Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Kosáréhség

Már csak hatot kell aludni az első WVSU-meccsig. Ez mindig nagy izgalom, hiszen bár a szabályok hasonlóak, de a játék elég más.

Lehet, hogy jobban várom mint Lorka? Lehet, hiszen volt csatás csapattársánál, a szintén Amerikában játszó Sacinál érdeklődöm. Ő pénteken letudta az első újvilágbeli mérkőzését.

Mindenesetre a San Jacinto megnyerte az első rangadót. Saci kezdett, pontokat is dobott, az ellenfél egyik legjobbját fogta. Mesélt még a meglepően gyors játékról, a fura bírói felfogásról, azaz pl. nem lehet a félpályánál hozzáérni a labdás játékoshoz. Sok tehát az újdonság, de egy csatásnak ez nem lehet gond, addig is hajrá Saci!

A kosáréhség így egy kicsit csillapodott szombat délután. Remélem Lorka is már ki van éhezve a bírói sípra, az egyénenkénti bemutatásra, a gyerünk lányokra. Go Yellow Jackets!

Tovább


Alszom, ez a válasz a kérdésre

Laura remek olvasottságot hoz a Középsuli portálnak, így nem csoda, hogy rendszeresen megkeresik a lap szerkesztői.

Mennyire erősödtél meg az alapozás alatt, van-e honvágyad, mire van időd? - tették fel a kérdéseiket. A válaszok pedig ide kattintva olvashatók.

Tovább


Aki a szép tájat szereti

A természetjárók biztosan örvendeznének West-Virginia hegyei között. Gyönyörű ősz, rozsdalevelű fák, kristálytiszta levegő, hangulatos völgyek. Lorkának tetszett a környék. Fotó is készült a tájról.

Az már egy másik kérdés, hogy volt egy kis izzadság is dologban. Itt, 2 órára Charlestontól rendezték konferenciájuk terepfutóversenyét. A csajszi megőrizte a csapaton belüli helyét, a 6 WVSU-s indulóból fölényesen lett harmadik a 3,9 mérföldes távon. Ami még fontos, hogy több, erre szakosodott cross country futót is megelőzött. 

A futószezonnak ezzel vége, így minden figyelem a kosárlabdára és persze a tanulásra összpontosulhat. Hajrá, még 11-et kell aludni az első meccsig. Addig is egy kis kedvcsináló. Az Amerikában sportoló magyar lányok írt a Wbasket.

Tovább


Kezdődik, apa kezdődik - Itt az első meccs pontos időpontja

Eddig folyton arról írtam, hogy november 13-án kezdődik a szezon. Valóban, akkor lesz az első hazai mérkőzés, de az ezt megelőző időszakokban a divízió I-es csapatok előszeretettel választanak divízió II-eseket edzőpartnernek.

Rendes meccsek ezek, bíróval, meg órával, csak bemutató mérkőzésnek hívják őket. Lorkáék ide mennek és velük játszanak.

Tehát két hét múlva megkezdődik a 4 hónapos virrasztás időszaka.

Még akkor is, ha esetleg nincs közvetítés az adott meccsről. Ilyenkor gyomorremegéssel várom a hívást. Hogy ment, mennyit dobtál, mi volt az eredmény, mit mondott az edző? - záporoznak a kérdések. Majd az eredménytől, eredményességtől függően mosolygós alvás vagy hánykolódás az ágyban.

Ha ő boldog, akkor én is, ha bosszús vagy szomorú, akkor a magyarországi hajnalt bizony együtt látjuk meg.

Így volt ez 3 éve is. Fárasztó, de senkinek nem adnám az akkori negyedévet. Köszi Lorka, hogy szórakoztatsz bennünket!

Tovább


Szakmázás 6 pontban

Miután elindultak a csapatedzések már egy kicsit kosárlabdázhatunk is. Laurának sok dolgot kell megszoknia, muszáj alkalmazkodnia az amerikai stílushoz, meg kell vívja kisebb, nagyobb csatáit a pályán, és azon kívül is.

