Csodálatos vagy!

Egy lufi várta Laurát a 3 napos amerikai ünnep (Labour Day) után. Az egyik újonc lány hozta, és az állt rajta, hogy csodálatos vagy. A magas lány, Alex kedveskedett neki ezzel, mondván,

te az ünnepeken nem tudsz hazautazni a szeretteidhez.

Mit mondjak, én is meghatódtam. Köszi Alex!

A lufi apróság, de a figyelmesség hatalmas, ahogy Alex is, aki 190 centi magas, így várhatóan a sérüléséből visszatérő Jordan váltótársa lesz a pályán.

0 Tovább

Amikor a kimerültségtől összeesik az ember

Láttam már Lorkát a fáradságtól üveges szemmel ülni a csarnok padlóján a Csatában, de kimerülten elterülni még sosem. Most ez is bekövetkezett. Igaz, kicsit messzebb, kb. 8000 km-re St. Louisban. 

Lauráék csütörtöki napját fotón nem örökítették meg, de a leányzó elküldte a futásmennyiséget. Még olvasva is belefáradok.

5x4 hossz, 3x16 hossz, 6x2 hossz, majd 3 gyilkos.

Természetesen mindezek időre. Ha jól emlékszem a 16 hosszas sprinteket (egyben) 1,10-re kellett futni. A harmadik után homályosult el a világ és az ájulást megelőzendő feküdt le az utolsó lépés után. Edzőik szerint muszáj, hogy a 40. percben is szétfuthassák az ellenfeleket. Apropó futás. Még a hét elején tartottak egy 24 perces tesztet. Itt

Laura harmadik lett a csapatban, megcsillogtatva kitartását.

Két olyan lány előzte csak meg, akik a középsuliban a terepfutócsapatnak is tagjai voltak. Ahogy mesélte, az első 20 percben erejének beosztásával volt elfoglalva, hogy az utolsó 4 percben sorra hagyja le a többieket.

Az új cipőknek a próbakor még mindenki örült

Az első héten a súlyzózás is beindult. 10 fonttal többel kezdte a fekvenyomást, mint tavaly ilyenkor, cél a 100 font elérése.

Laura a labdával és a jobb alsó képen háttal

Sajna, az én karerőmet örökölte, amely limitált, de láthatóan fejlődőképes. Szerencsére a kosárlabdatudást valaki mástól csippenthette össze, és ahogy fogalmazott,

apa, nem súlyemelő, hanem kosárlabdázó vagyok.

Ebben teljes mértékben egyetértettünk, így indulok is a Rákóczi úti edzőterembe, a héten először jutok el oda.

Laura edzéstervei alapján készülök...

0 Tovább

Ebben játszik Lorka a mostani szezonban

Remek új szereléseket kaptak a Tritonok az évad előtt. Pólók, táska, melegítő és ami a lényeg, az új cípő. Nike hyperdunk low. Íme:

Amúgy már itthonról megrendelte, de érdekesség, hogy a többiek egy másik modell mellett szavaztak. Lorka tehát egyedi lesz a csapatban ezzel a darabbal. Remek - mondom erre, hiszen így még könnyebben felismerem majd az éjszakai közvetítésekkor, amikor esetleg kissé szaggat az internet.

0 Tovább

Meccsek a láthatáron

Bár Lorka eléggé "hol is vagyok, mi csinálok" időpontban hívott fel, hajnali fél négy volt, arra még emlékszem, hogy meccsekről is beszámolt. A lényeg, hogy a hivatalos meccsnaptárban nem lévő mérkőzéseket is játszanak majd.

Már október 28-án pályára lépnek, utána pedig november 3-án. Divízió I-es csapat is lesz az ellenfelek között. Ezek úgynevezett practice-szok lesznek, azaz gyakorlómeccsek, de rendes bíróval és órával. Azonban még a "felkészülési" meccs szintjét sem éri el. Hogy érthető legyen, ez az Amerikában szent tehénként kezelt statisztika miatt fontos. Egyik gárda, tehát a magasabb osztályban jegyzett eredményei közé sem számolják be az eredményt, magyarán tényleg gyakorlás lesz, gyaníthatóan videó-közvetítés sem lesz róla. Reménykedem írásos statisztikaban, de az utóbbi sem biztos. Ettől persze még ugyanúgy várom már október 28-át. Új csapat, új remények!

0 Tovább

Valamit betettek Laura bőröndjébe

A címmel végül is lelőttem a poént, de valóban több ruhával érkezett meg Lorka St. Louisba, mint amennyivel Budapestről elindult. Pontosabban csomag nélkül érkezett, hiszen a kalandos útja miatt a bőröndjei némi késéssel jutottak el az apartmanba. 

Mindenestre csomagjai láthatóan sérültek voltak, a nagybőrönd egyike kereke letörve, míg a feladott kézipoggyászt kinyitották, majd az út során valamikor fóliával lezárták. Valószínűleg a Delta alkalmazottjai, mert Washingtonban még csak át volt kötözve, miközben a cipzárjai már elengedték egymást Magyarán kinyitották, de visszazárni már nem sikerült a reptéri alkalmazottaknak. Nos

ebben a táskában volt egy plusz zöld női pulóver.

