Még ilyen rossz meccset nem láttam, mióta Ameriában játszik

Egy gyenge, érdektelen csapattól kaptak ki 3 ponttal úgy a Tritonok, hogy a második félidőben még 13 ponttal vezettek.

Lorkának semmi sem ment be, de tényleg semmi. 6 pont, kipontozódás, és a három labdaszerzés ilyenkor nem gyógyír. El kell felejteni és felállni erről a padlóról.

Most ennyi, csak elkeserítőt tudnék írni, azt meg minek, hiszen az amerikai sportok a csodás feltámadások is szólnak. Arra nevelik őket. Most valami ilyesmire lesz szükség.

0 Tovább

Bent az elitben

Amerikában mindenre van statisztika, sőt, talán még annak ellenkezőjére is. Az NCAA mindhárom osztályában 26 különböző szempont alapján vezetnek egyéni listákat. Hangsúlyozom, hogy egyéni, mert ugye a csapatokra külön statisztika van.

Laura a pontdobók között küzdötte be magát az első 250-be. Nagy cucc, 250-es lista már mekkora - mondhatná az, aki csak az elsőségben látja a sikert. 

Nos, az NCAA divízió II-ben 24 konferencia (területi bajnokság) van, plusz a függetlenek, ide alapvetően a Costa Rica-i és más távoli vidéken lévő egyetemek csapatai tartoznak. 24 konferencia, átlag 14 csapattal legalább 350 egyetemet jelent. Jellemzően 13-14 játékossal (15-en szoktak ülni a padon) számolva nagyjából 4400 játékosról beszélhetünk. Ha így vesszük nem semmi bekerülni a top 250-be.

Laura jelenleg a 139. a 12 meccsen dobott 15,3-as átlagával.

A listavezetőnek január 14-én 23,2-es átlaga volt, ezt 15 meccsből hozta össze.

Lorka még egy mutatóban fér be a legjobb 250-be. Büntetőátlaga a 226. helyhez elég. Itt azonban előrelépést várok tőle, mert még elmarad a tavalyi 81 százalékos teljesítményétől, jelenleg 74,2 a mutatója. Ebben azóta kezd fejlődni, mióta könyökét visszaigazította Kriszta által a Csatában beállított pozícióba. Arról már nem is beszélve, hogy az edzői bizalom is sokat segít a büntetővonalas dobások biztonságában.

Ma újra meccs. Idegenben játszanak a Parkside-dal, azzal a csapattal, amely 0-4-es kezdés után megynerte az utolsó két bajnoki meccsét. A csütörtöki sajnálatos kétpontos vereség után most fontos volna a győzelem, ehhez pedig hozni kell a fenti átlagokat, sőt egy jó meccsel elérhető a top 100 is. Mindössze 25-öt kellene hinteni. Az pedig csak eggyel több, mint az idei legjobbja.

0 Tovább

Két ponttal kikapni nagyon bosszantó

A papírforma alapján tisztességes vereség lehetett a cél az országos ranglista 19. helyezettje ellen, de nem így történt. Mindössze két ponttal kapott ki az UMSL a sokkal erősebbnek tarott Lewis otthonában úgy, hogy 6 másodperccel a vége előtt egyenlő volt, igaz a hazaiak jöttek oldalbedobással. Egy váltási hiba miatt az irányító tisztán marad, így szabadon tudta megjátszani a hatalmas centerüket, aki egy kissé kitekert mozdulattal megszerezte a győztes két pontot. Áhhh!

Amúgy jól indult a meccs, Laura büntetőivel vezettek a Tritonok és bár a meccs közepen, pontosabban a harmadik negyedben már 11-gyel is mentek a hazaiak, jött Lorka.

Három hármassal és egy 2+1-gyel átdobta a zónájukat és ezzel visszajöttek a meccsbe.

Olyannyira, hogy az utolsó 10 perc előtt 2 pont volt a Saint Louis-i lányok előnye. Utána azonban végig a Lewis vezetett, de nem tudtak igazán ellépni. 6 másodperccel a vége előtt aztán az amúgy inkább a palánk alatt jeleskedő Swanta a világ végéről bevert egy palánkos hármast. Egyenlő! Hazai időkérés, hogy utána minden UMSL-erőfeszítés kárba vesszen.

Laura 19/12-vel, közte 3 büntetővel és egy lepattanóval zárt.

Szombaton egy elvben könnyebb ellenfél jön, igaz a Parkside ellen is idegenben játszanak majd a Tritonok. A kérdés csak az, hogy ez a mai meccs elkedvetleníti-e őket, vagy pont ellenkezőleg, erőt ad az ottani remélt győzelemhez.

