7 perc csoda

A centerük elvesztése után a Tritonok tele töltötték az ágyúkat és úgy mentek ki a pályára a rájátszás 8-as döntőjében, hogy az első sorozatot ők adják le. Így is történt. Három hármassal nyitottak, így eme kisebb csoda után 9-4-re is vezettek a 4. percben.

Utána azonban kijött, hogy nyomasztó magassági fölényben játszik a Lewis. Sorra érték el a másodszándékból dobott pontokat, amely ugye számtalan támadó lepattanót feltételez. Ennek ellenére 21-24-nél labda volt az egyenlítéshez, de Sammy tiszta hárompontosa nem ment be. Kár.

Laura nyitotta az UMSL-sorozatot az elején, két hárompontos rámolt be,

amelyek után is szenvedélyes támadta a gyűrűt. Klasszikus center hiányában azonban alig volt rés, valóságos fallal találkozott a festéken belül, de így is összegyűjtögetett további 6 pontot a félidőig.

27-34-gyel fordultak a csapatok.

A harmadik negyed elején aztán bekezdett a Lewis. Másfél perc alatt 13 pont lett közte. A Tritons azonban nem adta fel. Más kérdés, hogy a küzdés a tisztes eredmény tartására volt elég. 24 perc után 31-41 állt a táblán. A negyed végére pedig 19-re hízott az ellenfél előnye. A közvetítés során sok közelit adtak, látszott Laura fején, hogy a végletekig kihajtotta magát.

Ilyen helyzetben pedig rendesen savasodik a kéz és a láb. Ez pedig nem tesz jót a dobásoknak. Ennek ellenére, vagy éppen ezért a "csatás" szív sosem adja fel. Ment előre. Volt abban valami szívszaggató, hogy a 29. percben egy lerohanás után szerezte 16. pontját.

A vége 80-61 lett, erre a különbségre tippeltem a meccs előtt, de azért most nem örültem, hogy bejött a papírforma.

A meccset az ellenfél nyomasztó súly és magassági fölénye döntötte el.

A lepattanók, és különösen a támadó lepattanók adatai mindent elmondanak. 47-30 a Lewis javára. Ezen belül is 15 támadót szereztek, és ebből számtalan pontot dobtak. Ugyan az edzők azt mondják, hogy a lepattanazós fejben dől el, kivéve, ha az ellenfél 15 centivel magasabb és 20 kilóval nehezebb. Ezért hiányzott igazán a 191 centis Jordan Fletcher a pályáról.

Sebaj, Laura egy 11-ezres hatalmas csarnokban játszhatott és mutatta meg, hogy jó játékos. Végletekig kifacsart állapotban is 40 percig volt a pályán, ami mindennél többet elmond. Sőt, egy kicsit annál is többet.

0 Tovább

Megsérült a center

Az már milyen pech, ha az utolsó hazai edzés, utolsó percében, az utolsó támadáskor, egy leválásnál megsérül a csapat centere!? Nagy, monthatnánk, hogy qrva nagy.

Pedig ez történt. Mivel az ellenfél legjobbja, a bajnokság legértékesebb játékosa is egy center, így lényegében nullára csökkent a Tritonok esélye a legjobb 4 közé jutásra.

Ez van.

0 Tovább

Bravó lányom, egy újabb cím

Egy újabb díjat zsebelt be Laura Szörényi. A GLVC-ben (a bajnokság ahol játszik) kiosztották az alapszakasz elismeréseit. Lorka bekerült a bajnokság 3. csapatába, azaz mondjuk úgy, hogy a C-válogatottba.

Tavaly a MEC-ben a második csapat tagja volt. Az a bajnokság azonban gyengébb (kevesebb csapat kerül fel az országos ranglistára) és csak 12-en vannak benne.

A GLVC-ben 16 csapat versenyez, ez kb. 230 játékost jelent. 

Laura végül 14-es-es pontátalggal zárt. Egy kicsit a vége lett nehezebb. Az ellenfélek ugyanis az utolsó meccseken már kiemelt figyelmet fordított rá. Általában külön őrizték, olykor 2-3 védőt is elfogyasztva. A Tritonok pedig köszönték szépen és a kialakult védekezésbeli lyukat kihasználva sorra játszották meg a 190 centis centerüket.