  • Eurostep. Miközben mindenki arról értekezik, hogy Amerikában meglehetősen szabadon kezelik a lépésszabályt, Lorkának a eurosteppel gyűlik meg a baja. Pontosabban a helyiek szerint ez lépéshiba. Megértem őket, szokatlan mozdulat ott, ahol mindent sebességből akarnak megoldani és nem a fineszt keresik. Az első meccsek erre választ adnak majd, addig edzésen a védők csak lesik a csajszi mozdulatát.
  • Figurák. A Csata DSE-ben 4-5 alapfigura volt, amit aztán kreatívan alkalmaztak a játékosok. A WVSU-nál már legalább 40-nél tartanak, minden egyes kisebb változtatásnak új neve van.
  • Testi kontakt. Aki ismeri Laurát az tudja, hogy egy betörésnél a könyök bizony keresi az ellenfél bordáit, olykor még az állkapcsát is. Maradjunk annyiban, hogy ez is meglepő az itteniek számára.
  • Láb alatti átütések. Vegyétek el a labdát a streetballostól aztán dobjunk ziccert - idézem fel ennek apropóján Sanyi bácsi örökbecsűét. Az öreg akkor kiáltotta ezt be a pályára, amikor egy kissé öncélúan trükköző ellenféllel találták szembe magukat a lányok. Amerikában viszont pont erre bíztatják, mármint a trükközésre. Tényleg kíváncsi vagyok rá, hogy meccsen alkalmaz-e majd ilyesmit. Az edzésen ugyanis komolyan gyakorolják.
  • 100 büntető. Minden edzés végén kötelező 100 büntetőt dobni. Ez amúgy nem olyan sok, de nagyon hasznos. Laura 85 és 92 százalék között teljesít, jól jön ez még, hiszen szélsőként kap majd ütést rendesen..., gondolom én...
  • Nyújtás. Lorka kissé merev izmai szemet szúrtak az edzői csapatnak, így különfoglalkozást rendeltek el számára. Nem egyet, nem kettőt, minden nap megy, olykor kétszer is. A személyre szabott edzések után ujjai már közelítenek a földhöz.

Tovább


Új menedzser érkezett

Az idei szezont tényleg komolyan veszik a női kosárlabdázóknál is. (Nem mellesleg a teniszezők most nyerték meg a MEC-konferenciát, azaz a bajnokságukat, így májusban mehetnek az országosra.)

A jobb szereplés érdekében Lauráékhoz is érkezett egy új menedzser.

A kimondottan kedves diáklány a csapattagok minden kívánságát lesi, ami az edzéseket és meccseket illeti.

Ő hozza törölközőket, viszi el az izzadt mezeket, rendezi a kulacsokat, stb. A játékosoknak tehát tényleg csak a mérkőzéssel, a győzelemmel kell törödniük.

Persze ezt nem pusziért csinálja. Amerikában bevett dolog, hogy a diákok dolgozhatnak a campuson. Ezért cserébe elengedik a tandíj egy részét, magyarán így fizetik ki őket. Ezt a lehetőséget nem mindenkinek adják meg, tehát ki kell érdemelni. Ashley is ennek a rendszernek a keretén belül került a csapathoz. Az alkalmazását azonban az egyetem vezetése hagyja jóvá, azaz ezzel is támogatják a női kosárlabdázókat.

Tovább


Fotó a régi teremből

Ha nem mondtam volna, akkor két kétezres terem áll a WVSU sportolóinak rendelkezésére. A tavaly épült újról mutattam már felvételeket, de Lorkáék a minap a régiben gyakoroltak. Ennek apropóján az Instagramra is kikerült egy fotó. 

Amikor itt jártunk, mi is megnéztük. Legalább fél évszázados, de ahogy mondanánk, elég sok magyar csapat duzzogva elfogadná. Ha az egykor legendás Honvéd-csarnokra és Puskás Artúrra gondolok, akkor ez nem is kérdés. Nem szar no...

Ide ugyanis biztosan befér vagy 2000 ember, csak a padok olyan oldszkúlok, és az is látszik, hogy már több újrafestést is megért a terem.

Egy meccsrészlet a Laura előtti időkből:

Különben tényleg impozáns ahogy az újat mellé építették, egy rövid folyosón lehet átmenni a csili-vilibe. A meccsek ebben lesznek, az első hivatalos otthoni derbire november 13-án kerül sor.

Tovább


Csütörtöktől minden megváltozott, megkezdődött a hivatalos szezon

Azért elég fura dolgokat is csinálunk - mesélt az első olyan edzés után Lorka, amelyen a coach már hangos szóval irányította a gyakorlást. Ezeket azonban a csatás fegyelmezettségben nevelkedett lányom nem éli meg nyűgnek. Mint mondja,

azért van, hogy ezeket az újdonságokat is elsajátítsa.

Azonban arra valóban vágyik, hogy mindezeket megbeszélje Krisztával. Például a szokatlan szempont szerint végrehajtandó letámadásos védekezést. 

Ez most így hogy?

Ha a csúcson lévőt megverik, akkor azonnal segíteni kell menni és közben elfordulni. Ebből néha futkosós kavarodás keletkezik. Az sem teljesen világos számára, hogy elhagyván emberét az miért maradhat 1-2 másodpercre teljesen tisztán. Nagyjából eddig értettem a taktikai problémát, innen tényleg Kriszta értelmezései és jó tanácsai jönnek.

A srácoknak tetszik

Amcsiban szokás, hogy a fiúk vagy akár más sportágak játékosai is megnézik az edzéseket.

A kosaras fiúk szerint sokkal egységesebbek, mint tavaly voltak.

