Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Ez a 8-as döntőért ment

Az alapszakasz 7. hellyel az UMSL kiharcolta azt, hogy hazai pályán játszhassa a 8-as döntőbe jutásért a meccset. Az ellenfél nem sok jót ígért. A St. Joseph remek lendülettel érkezett a találkozóra, két nála magasabban jegyzett csapatot győzött le, ráadásul az Indianapolist idegenben. Az is feszültségre adott okot, hogy az alapszakaszban, január 7-én csak egy ponttal sikerült őket legyőzni. Az a meccs is mutatta, nehéz lesz.

Laura az első félidőben nagyon visszafogott volt, láthatóan a védekezésre ügyelt. Ezzel nem is volt gond, de

a dobott egy pont nagyon kevésnek tűnt.

Ráadásul mindössze háromszor próbált kosárra dobni, abból is az egyik egy utolsó másodperces erőlködés volt. Aggasztónak tűnt az is, hogy a Tritonok 27 pontjából a center 17 pontot volt kénytelen magára vállalni. Igaz, az ellenfél sztárja, Kalea Parks is 12-nél tartott, de a St. Joseph játéka nem volt olyan egysíkú, mint a hazaiaké.

Aztán megnyerték, 15 ponttal, 58-43-ra, de csak másfél perccel a vége előtt hittem el, hogy megvan. 13 pont volt az előny és az ellenfél beküldte a cseresort.

Laura jól védekezett, de csak 5 pontig jutott. A 4 lepattanó és a 3 gólpassz azonban nem mutat rosszul.

A végső szöget is ő verte be az ellenfél koporsójába, amikor 1,57-tel a vége előtt 15 pontos előnyhöz juttatta a csapatát.

A meccs hőse azonban a center, Jordan Fletcher lett, aki 29 pontot és 14 lepattanót szedett össze,

de a sikerhez kellett Bird Lee már, már Pankát idéző védekezése is. Az edző a meccs után úgy értékelte, hogy mindig azt kell játszani, amit az ellenfél enged. Most a centert nem tudták megoldani, miközben a szélsőket szinte kitolták a pályáról. 

A győzelemmel az UMSL 16-11-re javította mérlegét. Tavaly ez pont fordítva volt. Arról már nem is beszélve, hogy még egy meccs biztosan hátra van.

A sors fura fintora, hogy jövőre a St. Joseph egyetem pénzügyi gondok miatt megszűnik. Ha arra gondolok, hogy ők is hívták Laurát! Jól döntött, amikor végül St. Louist választotta.

Tovább


A bírók is videóznak

Vége az alapszakasznak, az UMSL, Laura érkezése után, jelentőset lépett előre tavalyhoz képest. Akkor az alapszakaszt 11-15-ös mutatóval zárták, most fordítottak, és 15-11 a mérleg. A néggyel több győzelem, a 7. helyet jelentette a tavalyi 12. helyett. Apai szívem azt mondatja, ez Lorkának is köszönhető. Sikerrel pótolta a tavaly végzett, 182 centi magas kiscsatárt, pontátlaga 3-mal volt jobb a távozóénál.

Az utolsó forduló káprázatos, 34 pontos győzelme után hosszan beszélgettünk. Többször leesett az állam. Kérdeztem ugyanis, hogy az utóbbi 5 meccsen miért vált kissé passzívabbá. De apa,

nem vállalkozom kevesebbet, de a bírók egyszerűen nem ítélnek elég faultot a betöréseimkor. 

A szerető, de objektívnak látszani akaró apa ilyenkor a fáradság után tudakozódik vagy az ellenfelek fokozottabb figyelmét sejti a háttérben, de nem.  

A dologhoz a bírók jelentősen hozzátesznek. Ugyanis videóznak.

Nem a meccs közben, hanem amikor felkészülnek. Elemzik a játékosok mozgását, cseleit, trükkjeit. Lauráról pedig azt állapították meg, hogy többször indokolatlanul "szenved". Magyarán, kétes esetben elengedik a védők keménykedését, mondván, Lorka "Blaha Lujzát" játszik.

Ezért is volt mókás, amikor a legutóbbi meccsen Laura a vörösre vert alkarját mutatta a "csíkosnak", megkérdezvén, hogy akkor ez most, hogy került oda?