Jordan így nagy hajrával bekerült a bajnokság 2. csapatába.

Amerikában fontosak az egyéni díjak, de az edzők mindig a csapatmunkát emelik ki. Most is így volt a 8-as döntőbe jutásért folytatott küzdelem után. Vaughn edző azt mondta: lányok azt kell játszani, amit az ellenfél enged. Ma Jordannak lehetett nagy napja.

Magyar idő szerint szombat hajnali fél 4-kor meccs a 4 közé jutásért. Az ellenfél centere lett az alapszakasz legjobbja, tehát papíron nincs nála jobb játékos a GLVC-ben. Hm, majd meglátjuk hiszen januárban, idegenben, mindössze 2 ponttal kapott ki az UMSL a Lewistól. Most pedig ugye semleges pályán játszanak majd. Persze győzelemhez nagyon kellene Lorka biztos keze. Január 7-én 4 hármast rámolt be a Flyers kosarába.

0 Tovább

Ez a 8-as döntőért ment

Az alapszakasz 7. hellyel az UMSL kiharcolta azt, hogy hazai pályán játszhassa a 8-as döntőbe jutásért a meccset. Az ellenfél nem sok jót ígért. A St. Joseph remek lendülettel érkezett a találkozóra, két nála magasabban jegyzett csapatot győzött le, ráadásul az Indianapolist idegenben. Az is feszültségre adott okot, hogy az alapszakaszban, január 7-én csak egy ponttal sikerült őket legyőzni. Az a meccs is mutatta, nehéz lesz.

Laura az első félidőben nagyon visszafogott volt, láthatóan a védekezésre ügyelt. Ezzel nem is volt gond, de

a dobott egy pont nagyon kevésnek tűnt.

Ráadásul mindössze háromszor próbált kosárra dobni, abból is az egyik egy utolsó másodperces erőlködés volt. Aggasztónak tűnt az is, hogy a Tritonok 27 pontjából a center 17 pontot volt kénytelen magára vállalni. Igaz, az ellenfél sztárja, Kalea Parks is 12-nél tartott, de a St. Joseph játéka nem volt olyan egysíkú, mint a hazaiaké.

Aztán megnyerték, 15 ponttal, 58-43-ra, de csak másfél perccel a vége előtt hittem el, hogy megvan. 13 pont volt az előny és az ellenfél beküldte a cseresort.

Laura jól védekezett, de csak 5 pontig jutott. A 4 lepattanó és a 3 gólpassz azonban nem mutat rosszul.

A végső szöget is ő verte be az ellenfél koporsójába, amikor 1,57-tel a vége előtt 15 pontos előnyhöz juttatta a csapatát.

A meccs hőse azonban a center, Jordan Fletcher lett, aki 29 pontot és 14 lepattanót szedett össze,

de a sikerhez kellett Bird Lee már, már Pankát idéző védekezése is. Az edző a meccs után úgy értékelte, hogy mindig azt kell játszani, amit az ellenfél enged. Most a centert nem tudták megoldani, miközben a szélsőket szinte kitolták a pályáról. 

A győzelemmel az UMSL 16-11-re javította mérlegét. Tavaly ez pont fordítva volt. Arról már nem is beszélve, hogy még egy meccs biztosan hátra van.

A sors fura fintora, hogy jövőre a St. Joseph egyetem pénzügyi gondok miatt megszűnik. Ha arra gondolok, hogy ők is hívták Laurát! Jól döntött, amikor végül St. Louist választotta.

0 Tovább

A bírók is videóznak

Vége az alapszakasznak, az UMSL, Laura érkezése után, jelentőset lépett előre tavalyhoz képest. Akkor az alapszakaszt 11-15-ös mutatóval zárták, most fordítottak, és 15-11 a mérleg. A néggyel több győzelem, a 7. helyet jelentette a tavalyi 12. helyett. Apai szívem azt mondatja, ez Lorkának is köszönhető. Sikerrel pótolta a tavaly végzett, 182 centi magas kiscsatárt, pontátlaga 3-mal volt jobb a távozóénál.

Az utolsó forduló káprázatos, 34 pontos győzelme után hosszan beszélgettünk. Többször leesett az állam. Kérdeztem ugyanis, hogy az utóbbi 5 meccsen miért vált kissé passzívabbá. De apa,

nem vállalkozom kevesebbet, de a bírók egyszerűen nem ítélnek elég faultot a betöréseimkor. 

A szerető, de objektívnak látszani akaró apa ilyenkor a fáradság után tudakozódik vagy az ellenfelek fokozottabb figyelmét sejti a háttérben, de nem.  

A dologhoz a bírók jelentősen hozzátesznek. Ugyanis videóznak.

Nem a meccs közben, hanem amikor felkészülnek. Elemzik a játékosok mozgását, cseleit, trükkjeit. Lauráról pedig azt állapították meg, hogy többször indokolatlanul "szenved". Magyarán, kétes esetben elengedik a védők keménykedését, mondván, Lorka "Blaha Lujzát" játszik.

Ezért is volt mókás, amikor a legutóbbi meccsen Laura a vörösre vert alkarját mutatta a "csíkosnak", megkérdezvén, hogy akkor ez most, hogy került oda?

Ja jó, legközelebb befújom

- volt a válasz. Amúgy az egyik csapattársa, Shawnta is szenved a bírók alapos felkészülésétől. Ő nagy rutinnal adja el a támadó szabálytalanságokat. Őt is figyelmeztették már meccs közben, hogy ezt "legközelebb már nem veszik be". 

Lorka most abban bízik, hogy a mai sikeres kvalifikációs rájátszás után, amelyet reményei szerint megnyernek, a 8-as döntőben új, őt nem ismerő bírókat kapnak. Akkor pedig előveheti az "azonnali emberhalált" amely után a meggyötört játékos, Főnix-madárként újjáéledve, biztosan értékesíti a megítélt büntetőket.

Szép remények, de ma hazai pályán nyerni kell a St. Joseph ellen. Az ellen a csapat ellen, amelyiket 1 ponttal sikerült legyűrni az alapszakaszban, és amelynek kulcsjátékosa akkor gyengén játszott. Lorka viszont 4 hármast is elsüllyesztett az ellenfél gyűrűjében. Agodalmaskodom? Igen, de hát készülünk a rosszra, hogy örüljünk a jónak. Ráadásul Laura nálam sokkal pozitívabban látja a helyzetet. Még szerencse, hogy ő lép pályára ma este 8-tól és nem én.

0 Tovább

Fölényes győzelem

Hogy sikerült ettől a csapattól 12 ponttal kikapni egy hónappal ezelőtt? Rejtély. Most több mint 30 pontot rájuk verve, fölényesen nyert az UMSL a Maryville ellen.

Már a féidőben 13 volt az előny, hogy a negyedik negyed elejére28 pontra hízzon. Az utolsó 8 percben már a komplett cseresor volt a pályán és így is 79-45 lett a vége.

Lorka közepesen játszott, 9 pontot ért el miközben szedett két lepattanót és adott 2 gólpaszt is.

A győzelem fontos volt, hiszen a Maryville csak egy győzelemmel volt lemaradva a Tritonok mögött az utolsó forduló előtt. Ráadásul két rivális is (Truman, Jewell) is nyerte a meccsét. Az Indanapolis viszont kikapott és ez az eredmény alaposan megkavarta a végső alapszakaszi sorrendet. Ezt számomra érthetetlen módon számolják ki az azonos győzelemmel álló csapatok között. Függ attól is, hogy mit játszottál pl. a divíziógyőztes ellen.

Reggelre derülhet ki, hogy végül is mi lesz a végső sorrend. Annyi azonban biztos, hogy hazai pályán kezdődhet a rájátszás az UMSL Tritonjai számára.

0 Tovább

Holnap meccs, de milyen meccs!

Még egy nap és eldőlhet az UMSL idei szezonja. Hazai pályán játszanak a Maryville ellen. Az ellenfél 1 győzelemmel van lemaradva a Tritonoktól, de egyszer már legyőzték őket. Így a visszavágás most szinte kötelező. Muszáj nyerni. A bajnokságban ugyanis 4 csapat áll azonos mutatóval és kettő, egy győzelemmel van lemaradva tőlük.

A lényeg, hogy vereség esetén a 11. helyen is találhatja magát az UMSL, az pedig idegenbeli rájátszást jelentene, méghozzá erős ellenfél, a leendő 6. ellen. Azt most nem lehet megmondani, hogy melyik csapat lesz az. Annyi csupán a biztos, hogy az 5. a Rockhurst. A 6. lehet az az Indianapolis, amelynek kulcsjátékosát január 31-én megműtötték és azóta szinte csak vereséget tudhatnak magukénak.

Mindenesetre idegenben nem jó utazni. A hazai pálya, itt valóban az. A viszonylag jó bírók mérnöki pontossággal ütik ki az ellenfél kulcsjátékosait, megtalálva a gyengéjüket. Lauránál a lépéshiba a sláger, pontosabban az eurostep. Ennek lényege, hogy az utolsó két lépést lassítva, de ütemtelenül, irányt változtatva teszi meg a játékos. Hagyjuk is...

De láttuk már olyat is, hogy a Jordant, a centert 10 perc után fújták ki, miközben az irányító ellen sorozatosan ítéltek belemenést. Teljes ki lehet zökkenteni egy csapatot a ritmusából.

A mostani ellenfél, a Maryville ellen is hasonló történt januárban, igaz idegenben. A 11 pontos, viszonylag sima vereséghez persze kellet, hogy Shawnta, a cserecenter lesérüljön. Mostanra azonban már egészséges.

Csütörtökön tehát a szezon eddig legfontosabb mérkőzése jön. Talán ezért, de hétfőn pihenhettek a játékosok, Lorka még tanulgatott is egy kicsit. A lényeg, hogy magyar idő szerint pénteken éjjel fél 1-kor fitten lépjen a pályára. Az elmúlt meccsek közepes teljesítményei után jól jönne egy kiemelkedő. Elvégre a végén csattanhat az a bizonyos ostor.

0 Tovább

Nagy meccs volt

Ilyen fegyelmezetten még nem láttam játszani a Tritonokat. Az első félidőben sokáig vezettek, pl. 22-16-ra is, és mindössze két pontos hátránnyal mentek a szünetre. Itt, a második negyed utolsó másfél precében kezdtem azt érezni, hogy elfogyot a koncentráció, három egyéni hibát is vétettek, rossz döntést hoztak és így tudott fordítani az ellenfél (28-30). A Drury, amelyik már 3 fordulóval a vége előtt megnyerte a GLVC nyugati divíziójának alapszakaszát. Ez ellen a csapat ellen tartotta magát 20, majd még 10 percig az UMSL.

Aztán a negyedik negyed elején felmorzsolták a hazaiakat. Nem történt látványos összeomlás, csak egyre többet hibáztak a Tritonok és az ellenfélnél az egész szezon alatt két triplát eleresztő játékos kettőből kettőt bevert a világ végéről. Egyik sem tett jót a hazaiak lelkének.

Laura 11 ponttal és 1 lepattanóval zárt.

Ő is a csapattal együtt fogyott el. A végén, a sietség miatt, kimaradt vagy három olyan dobása, amelyik nyugodt állapotban bent van.

Lehet, hogy a Tritonok úgy érezhették, meglehet a meccs, de a játék képe alapján erre csak 28 percig volt esély. Utána kijött, hogy a Párducok erősebb csapat. Nem sokkal, de ez 11 pontos győzelmet (53-64) jelentett a Drurynak.

Sajna az utolsó előtti fordulóban minden az UMSL ellen esküdött össze. Több meglepetés is született a többi meccsen. Így négy csapat is hasonló mérleggel áll. Így Lauráék lehetnek 6-ak, de 11-ek is. Nyerni kell az egyik rivális ellen csütörtökön, ez most már nem kérdés.

0 Tovább

Szenvedős győzelem

A fene se érti, hogy egy 5-10-es csapat ellen miért kell szenvedni. Hogyan lehet a kilátástalan, gyötrelmes betöréseket eröltetni. Fantáziátlan, majd a center valahogy megoldja akciókat vezetni. Mellé pocsékul védekezni, rendszeresen fennakadva az ellenfél nem túl bonyolult kettő kettőin.

