Meghívó, avagy egy újabb válogatottság

Számtalan előnye van annak, ha valaki egyetemista. Például az, hogy bekerülhet az Universiade-válogatottba. Ehhez persze a kosárlabdában illik gyakran beledobni a gyűrűbe a labdát. Ezt nézik majd meg június 12 és 17-e között a válogatott kijelölt szakvezetői. 22 játékos kapott meghívót az egyhetes össztartásra, közte a Tritonok üdvöskéje is. Nem kis büszkeség ez nekem.

Az már egy másik kérdés, hogy ki az a 12 játékos, aki elutazhat majd Tajvanra augusztus második felében. Ez most nem is olyan fontos, a lényeg, hogy a hazai edzők elnéztek Amerika irányába. Öten kaptak meghívót a tengerentúlról. Szafi, Szonja, Janka, Pálma és Laura. Plusz Amadea, aki már a felnőttekkel készül és szinte biztos, hogy benne lesz az utazó keretben.

Ami most fontos, hogy a jövő héten Lorka befejezi az online-kurzusát, azaz szerez 3 újabb kreditet az UMSL-en. Utána pedig, Barbarával együtt, készülhet az újabb közös összetartásra. A lányok az U16 és U18 után ismét közös szobát választottak. Eddig ebben semmi meglepő nincs, már megszoktam a klubszinten együtt soha nem játszó párost. A Varga-családdal pedig mindig jó együtt szurkolni a csajokért. Miért is volna ez idén másképp?!

0 Tovább

Újra itthon, kis meglepetéssel

Sima repülés, álmosság, paprikás krumpli és a kutya. Tőszavakban ennyi történt hétfő délelőtt. Itthon van Lorka.

Most 3 hónap Magyarország, benne 4 hét tanulás, mert online kurzust vett fel a nyárra. Muszáj, hiszen az egyetemváltás miatt kreditelmaradása van. Ezzel most behoz egy tantárgyat (azaz 3 kreditet). Csütörtökre már van beadandója. A többi a szemeszterekre marad, valamint jövő nyárra.

Most csak ennyi, egyszerűen örülünk. Ja, és nagyon klassz pólót kaptam a gyerkőctől!

0 Tovább

Gyarapszik a csapat

Most már szinte biztos, hogy a csapat tekintélyeként viseltetnek Laura iránt a Tritonoknál. Neki jut ugyanis az a feladat, hogy a potenciális új játékosoknak megmutassa az UMSL-t.

Eddig hivatalosan 4 új női kosárlabdázó érkezését jelentették be, de egy ötödik lány is valószínűleg Triton-mezbe öltözik augusztustól. Shelby volt csapattársáról van szó, aki a Johnson CC-ből érkezik. Arielle Jackson a neve. Alacsony dobóhátvédről van szó, akinek a hárompontos az erőssége. Megnézve róla egy videót úgy érzem, hogy bátrabban támadhatná a gyűrűt, de a csapaton belüli feladatokról az edzők döntenek.

Jöhet egy 187 centis center is. Őt egy másik ligából igazolnák, egy önmagában nem túl erős egyetemtől. Rachel Novotny 7,4-es pontátlaggal és 4 és feles lepattanóval rendelkezett. Őt is Lorka kalauzolta. Még nem tudni, hogy a Tritonokat választja-e.

Közben az év utolsó edzésén megsérült Jordan is elkezdte a rehabilitációt, már ami a tényleges mozgást illeti. Lelkesen fut, ami jó, hiszen arra utal, hogy októberben már pályára léphet a keresztszalag műtétje után.

0 Tovább

Vizsgaidőszak

Vége a sportolásnak, most két hét vizsgaidőszak. Magyarán tanul rendesen a csajszi. Hány vizsgája lesz - tette fel a kérdést Azurák Csaba, amikor erről meséltem neki. Nos, ilyesmi nincs az UMSL-en. Házi dolgozatokat írnak (5-10 oldal), valamint teszteket töltenek ki, ez utóbbi számít felelésnek. Valamint asztronómiából még elmegy egy gyakorlatra, mert erre is kap pontokat.