Ja jó, legközelebb befújom

- volt a válasz. Amúgy az egyik csapattársa, Shawnta is szenved a bírók alapos felkészülésétől. Ő nagy rutinnal adja el a támadó szabálytalanságokat. Őt is figyelmeztették már meccs közben, hogy ezt "legközelebb már nem veszik be". 

Lorka most abban bízik, hogy a mai sikeres kvalifikációs rájátszás után, amelyet reményei szerint megnyernek, a 8-as döntőben új, őt nem ismerő bírókat kapnak. Akkor pedig előveheti az "azonnali emberhalált" amely után a meggyötört játékos, Főnix-madárként újjáéledve, biztosan értékesíti a megítélt büntetőket.

Szép remények, de ma hazai pályán nyerni kell a St. Joseph ellen. Az ellen a csapat ellen, amelyiket 1 ponttal sikerült legyűrni az alapszakaszban, és amelynek kulcsjátékosa akkor gyengén játszott. Lorka viszont 4 hármast is elsüllyesztett az ellenfél gyűrűjében. Agodalmaskodom? Igen, de hát készülünk a rosszra, hogy örüljünk a jónak. Ráadásul Laura nálam sokkal pozitívabban látja a helyzetet. Még szerencse, hogy ő lép pályára ma este 8-tól és nem én.

Tovább


Fölényes győzelem

Hogy sikerült ettől a csapattól 12 ponttal kikapni egy hónappal ezelőtt? Rejtély. Most több mint 30 pontot rájuk verve, fölényesen nyert az UMSL a Maryville ellen.

Már a féidőben 13 volt az előny, hogy a negyedik negyed elejére28 pontra hízzon. Az utolsó 8 percben már a komplett cseresor volt a pályán és így is 79-45 lett a vége.

Lorka közepesen játszott, 9 pontot ért el miközben szedett két lepattanót és adott 2 gólpaszt is.

A győzelem fontos volt, hiszen a Maryville csak egy győzelemmel volt lemaradva a Tritonok mögött az utolsó forduló előtt. Ráadásul két rivális is (Truman, Jewell) is nyerte a meccsét. Az Indanapolis viszont kikapott és ez az eredmény alaposan megkavarta a végső alapszakaszi sorrendet. Ezt számomra érthetetlen módon számolják ki az azonos győzelemmel álló csapatok között. Függ attól is, hogy mit játszottál pl. a divíziógyőztes ellen.

Reggelre derülhet ki, hogy végül is mi lesz a végső sorrend. Annyi azonban biztos, hogy hazai pályán kezdődhet a rájátszás az UMSL Tritonjai számára.

Tovább


Holnap meccs, de milyen meccs!

Még egy nap és eldőlhet az UMSL idei szezonja. Hazai pályán játszanak a Maryville ellen. Az ellenfél 1 győzelemmel van lemaradva a Tritonoktól, de egyszer már legyőzték őket. Így a visszavágás most szinte kötelező. Muszáj nyerni. A bajnokságban ugyanis 4 csapat áll azonos mutatóval és kettő, egy győzelemmel van lemaradva tőlük.

A lényeg, hogy vereség esetén a 11. helyen is találhatja magát az UMSL, az pedig idegenbeli rájátszást jelentene, méghozzá erős ellenfél, a leendő 6. ellen. Azt most nem lehet megmondani, hogy melyik csapat lesz az. Annyi csupán a biztos, hogy az 5. a Rockhurst. A 6. lehet az az Indianapolis, amelynek kulcsjátékosát január 31-én megműtötték és azóta szinte csak vereséget tudhatnak magukénak.

Mindenesetre idegenben nem jó utazni. A hazai pálya, itt valóban az. A viszonylag jó bírók mérnöki pontossággal ütik ki az ellenfél kulcsjátékosait, megtalálva a gyengéjüket. Lauránál a lépéshiba a sláger, pontosabban az eurostep. Ennek lényege, hogy az utolsó két lépést lassítva, de ütemtelenül, irányt változtatva teszi meg a játékos. Hagyjuk is...

De láttuk már olyat is, hogy a Jordant, a centert 10 perc után fújták ki, miközben az irányító ellen sorozatosan ítéltek belemenést. Teljes ki lehet zökkenteni egy csapatot a ritmusából.