0 Tovább

Új fiú a városban

Magyar teniszezővel erősített az UMSL. Kovács Milán itthon az MTK-ban játszott és most félévtől kezdi meg tanulmányait Saint Louisban. Az csak apró érdekesség, hogy a teniszcsapatban egyetlen amerikai sincs. Ennek is van magyarázata, de arról majd máskor. A lényeg, hogy Milán útját is az EasyGo To iroda egyengette.

Laurának az egyetemről szóltak, hogy érkezik egy magyar, és mint rendes "házigazda" segített is a 19 éves srácnak. Elvitte a Walmartba, ételt-italt és más, a kollégiumi élethez elengedhetetlen dolgokat venni. Azt mondja, Milán rendes fiúnak látszik. Ez utóbbit abból szűrte le Lorka, hogy a spagettihez pestót is vett. Na ja, a gasztronómiai szokások olykor árulkodók.

Amúgy csütörtökön és szombaton is kemény meccsek várnak a Tritonokra. Idegenbe utaznak. A holnapi inkább erőfelmérőnek lesz jó, hiszen országos ranglistán jegyzett gárda, a Lewis lesz az ellenfél.

Szombaton viszont jó volna nyerni a Wisconsin-Parkside ellen.

Ők jelenleg 1-4-es mérleggel állnak, de eddig erős ellenfeleik voltak. Sőt, legutóbb simán nyertek a Missuori S&T ellen, akiket a Tritonok keserves meccsen gyűrtek le.

Úton, mint a nagyok

A két egyetem vagy 5 órás buszozásra van az UMSL-től. Pontosan ezért, már egy nappal korábban, szerdán elindulnak a 359 mérföldre lévő első állomára, hogy 3 nap hotelben való éjszakázás után csak szombat este térjenek haza. A Parkside otthona ugyanis a közelben, alig 86 mérföldre, lényegében Millwaukee egyik elővárosában található. Kemény négy nap előtt állnak a Saint Louis-i lányok.

0 Tovább

Laura 4 hármasával

Idegörlő győzelmet aratott az UMSL a Saint Joseph ellen. Nem túlzás, ha azt írom, az 1 pontos diadalt Laurának köszönhetik a Tritonok, de még ne ugorjunk egyből a 3 negyedhez.

11-0-val kezdtek a Tritonok, sajna az első 4 percet nem közvetítették, így csak Laura második duplájától láttuk a meccset. Ezek után az ellenfél, az Amerikában eléggé lenézett fegyverhez, a zónához nyúlt. Sikerrel. Rossz volt nézni, ahogy az UMSL lányai nem tudtak mit kezdeni a területvédekezéssel. Az első 5 perc 11 pontja után a nagyszünetig csak 22-ig jutottak. A Saint Joseph ráadásul a harmadik harmadban többször is át tudta venni a vezetést. Ekkor azonban jött Laura.

Beállította a katapultot és bevert 4 hárompontost.

Szinte már nyugodtan dőltem hátra itt Budapesten, hiszen 8 perccel a vége előtt 9 pont volt a Tritonoknak, és az ellenfél megrogyni látszott. De nem, kihagyott tiszta helyzetek, majd az ellentámdásokból 3 pontos akciók, és 4 perccel a vége előtt 47-49-es hátrány volt a táblán. Már-már úszni látszott a mérkőzés, de az ellenfél is képes mellé dobni két ziccert, így 3 másodperccel a vége előtt 1 ponttal vezetett az UMSL és oldalbedobással jött az ellenfél térfelén. Elveszíthetetlen szituáció, de mégis sikerült bénázni, így a Saint Josephé lett a labda. Nem mellesleg ezt 5 perces videózás után ítélték meg a zebrák.

A vendégcsapat tehát kapott még egy esélyt, és bizony csak rajtuk múlt, hogy a dudaszós tempó leperdült a gyűrűről. Izzasztó, szívszorító 1 pontos (54-53) győzelem volt, amely nagyon kellett, így ugyanis az UMSL 2-2-re javított a konferenciában. 

Laura 18/12-vel, 3 lepattanóval és két gólpasszal zárt.

A jövő héten a bajnokság egyik legerősebb csapatához látogatnak, a Lewis legyőzése több volna, mint bravúr, akár csodát is emlegethetnénk.

0 Tovább

Az élmezőny még túl messze van

Sima vereséget szenvedett az UMSL a vendég Indianapolistól. Összesen két másodpercet vezettek a Tritonok Laura első támadásból szerzett kétpontosával. Utána azonban egyértelmű fölényben volt a három volt divízió I-es játékossal felálló ellenfél. Kár, mert a behúzandó meccsek közé soroltam ezt.

Lorka elért ugyan 12 pontot, de nagyon sok szenvedős rádobása volt, amelyek többsége nem ment be.

Végül 11 pont lett közte (76-65 oda) úgy, hogy ezúttal a 4. negyedet is csak döntetlenre sikerült kihozni.

Az UMSL így 1-2-es mérleggel áll a bajnokságban, de sokat nem lehet nyalogatni a sebeket. Szombaton ismét hazai pályás meccs, azon nyerni kellene a hórihorgas, és az év elején az UMSL-nél magasabban jegyzett St. Joseph ellen.

0 Tovább

A szenvedős győzelem édes íze

Egy jó játékos akkor is dob 10 pontot egy meccsen, ha nem igazán megy neki. Sőt, még akkor is, ha gyakorlatilag agyonverik a pályán. Ezt történt Lorkával 2016 utolsó napján. 

Idegenben játszott az UMSL, az ellenfél az a Lindenwood volt, amelyik mindig kiélezetten küzd a Tritonok ellen. Lényegében szomszédvárról van szó, hiszen az otthonuk Saint Louishoz tartozik, de mivel 4 éve érkeztek az NCAA-be, ezért egy másik konferenciába kaptak besorolást. Az egyetem nagy hangsúlyt fektet a sportra, ezért is váltottak az NAIA-ról, a rangosabb NCAA-re.

Laurának jól indult a meccs, hiszen 0-2 után az ő remek tempójával egyenlítettek a pirosak. Utána azonban

jött a missuori rémálom.

Az ellenfél agresszív, a videóközvetítésen keresztül durvának tűnő játékával nem tudtak mit kezdeni a Tritonok. 2-18 is volt már az eredményjelzőn, amely nem is igazán adta vissza a 8 eladott labdát hozó első negyed képét. A helyi szpíkerek pedig már a győzelemük utáni statisztikáról értekeztek.

A második negyedben végül is annyi történt, hogy sikerül megállítani az oroszlánok eszméletlen futását, így csak 12 pont volt a hátrány 20 perc után, 18-30. Ennek akár örülhettünk is volna, de

a 18 dobott pont rémségesen festett az eredményjelzőn.

Az ellenfél szorítása alig enyhült, Laurát kétszer is úgy csapták le betörése után, hogy a fején átbucskázva landolt az első széksoroknál. A fújás azonban elmaradt.

Egy ereje teljében lévő Horváth Pisti már hosszan értekezett volna a füttyögő zebrákkal,

amely során a meccs utáni találkozó számukra szomorú képe is kirajzolódott volna. Nekünk 8000 kilométerről azonban csak az izgulás és a féltő szisszegés maradt.

A második 20 percre aztán megmutatták a Tritonok, hogy az idei csapat miben különbözik a tavalyitól. 

Vért, verejtéket és könnyeket nem kímélve küzdötték egyre közelebb magukat az egálhoz,

amelyet Robneisha demoralizáló hármasával értek el 43-43-nál.

Laura is kezdett felocsúdni a kapott pofonokból, és fogcsikorgató elszántsággal harcolta ki a faultokat, hogy ezúttal 6-ból 6 büntetőt vágjon be. Az utolsó kettő jelentette a szögeket a Lindenwood meccskoporsójába, 60-54. Ekkor már csak egy perc volt hátra. Előtte azért még a bírók elmentek megnézni az újbóli brutális taglózást, flagrant, azaz szándékos fault után kutatva, de megkegyelmeztek a hazai játékosnak.

Az összességében 12 pontig és 5 lepattanóig jutó Lorka pedig besimította a dupla kegyelemdöfést.

A meccs után az edzőjük egyénileg nem értékelte a meccset, azt mondta, ha egy ilyen derbit meg tudnak nyerni, az önmagáért beszél és büszke rájuk. 2016-ra így már csak a tequliás buli maradt hátra.

Legközelebb január 5-én lépnek pályára a Tritonok. Lényegében ekkor kezdődik a bajnokság. 16 konferenciameccsen mérettetik meg magukat.

Eddig 1-1-re állnak a bajnokságukban, kb. 10 győzelem kellene a kényelmes rájátszáshoz.

Az ellen az Indianapolis ellen küzdenek majd, amelyik hajszálra azonos eredménnyel áll, el kellene tehát lépni tőlük.

0 Tovább

Otthon van

Huss, pillanatok elrepült az az 5 nap, amely karácsonykor jutott Lorkából. Kellett a lelkünknek és remélem az övének is. Az utóbbit azért merem megkockáztatni, mert a repülőtéri búcsúzásnál azért egy-két könycsepp kicsordult. Magyarán jól érezte magát itthon, hogy aztán 19 órás út után újra otthon (UMSL-campus) legyen. 

Mondjuk az Air Berlint nem foglaljuk imáinkba, mert amit lehetett, azt elcseszték. Ok, a gép repült, de azért ez legyen a minimum. Berlinből másfél óra késéssel szálltak fel késő utas és elromló légkondi miatt, hogy ezért a St. Louis-i csatlakozást már ne érje el Lorka. Chicagóban így igazi kifárasztásos rémálom vette kezdetét, első gép ugye passz, a második elromlik, a harmadik további fél órát késik. Így

a remélt 14 órás utat további 5-tel toldotta meg az Air Berlin-American Airlines duó.

Nem fenyegetés, de a hivatalos panaszlevél már elkészült.

Sebaj, azóta már túl van két edzésen, a téli szünetben párosával nyomják, hogy 31-én idegenben játszanak egy verhető, de egész jó statisztikával rendelkező ellenféllel, a Lindenwoodal. Ez lesz az utolsó nem bajnoki mérkőzésük, hogy aztán tényleg belevágjanak a lecsóba és jöjjenek a conference game-ek. Ott kellene a tavalyi 6-nál érzékelhetően több, reálisan számolva 9-10 győzelmet begyűjteni. Ez pedig már bőven rájátszást érne. Amúgy a legjobb 8-ba várom a csapatot, ez egy körrel több volna, mint 2016 tavaszán.

0 Tovább

Itthon van

Nincs kép a blognak, nincs mese a blognak, csak meghitt pillanatok magunknak. Éjszakai papa taxi, nappali mama szakácsnő, szentestei ajándék. Kutyasimogatás, amerikai beszélgetés, szakmai elemzések a kosárpályáról, (megnéztük az utolsó meccset).

Minden, ami belefér négy és fél napba, hogy aztán szűk féléévre ismét Amerikában legyen sikeres és ezzel boldog.

Jó hogy itthon vagy Lorka, jó, hogy vannak céljaid, jó, hogy örülhetünk neked.

0 Tovább

Négy hármas, az már valami

Szezoncsúcs, idegenbeli győzelem, és négy hárompontos a kosárban. Laura talán legjobb meccsét játszotta ebben a bajnokságban, de ennyire ne szaladjunk előre.

A Truman Egyetemre látogattak a Tritonok. Volt  törleszteni valójuk, hiszen az előző bajnoki rájátszásban a legjobb 8 közé jutásért ettől a csapattól kaptak ki. Most látszólag sima 10 volt közte a végén (80-70), de azért a második negyedben pont a hazaiak vezettek ennyivel.

Az első negyed jól indult az UMSL-nek, 12-6-ra is vezettek, Laura ekkor már 6 pontnál tartott.

A hazaiak a másodikban fordítottak és 16-26-nál nem volt túl vidám a helyzet. Ehhez kellett, hogy a Tritonok centere 4 perc alatt összeszedje a szokásos két faultját, ami egyből a kispadot jelentette számára. A reményt az eddig keveset játszó, de amúgy végzős Chelsey Jacox palánkos, és Laura laza hárompontosa adta vissza.

A szünetben 34-34 volt az állás.

A második félidőben képtelenek voltak a csapatok ellépni egymástól. Hat pontnál nem volt nagyobb a távolság, de inkább a hazaiak voltak 1-2 pontos előnyben. Utoljára azonban a harmadik negyed végén vezettek 55-56-ra.

A negyedik negyedre visszatért az akkor már 4 személyivel rendelkező UMSL-center. Pontot és lepattanókat szerzett, hogy gyorsan kifújják a bírók. Négy perccel a vége előtt, 61-60-nál, Lorka újra működésbe hozta a csuklójába épített katapultot,

két hármasa után már 5 pont volt a Tritonok előnye.

A Bulldogok azonban nem adták fel és 2 perccel a vége előtt az egyenlítésért támadhattak, de eladták a labdát. Egy percig befagyott az eredmény, hogy

25 másodperccel a vége előtt Laura bevágja negyedik tripláját.

Lényegében ezzel dőlt el a meccs, amelynek végén Shelby hidegvérrrel pötyögtette be a büntetőit.

Laura szezoncsúccsot erő 24 ponttal, 4 gólpasszal és 2 lepattanóval zárt. Az UMSL mérlege pedig pozitívvá vált, 5-4, ráadásul az idegenbeli 4-1 már szinte félelmetessé teszi a hazai csapatok számára az UMSL vendégjátékát.

A meccs után hosszan beszélgettük vele, kiélveztük a győzelem és az egyéni siker ízét. Apa, ez már tiszta Moszkva volt - emlékeztetett arra, hogy 2009 decemberében a Csata DSE-vel megnyerték az U14-es bajnokcsapatok európai kupadöntőjét, amelynek elődöntőjében 4 hármassal keserített a csehek életét. Tényleg szép karácsonyi ajándékot kaptunk tőle, már csak a nagy gépnek kell haza röpítenie. Szerdán érkezik a nagylány 5 nap együttlétre.

0 Tovább

Laura Amerikája. Kosárlabda és minden más.

blogavatar

4x9 hónap. Ennyi időre ment a lányom sportösztöndíjjal Amerikába. Laura kosaras mindennapjai, ahogy én, a papája látom. 2. évad.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek