Mindig is kíváncsi volta arra, hogy egy 16 ezres egyetemen hány sportösztöndíjas hallgató lehet. Egy tweetből most megtudtam. Az UMSL 192 sportoló diáknak ad valamekkora tandíjkedvezményt. 

Amúgy ebből a képből az is kiderül, hogy a sportolók jó tanulók. 68 százalékuk a magyar 4-es átlagnál jobban szerepelt a tavaszi szemeszterben. A 13 iskolai csapatból pedig 12 hozta a 3.0-ás átlagot (ez volna a magyar 4-es). Más kérdés, hogy Lorka megsúgta, a fiú kosarasok a fekete bárányok. A stréberek pedig a lány teniszesek, de a golfozók is szép eredményt értek el.

Laurának sincs miért szégyenkeznie, sőt csak 4-ese és 5-öse van. Bár Amerikában ezt A-nak és B-nek mondják, de van A+-os érdemjegy is. Mindenesetre a leányzó átlaga bőven 3.0 felett volt.

Mindazonáltal ezek az arányok akár irányt is mutathatnának a magyar intézményeknek. Az UMSL ugyanis nem egy méregdrága magánegyetem, hanem egy állami iskola, ahol közepes nagyságú tandíjat kérnek el. Az ELTÉ-nek 27000 diákja van, meglepne, ha volna mondjuk 200 sportösztöndíjasa. Persze az USA gazdasága erősebb, mint a magyar, de azért pár tucatnyi sportoló akár kaphatna ösztöndíjat Budapesten is. Jelzésértékű lenne.