A mostani ellenfél, a Maryville ellen is hasonló történt januárban, igaz idegenben. A 11 pontos, viszonylag sima vereséghez persze kellet, hogy Shawnta, a cserecenter lesérüljön. Mostanra azonban már egészséges.

Csütörtökön tehát a szezon eddig legfontosabb mérkőzése jön. Talán ezért, de hétfőn pihenhettek a játékosok, Lorka még tanulgatott is egy kicsit. A lényeg, hogy magyar idő szerint pénteken éjjel fél 1-kor fitten lépjen a pályára. Az elmúlt meccsek közepes teljesítményei után jól jönne egy kiemelkedő. Elvégre a végén csattanhat az a bizonyos ostor.

Tovább


Nagy meccs volt

Ilyen fegyelmezetten még nem láttam játszani a Tritonokat. Az első félidőben sokáig vezettek, pl. 22-16-ra is, és mindössze két pontos hátránnyal mentek a szünetre. Itt, a második negyed utolsó másfél precében kezdtem azt érezni, hogy elfogyot a koncentráció, három egyéni hibát is vétettek, rossz döntést hoztak és így tudott fordítani az ellenfél (28-30). A Drury, amelyik már 3 fordulóval a vége előtt megnyerte a GLVC nyugati divíziójának alapszakaszát. Ez ellen a csapat ellen tartotta magát 20, majd még 10 percig az UMSL.

Aztán a negyedik negyed elején felmorzsolták a hazaiakat. Nem történt látványos összeomlás, csak egyre többet hibáztak a Tritonok és az ellenfélnél az egész szezon alatt két triplát eleresztő játékos kettőből kettőt bevert a világ végéről. Egyik sem tett jót a hazaiak lelkének.

Laura 11 ponttal és 1 lepattanóval zárt.

Ő is a csapattal együtt fogyott el. A végén, a sietség miatt, kimaradt vagy három olyan dobása, amelyik nyugodt állapotban bent van.

Lehet, hogy a Tritonok úgy érezhették, meglehet a meccs, de a játék képe alapján erre csak 28 percig volt esély. Utána kijött, hogy a Párducok erősebb csapat. Nem sokkal, de ez 11 pontos győzelmet (53-64) jelentett a Drurynak.

Sajna az utolsó előtti fordulóban minden az UMSL ellen esküdött össze. Több meglepetés is született a többi meccsen. Így négy csapat is hasonló mérleggel áll. Így Lauráék lehetnek 6-ak, de 11-ek is. Nyerni kell az egyik rivális ellen csütörtökön, ez most már nem kérdés.

Tovább


Szenvedős győzelem

A fene se érti, hogy egy 5-10-es csapat ellen miért kell szenvedni. Hogyan lehet a kilátástalan, gyötrelmes betöréseket eröltetni. Fantáziátlan, majd a center valahogy megoldja akciókat vezetni. Mellé pocsékul védekezni, rendszeresen fennakadva az ellenfél nem túl bonyolult kettő kettőin.

Nem csak a labda, hanem én is szinte sírtam a félidőben. A vendég Missuori S&T vezetett 3 ponttal (28-31). Ráadásul a harmadik negyedet is pocsék megoldások sora jellemezte. Őszintén szólva az UMSL akkor tudott 5 pontos előnyre szert tenni, amikor Laura leült a 4. negyed elején. A két perc pihenő jót tett neki, mert visszatérve azonnal bevert egy hármast és ekkor, 5 és fél perccel a vége előtt 6 pontos hazai előny állt a táblán (53-47).

Még utána is folyt némi bénáskodás, de az ellenfél tényleg gyenge csapat, így sikerült átvészelni ezt az időszakot is. A vége büntetőzésbe torkollott és 40 perc után fölényesnek tűnő 64-51-es győzelemmel zártak.

Lorka 12 ponttal, 3 lepattanóval és 4 gólpasszal tudta le a meccset.

Ez nem lenne rossz, de megint bosszantóan sok kimaradt dobása volt. Mintha csak a centerjátékot gyakorolnák az edzésen..., na mindegy. A lényeg, megvan a 9. bajnoki siker, ahogy az edző mondta

a győzelem az győzelem,

és most már tényleg arról beszélhetünk, hogy hazai pályán kezdődhetne a rájátszás. Azonban a riválisok is csípkedik magukat, így még semmi sem dőlt el, pedig már csak 2 forduló van hátra az alapszakaszból. 

Legközelebb az abszolút listavezető Drury látogat St. Louisba, a 6. sorzatban aratott győzelem nagy bravúr volna a Tritonok számára.

Tovább


Újabb top 25-ös csapatot vertek el

Egy ponttal megverni az országos rangsor 17. helyezettjét nem semmi. Közben a frászt hozni a budapesti "vén szülékre" kockázatos. 22 meccs után mindenesetre megtanultam, hogy az utolsó pillanatig nem lehetek nyugodt, ha UMSL-meccset nézek. 

Történt, hogy 5,37 volt már csak hátra és 12-vel mentek a Tritonok, simán átjátszották a Bellarmine legendás letámadását és szoros védekezéssel 40 pont közelében tartották az ellenfelet. Ekkor azonban, ahogy Sanyi bácsi mondaná, elkezdtek meghülyülni. 2,32-vel a vége előtt, 7 pontos előnynél kimaradt egy tiszta ziccer, cserébe jött egy hárompontos. Utána pedig teljesen leblokkoltak a hazaiak. 15 másodperccel a vége előtt aztán a krach beütött, egy eladott labda után kétszer is próbálkozhatott a neves ellenfél a palánk alatt, a második bement.

Ráadásul újra ott maradtak letámadni, de Laura áthozta rajtuk a labdát, meggyötört közeli dobása azonban kimaradt, hogy a gyűrű másik oldalán a lapattanót az eddig haloványan játszó UMSL-center besimítsa. A maradék 6 másodperc alatt aztán csak egy kétségbeesetten ráhányt hármasig jutott a Bellarmine.

58-57 az UMSL-nek!

A győzelemmel matematikailag is biztos a 12-es rájtászás. A legrosszabb esetben is a 11. helyen zárnak, de ahhoz mindhárom hazai meccset el kellene veszíteni. Ha a papírformát érvényesítik a lányok, akkor simán meglehet a 6-7. hely, amely hazai meccset és kedvezőbb ellenfelet jelent a rájátszásban. 

Laura ezúttal nagyot küzdött, kompenzálandó a rossz dobóformát.

8 pontja mellé 5 lepattanó és 2 gólpassz került a statisztikai lapjára,

de legalább 3 labdát is szerzet a földharcokban, viszont ezeket a csapatnak írták be.

Legközelebb az a Missuori S&T következik, amelyet idegenben már 3 ponttal legyőztek. Az ellenfélnek még halvány reménye van a rájátszásra, így valószínűelg foggal-körömmel küzdenek majd.

Tovább


Ha lefújják a félidőben, akkor csak 3-mal nyernek

A bajnokság keleti felének listavezetője látogatott St. Louisba és komoly ellenállást kaptak a Tritonoktól. Olyannyira, hogy a félidőben 33-30-ra vezettek a hazaiak. Aztán a második félidőben fokozatosan elléptek a vendégek. Precízen támadtak le, érvényesítették fizikai adottságukat. 8 perccel a vége előtt már 11-gyel vezettek és a játék képe uncsi, de sima hazai vereséget ígért. Olyan papírforma félét. Aztán Lorka bedobott két büntetőt, majd a már 24 éves, az addig keveset mutató Chelsey bevert két hármast és 3 perccel a lefújás előtt utolérték a keleti listavezetőt.

Sőt, 1,53 volt már csak hátra, amikor a karriercsúcsot elérő, és a meccset az UMSL-nek megnyerő "Bird" Lee betörése után fordítottak. A vége büntetődobás-sorozatba torkollott. Vaughn edző minden oldalbedobást a mai nap tüneményesen játszó 12-es fekete játékosra játszatott ki, aki szépen bepöttyentgette a büntetőket.

Laura 12 ponttal, tehát ismét 10 fölött zárt,

de volt már jobb meccse. Sebaj, ezzel a győzelemmel már több diadala van a csapatnak, mint tavaly. A meccs érdekessége volt, hogy Laura a tavaly is játszott már a Southern Indiana ellen, akkor 5-tel kaptak ki, most 6-tal nyertek (65-59), tehát a gyermeki sportmatematika szerint pont 11 ponttal erősebb az UMSL a WVSU-nál. 

Szerény számításom szerint a most megszerzett 7. győzelem már rájátszást ígér. Az már egy másik kérdés, hogy azt otthon kellene megkezdeni, amihez muszáj volna megtartani a jelenlegi 8. helyet. Ha ilyen szívvel játszanak, akkor miért is ne sikerülne! 

Tovább


A jó játékos akkor is...

A jó játékos akkor is dob legalább 10 pontot, ha nagyon nem megy neki a játék. Lorka 15-öt termelt, pedig mintha kótyagosítót vett volna be. Ilyen még nem volt, hogy az edzője kétszer is a cserepadra szólította, mert szamárságokat csinált a pályán. Aztán a végén benyomott két hármast (összesen hármat), hogy ezzel biztosítsa be csapata győzelmét.

A McKendree tényleg nem egy világverő csapat. Utolsó előttiek a bajnokságban, de az UMSL, ahogy szokott, ellenük is megszenvedett. A harmadik negyed után ugyan már 14-gyel is vezettek, kicsúszott a számon, hogy akkor ez megvan, mire 4 perc alatt nyomtak egy 0-12-t. Ebben benne volt a gyerek is a maga 4 eladott labdájával. Brrr.

Aztán az utolsó 6 percben betermelt 8 pontot, közte az említett két hármast, és már csak kicsit kellett izgulni a végén.

A mérlegéhez tartozik még 4 lepattanó és két gólpassz is.

A Tritonok mérlege így 6-7-re javult. Ezzel 5 fordulóval a vége előtt már annyi győzelmük van, mint amennyi tavaly összesen volt, de kellene még kettő. Ezt hazai pályán hozhatják. A gond, hogy 3 éllovassal, egy hozzájuk hasonló és egy papíron gyengébb csapattal játszanak majd. Az UMSL pedig még sosem csinált kényelmes meccset, magyarán bárkinek meg tudják keseríteni az életét, de a legbénábbak ellen is képesek szenvedni. Ok, jó szórakozás ez hajnalonta itt Budapesten, csak az a kettő azért legyen meg!

Tovább


Menekülés a győzelembe

Muszáj volt nyerni a mezőny egyik leggyengébb csapata ellen. Ismét idegenbe utazott az UMSL, hogy 2-9-es mérleggel álló Illinois Springfield ellen játsszon. Sikerült, 77-73 lett a vége, de ami előtte történt!

Az első negyed sima volt, kosáreső mellett 12 pont előny a Tritonoknak, Lorka 10-et vert be a hazaiaknak, hogy a második negyedben felzárkózzon az ellenfél és utána végig kiegyenlített játék folyjon. Mondjuk játéknak mondani azt amit láttunk, erős túlzás volna, nevezzük inkább rohanós küzdelemnek. A lényeg, hogy az UMSL majdnem képes volt elveszteni ezt a meccset is, 3 perccel vége előtt ugyanis 3-mal vezettek a hazaiak. Szerencsére ők sem világverők, így hibáztak rendesen.

Laura szezoncsúcsot ért el, 31 pontot szerzett, közte 4 hárompontost,

és még 1-1 lepattanót és labdaszerzést is elkönyvelhetett.

A meccs után, amely az edzőnő pályafutásának 100. győzelmét hozta, Vaughn mester úgy fogalmazott: a győzelem közös volt, de egyénenként van javítani való a védekezésen. Lorkának is. Egy picit több dícséretet rémeltünk volna, de sebaj, az összesített bajnoki statisztikában, a dobott pontokat tekintve, feljött a 9. helyre (15,5-ös átlag), a csapaton belül pedig tovább erősítette első helyét.

Szombaton ismét meccs, a bajnokság 15. helyezettje ellen játszanak. (A Tritonok jelenleg a 9. helyen állnak a 16-os mezőnyben.) Ismét győzelmi kényszer van, hiszen utána ugyan 5 hazai bajnoki jön, de ebből maximum kettő nyerhető. A másik három ugyanis a bajnokság éllovasai. Ráadásul a játékuk is imponáló. Ha azonban összejönne a maradék 6 mérkőzésből 3 győzelem, akkor valóban kedvező helyzetből várhatná az UMSL a rájátszást.

Tovább

Laura Amerikája

blogavatar

4+1x9 hónap. Ennyi időre ment a lányom sportösztöndíjjal Amerikába. Laura kosaras mindennapjai, ahogy én, a papája látom. Újra itthon.

Utolsó kommentek