Az igazság akkor is fontos, ha nincs semmi értelme. Hát még milyen fontos, ha van. Bocs Rejtő Jenő, de kölcsön vettem egy klasszikust tőled. A gyerek ugyanis megkapta élete legkomolyabb elismérését. A kosárlabda őshazájában, az olimpiai címvédő otthonában.

Nagy szavak és nagy hasonlatok? Azok, de egy 7600 km-re lévő bajnokság legjobb újoncának jár kedvenc íróm mondata. Ilyen szép trófeát utoljára 2009-ben, Moszkvában, az U14-es FIBA-torna megnyerésekor láttam, igaz más kezében.

Hogyan és miért

Január elején Zsuzsa asszony a szokottnál is lelkesebben bújta a statisztikákat. Ez már csak azért is feltűnt, mert többnyire én szoktam előállni Lorka kapcsán meghökkentő számokkal.

- A gyerek meg fogja nyerni!

- Mit?

- Ő lesz az év újonca.

- Asszony, ne álmodozz, jól megy neki, de komoly ellenfelek vannak.

- Pedig díjat fog kapni!

Az anyai megérzés, amibe persze elég sok racionalitás is vegyült, végül bejött. Ugyan a fent idézett beszélgetés még folytatódott, hogy a csapat nem elég erős, különös egyéni képességeket is figyelembe vehetnek, meg lokálpatrióták ezek az amik, de Zsuzsa csak sejtelmesen mosolygott. Három nagy "ellenfélre" szűkítette a kört. Folyton az ő számaikat bújta és valóban, az alapszakasz végére, csupán az adatok alapján, volt esély a díjra.

Éjjel megszólalt a telefon

Kissé szokatlan időpontban, magyar idő szerint este 11 körül hívott bennünket Lorka. Átküldtem egy linket - súgta izgalommal átitatott hangon. És igen, a bajnokság hivatalos honlapján ez állt:

Az év újonca 2016-ban, Szörényi Laura.

Keveset aludtunk azon az estén.

Díjátadó a központi csarnokban

A tényleg gyönyörű trófeát aztán a MEC 8-as döntőjének nyitónapján adták át. Csapattársak, edzők kísérték el a ceremóniára.  Ne izgulj, menni fog ez is - súgták a többiek.

Mindig azt a bajnokságot kell megnyerni, ahová beneveztek - ezt szoktam mondani akkor, amikor valaki aziránt érdeklődik, hogy milyen rangú díjról, eseményről, bajnokságról van szó.

Az életben is így van, a kis feladatokat is jól kell elvégezni, hogy aztán a nagyok is sikerüljenek.

Lorka azonban mindjárt egy hatalmasat lépett. Egy amerikai bajnokságban az év újoncának lenni nem piskóta. Rangos elismerés.

Ezt beírják a nagykönyvekbe, a helyi sporttörténelem lesz belőle.

A számok ritkán hazudnak, most sem teszik

  • Laura a szezon alatt, a felkészülési meccseket is beleszámítva 513 pontot szerzett csapatában, ezzel ő volt a legeredményesebb.
  • Négyszer volt az egyetemén a hét játékosa
  • Bekerült a szezon elején tartott torna válogatottjába
  • Megkapta az all MEC academic honourt, ami magyarul a jó tanuló, jó sportoló elismerésnek felel meg
  • Bekerült a MEC második csapatába egyedüli újoncként (ezt is feljegyzik az évkönyvek)
  • Végül Freshman of the year, azaz az év újonca

A kérdés már csak az, hogy innen hova tovább. Nem tudok rá válaszolni. Ahhoz jobban kellene ismerni a helyi viszonyokat. Egy biztos, Amerika még mindig a lehetőségek hazája. Ha másra nem, akkor arra mindenképpen, hogy kapjon egy rendes diplomát, még 3 évig kellemes körülmények között sportoljon, majd 24 évesen minden a kezében legyen, ami egy felnőtt élet indításhoz kell. Legyen szó sportról, karrierről.

Ahogy a nagy író mondta volt:

Nem a végső siker a diadal, hanem az első.

(Ja, és addig is nagyon sok meccset szeretnék végig izgulni éjszakánként, mert engem ez baromira szórakoztat.)