Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Tavaszi szünet

Túl van élete első amerikai egyetemi tavaszi szünetén a gyerkőc. Mit gyerkőc, nagy lány már. Panama Cityben, azaz Floridában járt csapattársaival. Belegondolva, ez az első önálló tengerparti nyaralása nélkülünk. Brühhh, de persze így természetes. És milyen vékony lett!

Ahogy Snapchat-videóit is nézem, pont elég annyit tudnom erről a 4 napról, amennyit ezek elárulnak. Anyámék sem hallottak túl sok mindent rólam 21 éves koromban, és ha csak a fele a fülükbe jutott volna a történéseknek, akkor mindenféle erkölcsi fertőről kezdhettek volna el beszélni.

De mi nem gondolunk bele (Zsuzsa asszony sem), így nekünk mindig is a mi pici lányunk lesz Laura. Amúgy meg egy 21 éves leány had éljen.

Az út előtt azonban még ezt a videót posztolta, hiányzik a városom címmel.

Nekünk pedig te hiányzol Lorka, de már csak 7 hét a viszontlátásig. Semmiség, hiszen 8 hónap, hopp, elillant.

Tovább


Kosárlabdafronton nagy a csönd, de némi feszültség tapintható

A tavaszi szünet után kezdődik a felkészülés a jövő évi szezonra. Az új edzővel. A Glenville-ből érkező szakembert megkérdezték, hogy hasonló, rohanó, sokat cserélő stílusban játszanak-e majd a lányok, mint az ottaniak. Igen volt a válasz.

Ez egyelőre túl sok jót nem ígér, de

Lorka eddig tudott alkalmazkodni a külöböző trénerekhez.

Más kérdés, hogy egyszer volt gond. 2011-ben nehezen viselte a folyamatos cserélgetést, az itthon akkor felfedezett rotációt. Még megnyerték a kadetbajnokságot a Vasassal, aztán a lányok sipirceltek vissza az anyaegyesülethez, a Csata DSE-hez.

Charles Marshallnak amúgy remek játékoseredményei vannak. A Barea Egyetem kiemelkedő spílere volt. Ráadásul van olyan szülő, aki nagyon örült az érkezésének. Ward-mama kimondottan lelkesedett érte.

Lorka még nem találkozott vele, mert éppen órája volt a bemutatásnál. Ez a videó viszont önmagáért beszél.

Egyébként Charlestonban már tavasz van, gyönyörűek a fák és a virágok.

A lányok kedden indulnak Panama Citybe, az amerikai egyetemisták nyári vakációjánk ereszdelahajam napjaira. A papa pedig szinte tudni sem akar az ott történtekről, de ez persze csak a felszínes magabiztosság kivetülése, nagyon izgulok érte.

Tovább


Még két hónap

Május 16. Erre a napra szól Lorka repülőjegye haza. Miért írok erről? A lányok az egyik este kicsit elérzékenyültek. Simogatták egymás lelkét 7600 km távolságból.

Messzi van Charleston még akkor is, ha a közelgő tavaszi szünetben Panama City lesz a cél a csajszinak.

Ahol Robert de Niro Zach Efron nagypapájának szerepében, kissé prosztó módon, vadássza a dögös egyetemista csajokat.

Hát igen, így most kénytelenk leszünk megnézni az Origo kritikusa által nagyon lehúzott filmet. Feltérképezem a terepet, bár a filmelőzetes alapján ez egy kész erkölcsi fertő. Hja, hogy az 80-as évek elejének főiskolai bulijaira is jellemző volt az

igyunk, hogy fel ne ismerjenek

hangulat? Nyugalom kedves papa, nyugalom.

Mindazonáltal már én is várom a májust. A jövő hónapban lakásfelújítás (uhhh, micsoda felfordulás lesz), hogy megszépült, de mégis ismerős környezet fogadja a hazatérő nagy lányt.

A 18. évében járó Maszat kutya is bírja még, biológiai óráját talán Lorka nyarához igazítja. Hajrá hű kutyus!

