Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


22-en, de nem gonoszok

Sőt, inkább 23-an vannak, hiszen Szafi csak ma érkezik meg a tengerentúlról, az idei magyar Universiade-válogatott bő keretében. Lorka is ott van a hűség városában. Hétfő óta ugyanis Sopronban edzőtáboroznak. Ez talán nem is igazi felkészülés, sokkal inkább kiválasztás, hiszen a szombaton záruló hét után döntenek arról, hogy ki marad a 14-es keretben.

Érdekes helyzet ez, hiszen így, a nyár elejéről a közepébe fordulva, az UMSL játékosa mozgásban van, edz, azaz becsülettel készül a következő amerikai szezonra. Ez mindenképpen jó. Az már egy másik kérdés, hogy a világverseny augusztus végén van, a suli pedig 21-én kezdődik. De tényleg felesleges ennyire előre szaladni, most a feledat a becsületes hozzáállás. Ahogy mesélt az elmúlt két és fél napról, ezzel nincs baj. Miért is lenne! 

Amerika arról is szól, hogy megerősítse Laura kötelesség- és felelősségtudatát. Tisztelet maga és a csapat iránt azzal, hogy szó sem lehet tespedésről. Hogy is mondta a saint louisi edzőpartnere: csináld meg, gyakorold, ha nem teszed meg, akkor mitől lennél jobb a következő szezonra? A fejlődést pedig elvárják, hiszen a többiek sem lazsálnak.  Sem a Tritonoknál, sem az ellenfeleknél. A játékpercekért pedig minden évben meg kell küzdeni.

Ui: Lorka még sosem volt 6-os, de hát mindent el kell kezdeni egyszer, ráadásul ez pont a fele a 12-esnek:)

Tovább


Szülinap a tévéstúdióban

Június 7-e, Laura születésnapja. Idén a 22. ráadásul rendhagyó módon kezdte a napot Lorka. A Reggeli Startban, azaz a Digisport reggeli műsorában. Kommunikáció szakos, az apja (azaz én) médiában dolgozom, talán nem véletlen ez az ébresztő, de ez egy mellékszál, ne is fűzzük tovább.

 

Lényeg, hogy az amerikai egyetemi kosárlabdáról kérdezték Hegedűs Jankát (volt csatás csapattárs) és Lorkát. A műsorvezető Zelinka Ildikó, aki maga is kiváló játékos volt. Nem véletlen, hogy a lehetőségekről, az amerikai szemléletről kérdezte a lányokat. Még nekem is érdekes volt, hogy kiderült, a sport mellett a sportoló személyisége és életben való elindítása is mennyire fontos az adott egyetemnek. Ragozhatnám, de a lányok megfogalmazták ezt a magyartól eléggé eltérő életszemléletet. Íme:

Tovább


Jó tanuló, jó sportoló

Mindig is kíváncsi volta arra, hogy egy 16 ezres egyetemen hány sportösztöndíjas hallgató lehet. Egy tweetből most megtudtam. Az UMSL 192 sportoló diáknak ad valamekkora tandíjkedvezményt. 

Amúgy ebből a képből az is kiderül, hogy a sportolók jó tanulók. 68 százalékuk a magyar 4-es átlagnál jobban szerepelt a tavaszi szemeszterben. A 13 iskolai csapatból pedig 12 hozta a 3.0-ás átlagot (ez volna a magyar 4-es). Más kérdés, hogy Lorka megsúgta, a fiú kosarasok a fekete bárányok. A stréberek pedig a lány teniszesek, de a golfozók is szép eredményt értek el.

Laurának sincs miért szégyenkeznie, sőt csak 4-ese és 5-öse van. Bár Amerikában ezt A-nak és B-nek mondják, de van A+-os érdemjegy is. Mindenesetre a leányzó átlaga bőven 3.0 felett volt.

