint este 11-kor kezdődő idénynyitót felvezetendő.

Tovább


Laura az címlapon

Büszke vagyok na. Lorkáról megjelent egy rövid cikk a legismertebb magyarországi női kosárlabdaportálon.

Nem szar azon a címlapon szerepelni, amelyen Allie Quigley 19 pontjáról és Krivasevic Tijana 17 pontos remekléséről számolnak be.

Pénteken jön a hivatalos szezon első meccse, akkor tényleg kiderül, hogy milyen erős az idei WVSU. Beharangozó holnap!

Tovább


Szombat a pihenésé volt

Pihenőnapot kaptak a lányok a péntek esti meccs után. Nem csoda, hajnal 1-kor értek haza.

De ejtőzős napot tartottam én is. Az új James Bond-film megnézése után már 6 órakor durmolni kezdtem.

Ez persze előrevetíti a következő 4 hónap menetrendjét is.

Hm, még jó, hogy alig van meccs hétköznap.

Egy kis értékelés

Egész összeszedett csapatunk van - summázta Lorka a Miami elleni mérkőzést. Érezhető volt, hogy tapasztalt edzője van a WVSU-nak. Higgadtan vezényelte a lányokat, az ordítozás nem sajátja. Coach Smith valóban látott már sok nagy csatát és komoly sikeret is elért már.

A 18 pontot dobó Laura nem kis büszkeséggel mesélte, hogy többször is cseréltek rajta védőt, ami nem csoda, hiszen a

pontjai zömét (13) az első félidőben érte el.

A másodikban is lehetett volna ennyi, de akkor 3 büntető és néhány hárompontos kimaradt. Ezt sajnálta, de mint mondta, a végén már picit remegett a keze a fáradságtól. A két irányító sérülése, az egyik center távolléte és a magasbedobójuk érthető gyengélkedése miatt ugyanis nem tudtak aktiv rotációval játszani.

Mi van a sérültekkel?

Velük kapcsolatban öröm az ürömben, hogy a megműtött Bree lehet, hogy már 4 hét múlva visszatérhet, míg az előszámú iránytó Dee pénteken már játszani fog.

Ez sokat jelent majd, mint ahogy az is, hogy a formán kívül játszó magasbedobó, Lexi is teljesértékű harcos lesz. Vele az történt, hogy a meccs délelőttjén csúnyán összetörték a kocsiját. Ez a tény ugye nem túl idegnyugtató, de azóta már rendeződni látszik a helyzet. Valamint a kisebb fegyelmezetlenség miatt pihentetett kettes számú center is játszhat majd a hivatalos idénynyitón.

Jól esett a telefon

A mérkőzés után Lorka tudott beszélni amerikai szüleivel is. Az elvakult kosárlabdafan Geryvel alaposan elemezték a történteket. Remélem nem véletlenül írta nekem a feleség, Marcia a Messengeren:  We are so proud of her and so glad that she had such a wonderful first game.

You both must be so proud of her.

This is the beginning of a wonderful college career.

Erre mit mondhat az ember, ha ők is úgy látják, hogy "egy csodálatos egyetemi kosárkarrier előtt állunk", akkor én sem tehetek mást hajnalonta. Wake up and cross my fingers.

Tovább


Jó, sőt remek

20 ponton belüli vereség és 6-8 pont Laurának - ezt reméltem a WVSU első mérkőzése előtt. Ismét kishítűnek bizonyultam, Lorka ugyanis 18 pontot dobott és ő lett a mezőny legeredményesebb játékosa. Íme bizonyságul az élő statisztika lementett képe a lefújás pillanatából.

A meccset idegenben játszották egy divízió I-es csapattal szemben. Ennek finomságairól itt írtam már. A lényeg, hogy ez egy bemutatómérkőzés volt, mi edzőmeccsnek mondanánk, rendes órával, bírókkal, de nem számít bele az egész éves bajnoki statisztikába.

Mindazonáltal mindenki komolyan veszi.

Olyannyira, hogy az ellenfél a mérkőzés után megtartotta a kötelező sajtótájékoztatót is. Ilyenkor a hazai csapat lényegében csak magával foglalkozik, de aki jól bírja az angol nyelvet, annak élvezetes lehet. Fontos, hogy a pódiumra kiültették a csapat most bemutatkozott két új fiatal játékosát. Láthatóan már most építik a karrierjüket.

Laura lett a mezőny legeredményesebb játékosa

A meccs után természetesen beszéltünk Lorkával. Feldobott állapotban volt, a csapattársai is csicseregtek rendesen a környzetében. Az edző értékelése szerint jól helytálltak. Ezt Laura úgy fogalmazta meg, hogy

se gyorsaságban, se taktikában, se ügyességben nem voltak jobbak nála a divízió I-esek

Aminél érződött az osztálykülönbság, az a testméret. Az ellenfélnél nyolc 183 centinél magasabb játékos volt. A két irányítót leszámítva pedig a többiek is nagyobbak voltak Lorkánál.

Az első 4 pont az övé volt

Az amerikai egyetemi csapatoknál az érkező freshmanek, azaz újoncok, ritkán kerülnek a kezdő csapatba. Ahhoz, hogy ez így legyen ki kell emelkedjenek a gárdából. Laura annak is köszönheti a 18 pontját, hogy

kezdőként lényegében végig játszotta a mérkőzést.

Csak az utolsó 6 percre ült le. Addigra fogyott el az ereje az őrült rohanásban és akkor érezte úgy az edző, hogy a másik újoncnak és a kiegészítő embereknek is lehetőséget ad.