A jegyet ugyanis a május 12-én meglévő százalékra kapják a diákok. Ebben minden benne van. Dolgozat, otthoni "paper", gyakorlat, órai munka, részvétel. A jó hír, hogy kínos jegyre egyik tantárgyból sem számítunk, sőt a "kis négyes", azaz a 3.25-ös átlag megszerzésére van komoly esély. Ugye max 4.0-ás lehet valaki.

Edzések tehát már nincsenek ebben az utolsó két hétben. A csapatnál megkapta a nyári edzésprogramot, amely egy elég bonyolult, sok futáson alapuló dobógyakorlat. Szűk egy órás program. A kikötés, hogy

a nyár folyamán 5000 kosarat kell dobni.

Ehhez persze nem ártana termet is találni, remélhetőleg a Csata segít ebben. Persze minden felajánlásnak örülünk!

A repjegy május 15-ei landolást ígér, 10 órakor ott a helyünk Ferihegyen, hogy utána 3 hónapig itthon legyen a nagy lány. Az már egy másik kérdés, hogy 4 hetes online kurzust is felvett. Erről még senki se kérdezzen, mert fogalmam sincs, hogy miképpen lehet így tanulni. Teszteket tölt majd ki és beszámolókat muszáj írnia. Valamilyen kommunikációs tantrágy lesz ez, de rám jövőre vár a nagy feladat. A kötelező történelmet itthon szeretné hasonló módszerrel elvégezni. Már megint porolhatom le az egri tudást, de sebaj, holtig tanul az ember. 

0 Tovább

Csinosan

A sportolók számomra mindig sportolók maradnak. Tudom, ezen többen megütköznek, de ez van. A küzdelmük, a teljesítményük mindig lenyűgöz, így elfelejtem, hogy ők azért nőcik. Pontosabban, akik inkább nőcik, azok számomra hobbi pattogtatók. Ezzel sincs semmi baj, csak más kategória.

Amikor azonban sportbál van, akkor revidiálnom kell álláspontomat. Vagyis rádöbbenek, hogy az álomvilágom kissé hamis. Igenis csinos lányok izzadnak a pályán. Olyanok, akik majd meghalnak a győzelemért, és rogynak le a padra kimerülten egy kemény meccs után. 

Louies-estét tartottak a minap a Tritonoknál. Az iskolai sportdíjakat adtak át. Lorkát is nevezték az egyikre, erről már írtam, valamint különböző, számunkra nehezebben értelmezhető társadalmi kitüntetéseket osztottak még ki. Pl. legjobb közösségszervező, vagy valami ilyesmi. A kosárcsapat végzős csapatkapitánya kapta ezt meg.

Mindezt azért írtam, hogy a fenti két képet kitehessem. Tudom, súlyos elfogultság vezérel, de szerintem a csiniversenyben is az élmezőnyben végzett a gyerkőc. És akkor még visszafogott voltam...

0 Tovább

Egy kis elismerés

Elismeréseket adták át a hétvégi UMSL-banketten. Ha jól értettem, akkor sportolóknak volt egy fogadás. Lorka egy apró elismerést zsbelhetett be, nevezték az év másodéves női játékosa díjra. Magyarán benne volt az első háromban. Végül második lett, így tényleges plecsni nélkül maradt.

Olyasmi ez, mint az Oscar, egy picit lehet profitálni abból is, hogy forog a neved, megismernek a kampuszon. Mint már többször írtam, Amerikában nagy becsben tartják a  sportolókat, hiszen sokat költenek rájuk, és öröm, ha dicsőséget hoznak az egyetemnek.

0 Tovább

Három Alex és egy Kyra

Két kicsi, egy nagy és egy nagyon nagy - így jellemezhetők azok az újoncok, akik hivatalosan is aláírtak a Tritonokhoz. Laura sem tud túl sokat róluk, igaz az egyikőjük már volt edzésen.