Addig pedig még 2 hónap tanulás. Ráadásul az egyetemi honors-program is kötelez. Laura elejtett szavaiból azt veszem ki, hogy egyre jobban érzi, nem mindegy, milyen jegyeket kap az év végén.

Addig is kitartás, neki és magunknak egyaránt. Kedvéért még De Niro hülyeségeit is elviselem 104 percben.

Update: a film rémes, és ráadásul Floridában játszódik, igaz egy tavaszi szünetben. Hm, na jó, az egri bulik sem koszorúslány-menetek voltak.

Tovább


Az új edző

Bő egy hét alatt megtalálták a WVSU új edzőjét. A Glenville-től érkezik. Váratlan, hiszen a bajnokság során hazai pályán legyőzött csapatról van szó. Ez még önmagában nem is volna érdekes, de

nagyon fura stílusban játszanak.

Támadásaikat 8-10 másodperc alatt fejezik be, és ami még szokatlanabb ezen a szinten, hogy

2-3 percenként sorokat cserélnek.

A lányok most kivárnak, hétfőn lesz a bemutatkozás. Addig én sem vagyok bölcsebb.

Mindenesetre egy kis visszatekintő Lorka legjobb pillanataiból. Íme:

Tovább


Új edzőnek bizonyíthat Laura

Jelenleg nincs edzője a WVSU női kosárlabdacsapatának. Smith edzőt, és segítőjét is elküldték. Csütörtökön még együtt örültek Laurával a kapott díjnak, de péntek délután már szedniük kellett a sátorfájukat.

Sikeresebbek voltak a tavalyinál

Úgy tűnik, hogy nem a mérsékelt szereplés volt az ok. A csapat ugyanis előre lépett, 5 győzelemmel többet zsebeltek be, mint tavaly, igaz a rájátszás már nem volt sikeres.

Akkor most mi van?

Úgy tűnik pénzügyi visszaélés (is?) lehet a háttérben, de felelőtlenség volna bármi többet írni erről, hiszen Budapestről nem látom tisztán a helyzetet.

Három hét szünet

Egy biztos, a tavaszi szünetig amúgy sem lett volna edzés, azaz 3 hét pihit rendeltek el. Utána viszont már új edző jön. Ennek ismeretében különösen felértékelődik a csütörtökön átvett év újonca díj.

Szezon végi felkészülés

Bár Laurának még nincs tapasztalata róla, de Amerikában az a szokás, hogy a szezon után tartanak egy alapozást. Megfelelő erőnléti állapotban engedik el a nyári pihenőre a lányokat. Erre számíthatunk most is.

Egy rövid videó a tavalyi felkészülésről:

A kérdés már csak az, hogy férfi vagy női kínzómestere lesz áprilistól a mérges darazsaknak.

Tovább


Hogyan lett Laura az év újonca

Az igazság akkor is fontos, ha nincs semmi értelme. Hát még milyen fontos, ha van. Bocs Rejtő Jenő, de kölcsön vettem egy klasszikust tőled. A gyerek ugyanis megkapta élete legkomolyabb elismérését. A kosárlabda őshazájában, az olimpiai címvédő otthonában.

Nagy szavak és nagy hasonlatok? Azok, de egy 7600 km-re lévő bajnokság legjobb újoncának jár kedvenc íróm mondata. Ilyen szép trófeát utoljára 2009-ben, Moszkvában, az U14-es FIBA-torna megnyerésekor láttam, igaz más kezében.

Hogyan és miért

Január elején Zsuzsa asszony a szokottnál is lelkesebben bújta a statisztikákat. Ez már csak azért is feltűnt, mert többnyire én szoktam előállni Lorka kapcsán meghökkentő számokkal.

- A gyerek meg fogja nyerni!

- Mit?

- Ő lesz az év újonca.

- Asszony, ne álmodozz, jól megy neki, de komoly ellenfelek vannak.

- Pedig díjat fog kapni!