Természetesen azonnal átvizsgáltuk, áldott legyen a Facetime neve, és semmilyen gyanús anyag nem volt belevarrva.

Ennyit a rémálomutazás utózöngéiről, ami a kosárlabdát illeti a lányok már tartottak egy önkéntes, de azért elvárt edzést, játszottak, ismerkedtek az újakkal. Ez bizony hasznos, hiszen 5 rookie, azaz újonc érkezett. Ennek az elemzése a következő bejegyzés témája lesz. Egy mondatban annyi, hogy lesz egy magas lány, aki jól szedi a lepattanókat. A többi majd az első hivatalos edzések után derül ki. A csapat 28-án kezdi meg a felkészülést a 2017/18-as szezonra. Előtte vasárnap este volt még egy welcome party, de ez az összes UMSL-diáknak szólt, így kosárlabdáról valószínűleg kevés szó esett.

0 Tovább

Egy jó hír az első nap után

A 26-27 órás, nem alvós utazás után egy apró jó hír. Maradt Lorka korábbi amerikai mobilszáma. Nagy cucc, miért ne maradt volna tehetnénk fel a kérdést, de azért ez nem volt olyan egyszerű. 4 nappal ugyanis több időt töltött inaktívan a szám, mint amennyit az ottani előírások engedélyeznek. Amerikában pedig az ilyen szabályokat paragrafusízűen betartják. Most, Laura ügyességének hála, nem ez történt.

Amúgy az első nap történése még, hogy kiderült, 28-val kezdődnek az edzések. Lesz benne minden, futás, kondi, minimális és korlátozott csapatjáték - ahogy ezt az NCAA szabályzata előírja. Ahogy értesültem hétvégén is lesznek edzések. Amit nagyon várok, hogy milyenek az új lányok, legalábbis mit mond róluk Lorka. Egyelőre Messenger-üzeneteket váltottunk, hiszen alszik, alszik és alszik. Na majd ma!

0 Tovább

Egy nagyon hányattatott visszatérés

Valóságos rémálommá vált Laura visszatérése Amerika földjére. Pedig minden rendben indult. Ferihegyen elfogadták az egy kilóval nehezebb bőröndöt, sőt a 10 kg-os kézipoggyászt is feladhatta. Halihó, nem kell maga mögött hurcolni a féltett cipőit! Sőt, a transzatlanti járaton az economy plusz osztályra kapott helyet, ami valamivel nagyobb ülést és teret biztosított számára. A bajok Washingtonban kezdődtek. De ennyire még ne ugorjunk előre!

Lorkát még Muki kutya is kikísérte a budapesti repülőtérre, volt egy kis könnycsorgatás, de hát ez szinte természetes. Majd az apa szívét is melengető halk kérdés: azért télen ki tudtok jönni? Merthogy előtte megállapítottuk, szinte már 23 éves lesz, amikor újra látni fogjuk jövő nyárelején. Háááát! Természetesen azonnal átnéztem a meccsnaptárt, mikor volna érdemes újra útra kelnünk.

Na, akkor vissza Washingtonhoz. Azt tudtuk, hogy 4 és fél órát kell várjon az átszálláskor, de hogy ebből hosszabb út lesz Amerikán belül, mint odáig, azt azért nem sejtettük. A fővárost ugyanis nyugatról közelítette egy komoly vihar, így St. Louis irányába nem indultak gépek. Hosszas egyezkedés után Detroit lett az útirány, de a gép ide is késett másfél órát, majd az onnan induló, további 2 és felet. A vége az lett, hogy a 13 órakor történt megérkezés után csak másnap, azaz szombaton hajnali fél kettőkor jutott el a Nyugat Kapujába.  Pontosan fél órával többet töltött el ezzel, mint az átkeléssel. A teljes út így 26 órásra sikeredett.

Persze, mi is csak úgy aludtunk, mint nyúl a bokorban, előttem a Flightradar és főleg az Accuweather térképei, fülzúgás, nyakmerevség, agyonizzadt párna, stb. Mindegy már, a lényeg, hogy amikor ezt írom az egyetemi apartmanjában alszik és várja, hogy megérkezzenek a csomagjai. Ja, mert azok Washingtonban maradtak, elszakadt kézipoggyász, kitört görgőjű bőrönd, de ez már egy másik történet. Marad mesélnivaló vasárnapra is.

0 Tovább

A visszatérés első jelei

Laura augusztus 18-án utazik vissza Amerikába. Kezdődik a suli és utána az új szezon. Ennek csalhatatlan jele, hogy kiírták a meccsek időpontját. Komoly megleptések is vannak benne. Például, hogy nem lesz edzőmeccs divízió I-es csapattal, de NAIA-ssal igen, több is. 

Az edző valószínűleg erősen pozitív mérleget akar az idén a tavalyi 16-13 után, ezért játszunk ilyen gárdákkal - kommentálta Laura a döntést. A tenegerentúli statisztikákat ugyanis furán számolják. Ha gyengébb osztályú csapattal játszol, akkor az beleszámít az éves eredménybe, ha magasabbal, akkor az nem. 

Mindenesetre az első meccs egy érdekes alakulattal lesz.

A Davenport tavaly megnyerte az NAIA-ban a bajnokságát és az országos megmérettetésben is haladt előre 2 kört.

Idén, ha jól értelmezem, akkor felvételt kapott egy NCAA-s konferenciába, a GLIAC-ba. Hogy érthető legyen, ez kb. olyan, mintha megnyert volna egy megyei bajnokságot és most egy nagyot ugorva rögtön a másodosztályba kerülnének. Persze ennél is bonyolultabb a rendszer, a lényeg, hogy nagyobb anyagi ráfordítással vállalnak egy, az eddiginél jóval erősebb mezőnyt.

Érdekes lesz, mert az USA-ban egy egyetemi csapat egyik évről a másikra tud nagyot erősödni és persze hanyatlani is. Úgy tűnik, hogy Vaughn edző nagyob bízik az idei Tritonokban és a tavalyi konferencia 8-as döntő után még magasabbra törne. Ehhez persze kell Laura jó és ponterős játéka. Most nem is írok többet, indulunk a konditerembe edzeni.

0 Tovább

Tanulmányi elismerés

Nagy büszkeség jó tanulónak lenni Amerikában. Komolyan gondolják, hogy a megfelelő iskolai eredmény nem csak a diáknak, hanem az intézménynek is dicsőséget hoz. Ez egy normális piacgazdaságban természetes, hiszen ha jobb az eredményed, akkor könnyebben találsz munkát, ha könnyebben találsz munkát, akkor a sulit többen választják, ami pedig ugye bevétel az intézménynek.

Különösen így van ez a sportolók esetében. Nem véletlen, hogy az UMSL honlapja vezető helyen számol be arról, hogy az előző évben hány sportolója haladta meg a 3,3-as GPA-t, azaz volt jó vagy annál erősebb a tanulmányi átlaga. Ez több mint 80 százalékos eredményt jelent, ami, ha magyarra átferdítem, akkor kb. 4,3-nál jobb átlagot jelent. Kissé bonyolult, hogy miért, de odaát másképpen számolnak.

Laura ott van a Triton-család 101 büszkesége között. Remek teljesítmény. Lorka ezzel kapcsolatban amúgy elmondta, hogy a tengerentúl különösen nagyra tartják, ha egy sportoló tanul jól. Respektálják azt, hogy nem csak a sportpályán, hanem a tanulmányok terén is eredményes. Nem mellesleg ez kifizetődő is.

Egy állásinterjún ugyanis két azonos eredményű jelölt közül a sportolót választják, hiszen ő már megtanult közösségben gondolkodni, a csapatért teljesíteni, ez pedig ott nagy érték.

Ahogy számunkra is nagy dicsőség ez még akkor is, ha ezzel, a könnyebb amerikai munkavállaláshoz segíti magát Laura.

0 Tovább

Két év múlva

Tényeket jöttem írni, nem megmagyarázni. Lorka nem lesz ott az idei tajvani Universiadén. Miközben dícsérték megalkuvásnélküli játékát, akaratát, sokszínűségét, csak a tartalék státust ajánlották fel. Ez is elimerés, de egy Amerikában játszó kosárlabdázónak kivitelezhetetlen. Az UMSL edzői már így is fenntartásokkal fogadták, hogy augusztus végén, akár két héttel később érkezett volna St. Louisba a világverseny miatt.

Biztos időpontokkal számolva és úgy, hogy a szigetországból egyből Amerikába repült volna, talán, de tényleg csak talán, lehetett volna miről tárgyalni.

Morális szempontok alapján azonban a tartalák pozícóját elfogadni nem lehetett. Az amerikai edzők ugyanis kerek-perec megmondták, hogy edzeni lehet a válogatottal, de várni a bizonytalanra nem. A tengerentúl annál bonyolultabb a sport-tanulás kombó.

Így Lorka becsülettel megmondta, hogy edzőpartnernek szívesem marad a válogatottnál, de a tényleges tartalék szerepét nem tudja betölteni. Ezzel eldőlt a dolog, hiszen a szakvezetőknek valódi tartalékra volt szükségük.

Sebaj, végül is úgy búcsúztak, hogy 2 év múlva újra minden lehetséges, várják az akkori közös munkát. Addig pedig még sok víz lefolyik a Mississippin és a Dunán is.

0 Tovább

Laura Amerikája. Kosárlabda és minden más.

blogavatar

4x9 hónap. Ennyi időre ment a lányom sportösztöndíjjal Amerikába. Laura kosaras mindennapjai, ahogy én, a papája látom. 2. évad.

Utolsó kommentek