Nem csak a labda, hanem én is szinte sírtam a félidőben. A vendég Missuori S&T vezetett 3 ponttal (28-31). Ráadásul a harmadik negyedet is pocsék megoldások sora jellemezte. Őszintén szólva az UMSL akkor tudott 5 pontos előnyre szert tenni, amikor Laura leült a 4. negyed elején. A két perc pihenő jót tett neki, mert visszatérve azonnal bevert egy hármast és ekkor, 5 és fél perccel a vége előtt 6 pontos hazai előny állt a táblán (53-47).

Még utána is folyt némi bénáskodás, de az ellenfél tényleg gyenge csapat, így sikerült átvészelni ezt az időszakot is. A vége büntetőzésbe torkollott és 40 perc után fölényesnek tűnő 64-51-es győzelemmel zártak.

Lorka 12 ponttal, 3 lepattanóval és 4 gólpasszal tudta le a meccset.

Ez nem lenne rossz, de megint bosszantóan sok kimaradt dobása volt. Mintha csak a centerjátékot gyakorolnák az edzésen..., na mindegy. A lényeg, megvan a 9. bajnoki siker, ahogy az edző mondta

a győzelem az győzelem,

és most már tényleg arról beszélhetünk, hogy hazai pályán kezdődhetne a rájátszás. Azonban a riválisok is csípkedik magukat, így még semmi sem dőlt el, pedig már csak 2 forduló van hátra az alapszakaszból. 

Legközelebb az abszolút listavezető Drury látogat St. Louisba, a 6. sorzatban aratott győzelem nagy bravúr volna a Tritonok számára.

0 Tovább

Újabb top 25-ös csapatot vertek el

Egy ponttal megverni az országos rangsor 17. helyezettjét nem semmi. Közben a frászt hozni a budapesti "vén szülékre" kockázatos. 22 meccs után mindenesetre megtanultam, hogy az utolsó pillanatig nem lehetek nyugodt, ha UMSL-meccset nézek. 

Történt, hogy 5,37 volt már csak hátra és 12-vel mentek a Tritonok, simán átjátszották a Bellarmine legendás letámadását és szoros védekezéssel 40 pont közelében tartották az ellenfelet. Ekkor azonban, ahogy Sanyi bácsi mondaná, elkezdtek meghülyülni. 2,32-vel a vége előtt, 7 pontos előnynél kimaradt egy tiszta ziccer, cserébe jött egy hárompontos. Utána pedig teljesen leblokkoltak a hazaiak. 15 másodperccel a vége előtt aztán a krach beütött, egy eladott labda után kétszer is próbálkozhatott a neves ellenfél a palánk alatt, a második bement.

Ráadásul újra ott maradtak letámadni, de Laura áthozta rajtuk a labdát, meggyötört közeli dobása azonban kimaradt, hogy a gyűrű másik oldalán a lapattanót az eddig haloványan játszó UMSL-center besimítsa. A maradék 6 másodperc alatt aztán csak egy kétségbeesetten ráhányt hármasig jutott a Bellarmine.

58-57 az UMSL-nek!

A győzelemmel matematikailag is biztos a 12-es rájtászás. A legrosszabb esetben is a 11. helyen zárnak, de ahhoz mindhárom hazai meccset el kellene veszíteni. Ha a papírformát érvényesítik a lányok, akkor simán meglehet a 6-7. hely, amely hazai meccset és kedvezőbb ellenfelet jelent a rájátszásban. 

Laura ezúttal nagyot küzdött, kompenzálandó a rossz dobóformát.

8 pontja mellé 5 lepattanó és 2 gólpassz került a statisztikai lapjára,

de legalább 3 labdát is szerzet a földharcokban, viszont ezeket a csapatnak írták be.

Legközelebb az a Missuori S&T következik, amelyet idegenben már 3 ponttal legyőztek. Az ellenfélnek még halvány reménye van a rájátszásra, így valószínűelg foggal-körömmel küzdenek majd.

0 Tovább

Laura Amerikája. Kosárlabda és minden más.

blogavatar

4x9 hónap. Ennyi időre ment a lányom sportösztöndíjjal Amerikába. Laura kosaras mindennapjai, ahogy én, a papája látom. 2. évad.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek