Kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk - írta József Attila egy régmúlt korban. A két világháború között a szükség vitte az emberek az Újvilágba, most a lehetőség. Lehetőség egy valódi jövőt mutató sportvilágba. Mindez akkor jutott eszembe, amikor, segítendő egy kollégámnak, összeszámoltam, hogy az idén hányan vágtak bele ebbe a nagy kalandba. Öten indultak útnak szerencsét próbálni.

Kezdő ötös az Universiadén

Udvardi Sarolta irányítóként Lady Gator lett Houstonban. Laura lányom dobóhátvéd a charlestoni állami egyetem Yellow Jacketseinél. A szélsőnek is kiváló Vukov Szonja a Kansas állambeli Highland főiskola játékosaként remekelhet.

A négyes posztot a soproni Kuttor Enikőnek adnám. Ő kimondottan rangos csapatnál lelt új otthonra. A Duquesne-nél játszani bárkinek hatalmas megtiszteltetés. A center poszt nem Fejes Fruzsi sajátja, de a képzeletbeli Dream Teambe 192 centis magassága okán oda teszem. Az Oral Roberts Egyetem Arany Sasai biztosan jól járnak vele.

Van itt tehetség, hogy ott legyen

A hazai kosárlabda (KLKS, BEAC, MTK, Sopron, DKSK) pedig átmenetileg szegényebb lett, vagy mondjuk azt, hogy kész aranybánya ez a Magyarország? Mondjuk.