Legközelebb már tényleg élesben

A meccsről és annak tanulságairól majd délután írok, akkor felébred a kisasszony, hiszen 4 órás buszozás után tértek haza. Addig is egy kimásolt fotó a mérges darazsak 23-asáról, indul a jellegzetes csel:

Mindenesetre pénteken bevált Kriszta edző tanácsa amelyet akkor kapott, amikor a csapat egész éves taktikájáról beszélgettek még a múlt héten: nem kell 40 figura, mond meg a többieknek, ha baj van, adják oda a labdát, a többit megoldod.

Tovább


Game day

A második amerikai kaland első meccse jön. Magyar idő szerint szombat hajnal 1-kor. Négyórás utazás vár a csapatra az ohioi Miami Egyetemre. Eddig sima tények. Ami mögette van, az már sokkal több.

Egy kis magyarázat

Két középcsapat játszik majd egymással, de az egyik divízió I-es, míg a másik (ez Lauráé) divízió II-es. Mondhatnánk azt is, hogy ez olyasmi, mint az NB I és NB II, de ez nem teljesen igaz. Sokkal inkább arról szól ez a besorolás, hogy az adott egyetem mennyi pénzt tud szánni a sportprogramjára. Az előírások ugyanis mások, csak néhány példa: meghatározzák, hogy milyen távolságra lehet utazni, hány teljes ösztöndíjjal rendelkező játékos lehet a csapatban, de az edzésidőt is szabályozzák. Értelemszerűen a divízió I-eseknél minden szám magasabb, így többnyire erősebbek.

Exhibition Event

Edzőmeccsről van szó, amely nem számít bele a hivatalos statisztikába, legalábbis a WVSU honlapján nem is látható, de a Miamién igen, mint bemutatómérkőzés.

Reménykedés és sérülések

Laurának valószínűleg nagy élmény lesz. Először tapasztalhatja meg élesben, hogy milyen erős gárdába csöppent.

Óvatos emberként azt mondom, már egy 20 ponton belüli vereség is elfogadható volna. Reményeim szerint a gyerkőc 6-8 ponttal meg tudja mutatni magát, de ezek jelenleg vágyálmok. Már csak azért is, mert

sérülések nehezítik a mérges darazsak helyzetét.

Az első számú irányító ujja bibis. Ami azonban a nagyobb baj, hogy a most igazolt, meglehetősen ügyesnek látszó Bree-t tegnap megműtötték. A térde ment tönkre, immár harmadszor. Nem jó előjelek.

Volt már ilyen

Mindenesetre a meccsről egy 3 évvel ezelőtti jutott eszembe. Laura középiskola csapata, a Scott County Cardinals a későbbi állami bajnok gimnáziummal (Marion) játszott. Az ellenfélnél pályára lépett a mostani amerikai egyetemi női kosárlabda egyik csillaga, Makayla Epps. Elképesztő volt. Melegítésnél bejött a pályára egy az átlagnál alig magasabb (kb 177 centis), kissé pufinak tűnő, lomhán mozgó, kapucnis lány. Próbálgatta a labdát, kocogott egy kicsit, beszélgetett. Majd elkezdett komolyabban ráhangolódni a meccsre. Leállt a sarokba és bevert 5-ből 5 hármast, futott 10 olyan sprintet, akár egy virtigli atléta, végül úgy nyújtott, mint egy szertornász. Ekkor kivillant a hasa. A pufóknak vélt csajszi csupa izmait egy fitneszmodel is megirigyelhette volna.

A meccset persze a hazaiak nyerték 35-tel, de Lorka 13 pontot összeküzdött. Azóta is emlegeti, hogy az egyik indulócsele után Makayla lepacsizott vele:

good job, nice shot

- mondta, pedig ő volt a kárvallott. Ja, amúgy 41-t hintett és örök élményt adott nekem is. Hogy őszinte legyek, hasonlóval szombat hajnalban is elégedett lennék.

Tovább


Ime, ez Laura új csapata

Na akkor most már tényleg mérges darázs lett a lányom. Fotója van róla.

Mosolyognak a csapatfotón, de a yellow jacket nem akármilyen állat Amerikában. Egy igen agresszív rovar, amelynek csípése allergiás reakciókat okoz az embereknél. Na ennyit az entomológiáról, a lényeg, hogy ami a támadást illeti, Lorka jól választott. Nem véletlenül kedvenc mondása: not pass guard Guys, I play point guard.

Kedden tehát fotózkodtak, videót is készítettek. Szükség van rá, mert a meccsek előtt egyéni bemutatás van, és olyankor villognak a fények az óriáskivetítőn, és

elindul a játékos személyes klipje.

Mint a WNBA-ben, csak egy picit kisebb a csarnok és talán kevesebb a néző, de a körítés az NCAA-előírás szerint megy.

Lorkáról személyes fotó is készült, mostantól már így szerepel a WVSU honlapján.

Nem maradhattak el azonban a privát kattintások sem, így a közös kép a csapat irányítójával. Vele már az első edzésen megtalálták a közös hangot. 

Felhívom a figyelmet a pici lábroggyasztásra, hogy a csapatnévsorban 5'10-nek írt Laura arányosan beférjen a képbe!  Egy kicsit tehát alacsonyította magát, hát ezt is megértük.

A hivatalos szezonnyító november 13-án, de előtte most pénteken még egy edzőmeccs Ohióban egy divizió I-es csapattal. Kezdődik, apa kezdődik...

Tovább

Laura Amerikája

blogavatar

4+1x9 hónap. Ennyi időre ment a lányom sportösztöndíjjal Amerikába. Laura kosaras mindennapjai, ahogy én, a papája látom. Újra itthon.

Utolsó kommentek