Az anyai megérzés, amibe persze elég sok racionalitás is vegyült, végül bejött. Ugyan a fent idézett beszélgetés még folytatódott, hogy a csapat nem elég erős, különös egyéni képességeket is figyelembe vehetnek, meg lokálpatrióták ezek az amik, de Zsuzsa csak sejtelmesen mosolygott. Három nagy "ellenfélre" szűkítette a kört. Folyton az ő számaikat bújta és valóban, az alapszakasz végére, csupán az adatok alapján, volt esély a díjra.

Éjjel megszólalt a telefon

Kissé szokatlan időpontban, magyar idő szerint este 11 körül hívott bennünket Lorka. Átküldtem egy linket - súgta izgalommal átitatott hangon. És igen, a bajnokság hivatalos honlapján ez állt:

Az év újonca 2016-ban, Szörényi Laura.

Keveset aludtunk azon az estén.

Díjátadó a központi csarnokban

A tényleg gyönyörű trófeát aztán a MEC 8-as döntőjének nyitónapján adták át. Csapattársak, edzők kísérték el a ceremóniára.  Ne izgulj, menni fog ez is - súgták a többiek.

Mindig azt a bajnokságot kell megnyerni, ahová beneveztek - ezt szoktam mondani akkor, amikor valaki aziránt érdeklődik, hogy milyen rangú díjról, eseményről, bajnokságról van szó.

Az életben is így van, a kis feladatokat is jól kell elvégezni, hogy aztán a nagyok is sikerüljenek.

Lorka azonban mindjárt egy hatalmasat lépett. Egy amerikai bajnokságban az év újoncának lenni nem piskóta. Rangos elismerés.

Ezt beírják a nagykönyvekbe, a helyi sporttörténelem lesz belőle.

A számok ritkán hazudnak, most sem teszik

  • Laura a szezon alatt, a felkészülési meccseket is beleszámítva 513 pontot szerzett csapatában, ezzel ő volt a legeredményesebb.
  • Négyszer volt az egyetemén a hét játékosa
  • Bekerült a szezon elején tartott torna válogatottjába
  • Megkapta az all MEC academic honourt, ami magyarul a jó tanuló, jó sportoló elismerésnek felel meg
  • Bekerült a MEC második csapatába egyedüli újoncként (ezt is feljegyzik az évkönyvek)
  • Végül Freshman of the year, azaz az év újonca

A kérdés már csak az, hogy innen hova tovább. Nem tudok rá válaszolni. Ahhoz jobban kellene ismerni a helyi viszonyokat. Egy biztos, Amerika még mindig a lehetőségek hazája. Ha másra nem, akkor arra mindenképpen, hogy kapjon egy rendes diplomát, még 3 évig kellemes körülmények között sportoljon, majd 24 évesen minden a kezében legyen, ami egy felnőtt élet indításhoz kell. Legyen szó sportról, karrierről.

Ahogy a nagy író mondta volt:

Nem a végső siker a diadal, hanem az első.

(Ja, és addig is nagyon sok meccset szeretnék végig izgulni éjszakánként, mert engem ez baromira szórakoztat.)

Tovább


Vége!

A mérges darazsak nem tudták átlépni saját árnyékukat.

Hazai pályán estek ki a Wise ellen.

Attól a csapattól kaptak ki, akiket eddig kétszer is megvertek. 7 perccel a vége előtt még minden rendben volt, 8 ponttal vezettek, hogy utána ennyi idő alatt 25 pontot kapjanak és mindössze 7-et dobjanak.

Lorka 20 pontig jutott.

A csapat szempontjából ez mindegy. Ennyi volt az idei szezon. Nincs játék a charlestoni központi arénában, nincs meccs a tavalyi bajnok West Liberty ellen.

Tovább

Laura Amerikája

blogavatar

4+1x9 hónap. Ennyi időre ment a lányom sportösztöndíjjal Amerikába. Laura kosaras mindennapjai, ahogy én, a papája látom. Újra itthon.

Utolsó kommentek