Két év múlva

Tényeket jöttem írni, nem megmagyarázni. Lorka nem lesz ott az idei tajvani Universiadén. Miközben dícsérték megalkuvásnélküli játékát, akaratát, sokszínűségét, csak a tartalék státust ajánlották fel. Ez is elimerés, de egy Amerikában játszó kosárlabdázónak kivitelezhetetlen. Az UMSL edzői már így is fenntartásokkal fogadták, hogy augusztus végén, akár két héttel később érkezett volna St. Louisba a világverseny miatt.

Biztos időpontokkal számolva és úgy, hogy a szigetországból egyből Amerikába repült volna, talán, de tényleg csak talán, lehetett volna miről tárgyalni.

Morális szempontok alapján azonban a tartalák pozícóját elfogadni nem lehetett. Az amerikai edzők ugyanis kerek-perec megmondták, hogy edzeni lehet a válogatottal, de várni a bizonytalanra nem. A tengerentúl annál bonyolultabb a sport-tanulás kombó.

Így Lorka becsülettel megmondta, hogy edzőpartnernek szívesem marad a válogatottnál, de a tényleges tartalék szerepét nem tudja betölteni. Ezzel eldőlt a dolog, hiszen a szakvezetőknek valódi tartalékra volt szükségük.

Sebaj, végül is úgy búcsúztak, hogy 2 év múlva újra minden lehetséges, várják az akkori közös munkát. Addig pedig még sok víz lefolyik a Mississippin és a Dunán is.

0 Tovább

22-en, de nem gonoszok

Sőt, inkább 23-an vannak, hiszen Szafi csak ma érkezik meg a tengerentúlról, az idei magyar Universiade-válogatott bő keretében. Lorka is ott van a hűség városában. Hétfő óta ugyanis Sopronban edzőtáboroznak. Ez talán nem is igazi felkészülés, sokkal inkább kiválasztás, hiszen a szombaton záruló hét után döntenek arról, hogy ki marad a 14-es keretben.

Érdekes helyzet ez, hiszen így, a nyár elejéről a közepébe fordulva, az UMSL játékosa mozgásban van, edz, azaz becsülettel készül a következő amerikai szezonra. Ez mindenképpen jó. Az már egy másik kérdés, hogy a világverseny augusztus végén van, a suli pedig 21-én kezdődik. De tényleg felesleges ennyire előre szaladni, most a feledat a becsületes hozzáállás. Ahogy mesélt az elmúlt két és fél napról, ezzel nincs baj. Miért is lenne! 

Amerika arról is szól, hogy megerősítse Laura kötelesség- és felelősségtudatát. Tisztelet maga és a csapat iránt azzal, hogy szó sem lehet tespedésről. Hogy is mondta a saint louisi edzőpartnere: csináld meg, gyakorold, ha nem teszed meg, akkor mitől lennél jobb a következő szezonra? A fejlődést pedig elvárják, hiszen a többiek sem lazsálnak.  Sem a Tritonoknál, sem az ellenfeleknél. A játékpercekért pedig minden évben meg kell küzdeni.

Ui: Lorka még sosem volt 6-os, de hát mindent el kell kezdeni egyszer, ráadásul ez pont a fele a 12-esnek:)

0 Tovább

Szülinap a tévéstúdióban

Június 7-e, Laura születésnapja. Idén a 22. ráadásul rendhagyó módon kezdte a napot Lorka. A Reggeli Startban, azaz a Digisport reggeli műsorában. Kommunikáció szakos, az apja (azaz én) médiában dolgozom, talán nem véletlen ez az ébresztő, de ez egy mellékszál, ne is fűzzük tovább.

 

Lényeg, hogy az amerikai egyetemi kosárlabdáról kérdezték Hegedűs Jankát (volt csatás csapattárs) és Lorkát. A műsorvezető Zelinka Ildikó, aki maga is kiváló játékos volt. Nem véletlen, hogy a lehetőségekről, az amerikai szemléletről kérdezte a lányokat. Még nekem is érdekes volt, hogy kiderült, a sport mellett a sportoló személyisége és életben való elindítása is mennyire fontos az adott egyetemnek. Ragozhatnám, de a lányok megfogalmazták ezt a magyartól eléggé eltérő életszemléletet. Íme:

0 Tovább

Jó tanuló, jó sportoló

Mindig is kíváncsi volta arra, hogy egy 16 ezres egyetemen hány sportösztöndíjas hallgató lehet. Egy tweetből most megtudtam. Az UMSL 192 sportoló diáknak ad valamekkora tandíjkedvezményt. 

Amúgy ebből a képből az is kiderül, hogy a sportolók jó tanulók. 68 százalékuk a magyar 4-es átlagnál jobban szerepelt a tavaszi szemeszterben. A 13 iskolai csapatból pedig 12 hozta a 3.0-ás átlagot (ez volna a magyar 4-es). Más kérdés, hogy Lorka megsúgta, a fiú kosarasok a fekete bárányok. A stréberek pedig a lány teniszesek, de a golfozók is szép eredményt értek el.

Laurának sincs miért szégyenkeznie, sőt csak 4-ese és 5-öse van. Bár Amerikában ezt A-nak és B-nek mondják, de van A+-os érdemjegy is. Mindenesetre a leányzó átlaga bőven 3.0 felett volt.

Mindazonáltal ezek az arányok akár irányt is mutathatnának a magyar intézményeknek. Az UMSL ugyanis nem egy méregdrága magánegyetem, hanem egy állami iskola, ahol közepes nagyságú tandíjat kérnek el. Az ELTÉ-nek 27000 diákja van, meglepne, ha volna mondjuk 200 sportösztöndíjasa. Persze az USA gazdasága erősebb, mint a magyar, de azért pár tucatnyi sportoló akár kaphatna ösztöndíjat Budapesten is. Jelzésértékű lenne.

0 Tovább

Trükkök tucatjai

Wow, micsoda hát mögötti átütés utáni hármas volt. Aki nézi az NBA-t, az pontosan tudja, hogy Steph Curry védjegye ez a mozdulat. Nos, valami ilyesmit gyakorol Lorka is. Nem írom le a mozdulatsort, mert könnyen hülyét csinálnék magamból, de a minap elkísértem a gyereket segíteni a házi feladatában. A Csata kadettjei éppen országos döntőt játszottak, így miénk volt az egész terem. (Köszi Kriszta!)

Büntetők, ziccerek, betörések, lepördülések, és trükkök tucatjai.

Ezeket gyakorolta Laura. Nekem a bója állás, a védekezés és a kosárba hulló labdák kézre dobálása jutott, de soha rosszabb 40 percet. Megizzadtam no, de ez a 3/4 óra nem rólam, hanem róla szólt.

Olyanokat csinált, amely készségeket csak sok, sok gyakorlással lehet megszerezni. A meccseken ezekből eddig minimálisát láttam és szurkolói lelkem hiányolta ezt. Most egy fekete fiú, aki St. Louisban a fiú csapat tagja és nagyon komolyan készül a nagybetűs életre, több gyakorlatot is mutatott Laurának. Érdekes volt látni, hogy micsoda mozgások vannak a vérükben és nem hiúk ezt átadni. A Tritonok női csapatának üdvöskéje pedig most ezeket ismételgeti izzadásig. Érezhetően meg akarja csinálni őket, hogy azáltal is jobb legyen a következő bajnokságban. Még gyakran pattan messzebbre vagy magasabbra a labda egy popsi alatti hátsó átütésnél, de sebaj, csak idő és gyakorlás kérdése és becsukott szemmel is menni fog.

Láthatóan megfogta Lorkát egy amerikás félmondat: ha nem próbálod meg, akkor mitől leszel jobb? Ez oly jellemző az ottani sportolókra, egyszerűen akarnak jobbak lenni, ha nem más, akkor a saját örömükre.

0 Tovább

Meghívó, avagy egy újabb válogatottság

Számtalan előnye van annak, ha valaki egyetemista. Például az, hogy bekerülhet az Universiade-válogatottba. Ehhez persze a kosárlabdában illik gyakran beledobni a gyűrűbe a labdát. Ezt nézik majd meg június 12 és 17-e között a válogatott kijelölt szakvezetői. 22 játékos kapott meghívót az egyhetes össztartásra, közte a Tritonok üdvöskéje is. Nem kis büszkeség ez nekem.

Az már egy másik kérdés, hogy ki az a 12 játékos, aki elutazhat majd Tajvanra augusztus második felében. Ez most nem is olyan fontos, a lényeg, hogy a hazai edzők elnéztek Amerika irányába. Öten kaptak meghívót a tengerentúlról. Szafi, Szonja, Janka, Pálma és Laura. Plusz Amadea, aki már a felnőttekkel készül és szinte biztos, hogy benne lesz az utazó keretben.

Ami most fontos, hogy a jövő héten Lorka befejezi az online-kurzusát, azaz szerez 3 újabb kreditet az UMSL-en. Utána pedig, Barbarával együtt, készülhet az újabb közös összetartásra. A lányok az U16 és U18 után ismét közös szobát választottak. Eddig ebben semmi meglepő nincs, már megszoktam a klubszinten együtt soha nem játszó párost. A Varga-családdal pedig mindig jó együtt szurkolni a csajokért. Miért is volna ez idén másképp?!

0 Tovább

Újra itthon, kis meglepetéssel

Sima repülés, álmosság, paprikás krumpli és a kutya. Tőszavakban ennyi történt hétfő délelőtt. Itthon van Lorka.

Most 3 hónap Magyarország, benne 4 hét tanulás, mert online kurzust vett fel a nyárra. Muszáj, hiszen az egyetemváltás miatt kreditelmaradása van. Ezzel most behoz egy tantárgyat (azaz 3 kreditet). Csütörtökre már van beadandója. A többi a szemeszterekre marad, valamint jövő nyárra.

Most csak ennyi, egyszerűen örülünk. Ja, és nagyon klassz pólót kaptam a gyerkőctől!

0 Tovább

Gyarapszik a csapat

Most már szinte biztos, hogy a csapat tekintélyeként viseltetnek Laura iránt a Tritonoknál. Neki jut ugyanis az a feladat, hogy a potenciális új játékosoknak megmutassa az UMSL-t.

Eddig hivatalosan 4 új női kosárlabdázó érkezését jelentették be, de egy ötödik lány is valószínűleg Triton-mezbe öltözik augusztustól. Shelby volt csapattársáról van szó, aki a Johnson CC-ből érkezik. Arielle Jackson a neve. Alacsony dobóhátvédről van szó, akinek a hárompontos az erőssége. Megnézve róla egy videót úgy érzem, hogy bátrabban támadhatná a gyűrűt, de a csapaton belüli feladatokról az edzők döntenek.

Jöhet egy 187 centis center is. Őt egy másik ligából igazolnák, egy önmagában nem túl erős egyetemtől. Rachel Novotny 7,4-es pontátlaggal és 4 és feles lepattanóval rendelkezett. Őt is Lorka kalauzolta. Még nem tudni, hogy a Tritonokat választja-e.

Közben az év utolsó edzésén megsérült Jordan is elkezdte a rehabilitációt, már ami a tényleges mozgást illeti. Lelkesen fut, ami jó, hiszen arra utal, hogy októberben már pályára léphet a keresztszalag műtétje után.

0 Tovább

Vizsgaidőszak

Vége a sportolásnak, most két hét vizsgaidőszak. Magyarán tanul rendesen a csajszi. Hány vizsgája lesz - tette fel a kérdést Azurák Csaba, amikor erről meséltem neki. Nos, ilyesmi nincs az UMSL-en. Házi dolgozatokat írnak (5-10 oldal), valamint teszteket töltenek ki, ez utóbbi számít felelésnek. Valamint asztronómiából még elmegy egy gyakorlatra, mert erre is kap pontokat.

A jegyet ugyanis a május 12-én meglévő százalékra kapják a diákok. Ebben minden benne van. Dolgozat, otthoni "paper", gyakorlat, órai munka, részvétel. A jó hír, hogy kínos jegyre egyik tantárgyból sem számítunk, sőt a "kis négyes", azaz a 3.25-ös átlag megszerzésére van komoly esély. Ugye max 4.0-ás lehet valaki.

Edzések tehát már nincsenek ebben az utolsó két hétben. A csapatnál megkapta a nyári edzésprogramot, amely egy elég bonyolult, sok futáson alapuló dobógyakorlat. Szűk egy órás program. A kikötés, hogy

a nyár folyamán 5000 kosarat kell dobni.

Ehhez persze nem ártana termet is találni, remélhetőleg a Csata segít ebben. Persze minden felajánlásnak örülünk!

A repjegy május 15-ei landolást ígér, 10 órakor ott a helyünk Ferihegyen, hogy utána 3 hónapig itthon legyen a nagy lány. Az már egy másik kérdés, hogy 4 hetes online kurzust is felvett. Erről még senki se kérdezzen, mert fogalmam sincs, hogy miképpen lehet így tanulni. Teszteket tölt majd ki és beszámolókat muszáj írnia. Valamilyen kommunikációs tantrágy lesz ez, de rám jövőre vár a nagy feladat. A kötelező történelmet itthon szeretné hasonló módszerrel elvégezni. Már megint porolhatom le az egri tudást, de sebaj, holtig tanul az ember. 

0 Tovább

Csinosan

A sportolók számomra mindig sportolók maradnak. Tudom, ezen többen megütköznek, de ez van. A küzdelmük, a teljesítményük mindig lenyűgöz, így elfelejtem, hogy ők azért nőcik. Pontosabban, akik inkább nőcik, azok számomra hobbi pattogtatók. Ezzel sincs semmi baj, csak más kategória.

Amikor azonban sportbál van, akkor revidiálnom kell álláspontomat. Vagyis rádöbbenek, hogy az álomvilágom kissé hamis. Igenis csinos lányok izzadnak a pályán. Olyanok, akik majd meghalnak a győzelemért, és rogynak le a padra kimerülten egy kemény meccs után. 

Louies-estét tartottak a minap a Tritonoknál. Az iskolai sportdíjakat adtak át. Lorkát is nevezték az egyikre, erről már írtam, valamint különböző, számunkra nehezebben értelmezhető társadalmi kitüntetéseket osztottak még ki. Pl. legjobb közösségszervező, vagy valami ilyesmi. A kosárcsapat végzős csapatkapitánya kapta ezt meg.

Mindezt azért írtam, hogy a fenti két képet kitehessem. Tudom, súlyos elfogultság vezérel, de szerintem a csiniversenyben is az élmezőnyben végzett a gyerkőc. És akkor még visszafogott voltam...

0 Tovább

Laura Amerikája. Kosárlabda és minden más.

blogavatar

4x9 hónap. Ennyi időre ment a lányom sportösztöndíjjal Amerikába. Laura kosaras mindennapjai, ahogy én, a papája látom. 2. évad.

Utolsó kommentek