Szerintük erősebbek az előző szezon gárdájánál még akkor is, ha "csak" három új játékos érkezett. Viszont köztük van Lorka is, és ez nem kevés, sőt.

Tovább


Miamiba mennek játszani

Sajna nem abba a Miamiba, hanem az ohioi Oxford városában található Miami Egyetemre lesz a kirándulás november 6-án. A helyi iskola csapatával játszanak edzőmeccset, ami nem lesz piskóta, hiszen divizio I-es gárdáról van szó. Ez lesz az első olyan találkozó, amelyik bíróval, órával történik, de sem a bajnokságba, sem rangsorba nem számít be. 

Scrimmage game-nek hívják az ilyen meccseket. Arra jók, hogy megnézzék, mennyire szoktak össze a lányok.

Hivatalosan amúgy holnaptól, azaz csütörtöktől ér véget a "néma edző" időszak, de már ma gyakorolták az alapfigurát.

A coach még mindig nem ereszthette ki a hangját, de szeme villanásai már irányt szabtak a játékosoknak.

A szezonnyitóig még van két futóverseny, az egyik pont ma, szerdán. Charlestonban kellemes az idő, süt a nap és 19 fokot mérnek, ráadásul a táv is eggyel kevesebb, mindössze 3 mérföld lesz.

Tovább


Edzés reggel 6-kor

Van úgy, hogy az ember ziccerből is homályt dob. Különösen akkor, ha a terem foglaltsága és a sűrű társadalmi programok miatt hajnal 6-ra rendel el gyakorlást az edző.

Amikor én még kis srác voltam

Nagyon együtt éreztem Lorkával. Sportos emlékeim köszöntek vissza. 42 éve, a margitszigeti uszoda nyitott 50-ese felett lebegő decemberi páraködben csobbanni a hol hideg, hol meleg medencébe, gyerekpróbáló dolog volt. Másodosztályú úszóként ugyanúgy, mint Verrasztóék, hosszú kilométerek teljesítettem a reggel 6-kor kezdődő edzéseken.

3000 gyors oda 5-ös, vissza 7-es levegővel, aztán már mehettek is - kaptuk az egyórás edzésadagot Kolossa Pista bától. Ezek voltak a minialapozások, hogy délután könnyebben menjen a 60x100 gyors időre. Túléltem, de a hajnali úszás nem lett a barátom.

Egy emlék Sopronból, kenguruként a gyerekmezőnyben

Gondolom futottatok - kérdeztem a lányomat a fenti tapasztalat okán. Dehogy, páros gyakorlatok voltak, sejtheted milyen eredménnyel - jött a válasz. Sejtettem, hiszen - és ez már kosaras emlék 11 évvel ezelőttről - a 8.30-ra kiírt kengurumeccsek is komoly kihivást jelentettek a jó alvókával rendelkező Lorkának.

Sebaj, ha ez kell a november 13-val kezdődő bajnoksághoz, akkor legyen. A lényeg, hogy előbbre lépjenek a tavalyi helyezéshez képest, amivel annyira nem voltak elégedettek. Lám, lám, nem véletlenül igazoltak az öreg Európából egy csatás spílert.

Tovább


Civilben olyan mások

Homecaming hét van a WVSU-n. Az öreg diákok "hazalátogatása" ürügyén minden nap buli van. Erről nem faggatom Lorkát, érezze jól magát. A csapat azonban megmutatta kulturált arcát.

Majd rögtön utána az csajosan ünneplőset, hogy visszafogottan fogalmazzak. Csak az ikrek olyan nóóórmálisak.

Tovább


Egy kicsit fáradtan

Nem lehet mindig kipihent az ember. A csapat azonban mindenekelőtt. A röplabdás lányok meccse után elkészült fotó apropóján azonban felhívom a korábbi edzők figyelmét az egyre erősödő vádlira és combizmokra.

A póló felirata sem semmi, szerencsére nincs szó sportágváltásról csak egy kis kiruccanásról.

Tovább


Ennek Juci nagyon örülne

A következő félév kemény lesz Lorkának, már ami a tanulást illeti. Hétfőn felvette az új tantárgyakat, köztük a kémiát. (Három tantárgyból: biológia, fizika, kémia lehetett választani)

Ugye Glavinics Juci nem is olyan nehéz!?

A tantárgy érdekessége, hogy a tanárnő családi neve Sharon Molnar, tehát akár magyar származású is lehet. Ki tudja, ez majd jövőre kiderül. Mindenesetre alaposan átbogarásztuk a róla szóló hallgatói véleményeket. 

Kemény nőnek tűnik.

Be kell járni az órájára és meg kell írni a házit, szólt az egyik intelem egy diáktól. Mondjuk európai szemmel ez nem egy teljesíthetetlen feladat, ráadásul Laurának itthon nem volt különösebb gondja a kémiával.

Szezonra hangolódva

Amúgy még ez a hét és utána jöhetnek a csapatedzések. Mindenki nagyon várja már, hogy elmúljon a "néma edző" időszak. Utána sokkal jobban felmérhető, hogy kinek, milyen szerepet szám a coach az érzékelhetően átformálódó mérges darazsaknál. A mi (Zsuzsa és én) fejünkben már összeállt a kezdő 5. Ez persze most még egy óhajtott ötös, ami azért reméljük, nem áll messze a valóságtól.

Tovább


Pótcselekvés

A kosárlabdaszezon csak október 15-vel indul, addig edzések, erősítések, futások. Pótszerként most egy kis amerikaifoci.

Az idén a WVSU különösen komolyan veszi a sportot. A kosárcsapatot három új és minőségi játékossal erősítették meg a női vonalon. A női teniszcsapat egyenes Új-Zélandról igazolt játékost az amúgy is bajnokesélyes gárdájához, ráadásul az amerikaifocisták is belehúztak.

A mostani bajnokságban már három meccset nyertek. Ez különösen nagy öröm, mert tavaly nagyon szerény eredményt értek el. Legutóbbi meccsüket idegenben nyerték meg. Ime egy nem túl jó minőségű, de azért kivehető felvétel egy remek interceptionről és látványos visszahordásról.

November elejéig maradnak az ilyen "pótszerek", no de utána jöhet az, amiért 7600 kilométeres útra vállalkozott Lorka. Woman basketball, lets go Yellow Jackets!

Tovább


Egy kis tanulmányi dicsekvés

Túlzás volna azt állítani, hogy otthonosan mozgom az amerikai tanulmányi rendszerben. Az azonban biztos, hogy az augusztus közepén megkezdett félév feléhez érkezett Lorka. Ilyenkor kiadják az első értékeléseket.

Artból (művészet) megjött az eredmény, A, azaz ötös lett.

(A félév december 10-e körül zárul, utána az itthoni vizsgaidőszakra hasonlító szünet jön, a kosárcsapatnak pedig meccsek és edzések)

Ez az a tantárgya, amelyben a feladatok egy részét egy elektronikus palatábla segítségével oldja meg. Magyarán emailben küldi el a tanárnak és hasonlóan kapja meg az értékelést is.

Azt Lorka elmagyarázta, hogy ez nem egy festőtanfolyam. Esztétikát, terek, arányok, kompozíciók harmóniáját tanítják. Amúgy meg meghatározott feladatokat kapnak.

A fenti festményen a magyar piros-fehér-zöld ugye ok, azonban a hazai olvasók figyelmét felhívnám a lebukó nap árnyalatára is.

Update: Azóta felhomályosított a családom többi része, hogy miért voltam gyenge 4-es rajzból. A kép ugyanis közel sem erről szól. A feladat az volt, hogy magáról rajzoljon. Így már valódi értelmet nyertek a színek, alakok, formák. Maradjunk annyiban, hogy a napban is tévedtem.

Itt pedig egymástól eltérő formák és méretek összeillesztése volt a házi tematikája. Nem zárom ki, hogy ebben is tévedek, mindenestre úgy értelmezem:

egy, a 40-es években készült amerikai film forgatókönyvvázlata elevenedik meg.

A jövő héten jönnek a további eremények. Ne szépítsük, jobban izgulok, mintha engem értékelnének. Ezek az első jegyei az amerikai egyetemen, három év múlva már biztosan másról szólnak majd a bejegyzéseim ebben az időszakban.

Tovább


Fitness for living

Úgy tűnik, hogy egy tantárgyat kipipálhat Lorka. A fitneszórán megírta utolsó dolgozatát. Azt mondja, hogy ezzel sem lesz gond, a korábbiak mind A+-osok lettek. Mostantól a többiek edzésen vesznek részt, amelyre neki nem kell járnia, hiszen sportoló. 

A végén, december elején azonban gyakorlatban is vizsgáznia kell.

Rutinosan az év elején magához képest (ami bőven elég volt a A+-hoz) "fejlődőképes" teljesítményt nyújtott a fizikai teszteken, hogy a záráskor javíthasson. A tantárgyi előírás szerint ugyanis "előre kell lépni". Ennyi edzéssel a lábában és karjában ez nem lesz gond, legyen szó futásról, fekvőtámaszról vagy speciális ugrálásról.

Remélhetőleg akkor már (december) a kosáreredmények sokkal érdekesebbek lesznek. Addig marad még három cross country verseny. Legközelebbit 6-án, kedden tartják.

Tovább

Laura Amerikája

blogavatar

4+1x9 hónap. Ennyi időre ment a lányom sportösztöndíjjal Amerikába. Laura kosaras mindennapjai, ahogy én, a papája látom. Újra itthon.

Utolsó kommentek