Ő Alex Specht, egy 190 centi magas center, aki, ha szembe áll a gyűrűvel, akár a hármast is eldobja. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak úgy elhajítja a labdát, hanem be is talál a gyűrűbe. Az már egy másik kérdés, hogy a palánk alatti pozíciófogása még középiskolás. Magyarán itt még sokat kell fejlődnie.

A másik lány kb. 182 centi magas, ránézésre ő is még középsulis kosárlabdát játszik, de van érzéke a lepattanókhoz. Jó helyre áll, ügyesen nyúl a labda után, és nem is ütik ki a kezéből. Támadni is tud, a 3 perces videón amit róla láttam jó ütemben csinálta az üresbefutásokat.

A két kicsit még nem tudtam igazán feltérképezni. Ők 170 centi alattiak. Az egyikőjük erőssége a hármasok elsüllyesztése, legalábbis statisztikája erre utal. A másikról már találtam videót, ügyesen lop labdát, de kicsit komótos a mozgása. Ráadásul egy olyan középsuliból jön, amelyik 4000 feletti ranglista-helyezéssel zárt 2017-ben.

Szó van még 2-3 játékos leigazolásáról, ketten a divízió I-ből jönnének, de igazából ez csak akkor biztos, ha már bejelentik a szerződtetésüket. Addig pedig még hónapok telhetnek el. Lorka szerint szükség volna még egy labdalopó, emberfogó szélsőre, és egy fizikálisan erős, de már érett kicsatárra. Ha ők is csatlakoznának az UMSL-hez, akkor akár egy gyűrűről is álmodhatnának a Mississippi-parti félistennők.

0 Tovább

Tyúkanyó

Ezt ezt is mégértük!

Vigyázz rájuk, tanítgasd a fiatalokat, és határozottan, nagy hangon igazítsd el őket! - ezt kérte az edzői stáb Laurától az érkező újoncokkal kapcsolatban a következő szezonra. Kedden volt ugyanis a szezonzáró és egyben előremutató nagy személyes elbeszélgetés a Tritonoknál. Megfogalmazták az egyéni elvárásokat, de még előtte elemezték az idei teljesítményt. Lorka jól vizsgázott. Rendkívül elégedettek voltak vele. Kiemelték küzdeni akarását és, hogy soha, semmilyen körülmények között nem adja fel. Mindig nyerésre játszik és ő akar lenni a legjobb. Ezt Amerikában nagyra becsülik, sőt azt is, hogy nincsenek kételyei a pályán. Bocsi, a never hesitationt így fordítom le.

Célokat is tűztek ki számára: fizikálisan akarják fejleszteni, mert bár megfelelően gyors, de a robbanékonyságát fokozni akarják és pár kiló izmot is rápakolnának. Ennek az első jeleit már láttuk,

vádlija és hátsó combizma már "puklizódik", ami egy nőcinek kicsit meghökkentő, de egy sportolónak dicsőség.

Még egy kis váll és bicepsz hátra van:) Azt mondják, a kontaktoknál ez nagy előnyt jelent majd. This is America!

A csapatcélokat még nem fogalmazták meg, hiszen nem zárult le a toborzás. Hét új lány fotója került fel a stáb szobájának falára. Azaz nem zárható ki, hogy jövőre 14-en lesznek a csapatban. Hoznának egy fiatal centert és egy 185 centis erőcsatárt, valamint egy 177 centi magas, erőteljes, de kissé lustának tűnő szélsőt. Az utóbbi egy divizió I-es csapattól érkezne. A többiek kicsik és nagyon fiatalok, 18 évesek, azért várna Lorkára a tyúkanyó szerep. Ahogy én látom, a távozó Birdöt pótolnák és a tavaly nagyon lyukas 4-es posztot töltenék fel. Dícséretes törekvés.

Az erősítéseket elemezve Laura nem zárta ki, hogy akár a bajnoki döntőért is mennének a következő szezonban. Ez a mondat részéről nem meglepő, hiszen az edzői is megállapították, mindig nyerni akar. Egy különleges gyűrű pedig szépen mutatna az ujján.

0 Tovább

Kikapott a UCONN

Miközben javában tombol még a spring break, azaz a tavaszi szünet a kisasszony üznetet küldött: láttad, hogy kikapott a UCONN? És azt is, hogy miképpen? Neeeem! Irtam a választ, hiszen ma akarom megnézni (10 dolláros napijeggyel), de ez egy mellékszál. A lényeg, hogy bő egy hét dőzsölős lazulás után ismét a kosárlabda felé fordult Lorka figyelme.

Elvis városában, Memphisben, New Orleansban és a biloxi tengerparton múlatták amúgy az időt. A négy fekete (Bird és tesói valamit Paige) és az egy fehér lány (Lorka) vélhetően nagy feltűnést kelthetett a porhomokos tengerparton.

Erről ugyan már tettem említést, de a feketék (nem sértő, nyugi) emberileg hamarabb befogadják a külföldi fehér csapattársat, mint a keep smile-ingos fehérek. Erről talán a 4 éves amerikai kaland végén majd írok egyet, addig gyűjtöm az ezzel kapcsdolatos impulzusokat.

Amúgy még 4 hét suli, hogy a májusi vizsgaidőszak után már a másodikon is túl legyen a gyerkőc. Idén már nagyon nagy lány lesz. 22 éves, de a szülők pont úgy várják majd május 15-én a reptéren, mintha egy kicsi baba térne vissza. Mit nekünk még 6 hétvége!

0 Tovább

Újra edzés

Amerikai szemmel is remek meccset láttunk a hétvégén. A Beac-Csata (nekünk csak Csata) megnyerte a juniorbajnokság döntőjét a Vasas ellen. Pont annyire kellett izgulni, amennyi nekünk még jól esett. Zsuzsa asszony fogalmazta meg a 9 pontos különbség lényegét. A Csata felnőtt, míg a Vasas utánpótlás kosárlabdát játszott. Dinamika, dobásbiztonság, fegyelmezettség, szervezettség - teszem hozzá.

Abból a szempontból is néztem a mérkőzést, hogy

a Csatából 2-3 lány is Amerikába készül.

Lelik Réka, aki az MVP lett, igazolta, hogy jobb NCAA-csapatok közül is válogathat. Magasság, súly, dobókészség, dinamika. A többit már az ottani edzők tudják. A leendő csapatáról is hallotunk, nemzetközi játékosokkal rendelkezik, már előre is sok sikert hozzá.

Egy másik lányban némileg Laura is érdekelt. Karagits Kirának az UMSL-t ajánlottuk. Mint eddig sokszor írtam, ha valakinek a suli is fontos, miközben a kosárlabdát is szeretné élvezni, annak el kell találnia a neki megfelelő szintet. Szerintem Kirának a Tritonok remek választás volna.

De ne szaladjunk ennyire előre. A lényeg, hogy

mától Laurának újra az edzőtermekben indul a napja.

Hétfőn és szerdán például súlyzózás (lifting) van napirenden, miközben az egyéni és a futóedzések sem maradnak el. Egészen az iskolazárásig tart majd a tavaszi alapozás. Érthető okból az edzők nem akarják punnyadt állapotban elengedni a nyári szünetre a játékosokat. Ha az előzetes hírek nem hazudnak, akkor májusban egy vasgyúrót köszönthetünk majd Ferihegyen. Ahogy elnéztem a magyar juniordöntő legjobbjait, ez alapvetés. Az ügyesség és érzék ma már kevés, kondi és izomtömeg hiányában a női meccseken is csak a kispad juthat. Ott pedig senki sem szeret ücsörögni.

0 Tovább

Laura Amerikája. Kosárlabda és minden más.

blogavatar

4x9 hónap. Ennyi időre ment a lányom sportösztöndíjjal Amerikába. Laura kosaras mindennapjai, ahogy én, a papája látom. 2. évad.

Utolsó kommentek