Mindazonáltal ezek az arányok akár irányt is mutathatnának a magyar intézményeknek. Az UMSL ugyanis nem egy méregdrága magánegyetem, hanem egy állami iskola, ahol közepes nagyságú tandíjat kérnek el. Az ELTÉ-nek 27000 diákja van, meglepne, ha volna mondjuk 200 sportösztöndíjasa. Persze az USA gazdasága erősebb, mint a magyar, de azért pár tucatnyi sportoló akár kaphatna ösztöndíjat Budapesten is. Jelzésértékű lenne.

Tovább


Trükkök tucatjai

Wow, micsoda hát mögötti átütés utáni hármas volt. Aki nézi az NBA-t, az pontosan tudja, hogy Steph Curry védjegye ez a mozdulat. Nos, valami ilyesmit gyakorol Lorka is. Nem írom le a mozdulatsort, mert könnyen hülyét csinálnék magamból, de a minap elkísértem a gyereket segíteni a házi feladatában. A Csata kadettjei éppen országos döntőt játszottak, így miénk volt az egész terem. (Köszi Kriszta!)

Büntetők, ziccerek, betörések, lepördülések, és trükkök tucatjai.

Ezeket gyakorolta Laura. Nekem a bója állás, a védekezés és a kosárba hulló labdák kézre dobálása jutott, de soha rosszabb 40 percet. Megizzadtam no, de ez a 3/4 óra nem rólam, hanem róla szólt.

Olyanokat csinált, amely készségeket csak sok, sok gyakorlással lehet megszerezni. A meccseken ezekből eddig minimálisát láttam és szurkolói lelkem hiányolta ezt. Most egy fekete fiú, aki St. Louisban a fiú csapat tagja és nagyon komolyan készül a nagybetűs életre, több gyakorlatot is mutatott Laurának. Érdekes volt látni, hogy micsoda mozgások vannak a vérükben és nem hiúk ezt átadni. A Tritonok női csapatának üdvöskéje pedig most ezeket ismételgeti izzadásig. Érezhetően meg akarja csinálni őket, hogy azáltal is jobb legyen a következő bajnokságban. Még gyakran pattan messzebbre vagy magasabbra a labda egy popsi alatti hátsó átütésnél, de sebaj, csak idő és gyakorlás kérdése és becsukott szemmel is menni fog.

Láthatóan megfogta Lorkát egy amerikás félmondat: ha nem próbálod meg, akkor mitől leszel jobb? Ez oly jellemző az ottani sportolókra, egyszerűen akarnak jobbak lenni, ha nem más, akkor a saját örömükre.

Tovább


Meghívó, avagy egy újabb válogatottság

Számtalan előnye van annak, ha valaki egyetemista. Például az, hogy bekerülhet az Universiade-válogatottba. Ehhez persze a kosárlabdában illik gyakran beledobni a gyűrűbe a labdát. Ezt nézik majd meg június 12 és 17-e között a válogatott kijelölt szakvezetői. 22 játékos kapott meghívót az egyhetes össztartásra, közte a Tritonok üdvöskéje is. Nem kis büszkeség ez nekem.

Az már egy másik kérdés, hogy ki az a 12 játékos, aki elutazhat majd Tajvanra augusztus második felében. Ez most nem is olyan fontos, a lényeg, hogy a hazai edzők elnéztek Amerika irányába. Öten kaptak meghívót a tengerentúlról. Szafi, Szonja, Janka, Pálma és Laura. Plusz Amadea, aki már a felnőttekkel készül és szinte biztos, hogy benne lesz az utazó keretben.

Ami most fontos, hogy a jövő héten Lorka befejezi az online-kurzusát, azaz szerez 3 újabb kreditet az UMSL-en. Utána pedig, Barbarával együtt, készülhet az újabb közös összetartásra. A lányok az U16 és U18 után ismét közös szobát választottak. Eddig ebben semmi meglepő nincs, már megszoktam a klubszinten együtt soha nem játszó párost. A Varga-családdal pedig mindig jó együtt szurkolni a csajokért. Miért is volna ez idén másképp?!

Tovább

Laura Amerikája

blogavatar

4+1x9 hónap. Ennyi időre ment a lányom sportösztöndíjjal Amerikába. Laura kosaras mindennapjai, ahogy én, a papája látom. Újra itthon.

Utolsó kommentek