Arany cípőfűző, avagy rákos gyerekek közt

Rákbeteg gyerekeket ápoló kórházban jártak a Tritonok, így Laura is. Amerikában ugyanis tudják, egy élsportolónak társadalmi felelőssége is van. Egy játékostól elvárják, hogy adjon lelki erőt nehéz helyzetben lévő embereknek. Egyben ők maguk is megismerik a való világ igazi nehézségeit. Ahogy szoktam mondani, ez a gond, nem az, ha a fodrász elrontja a hajunkat.

Azt gondolom, sőt tudom, hogy Laura legalább annyit kapott, mint amennyit adott azalatt a két óra alatt, amely során a gyerekekkel játszottak. Bízom abban, hogy az életre való felkészülésnek ez is a része volt. Megismerve ezeket a nehéz sorsokat, jobb ember lett.

A lányok a következő két hazai meccsen aranycipőfűzőben játszanak, ezzel is támogatva a gyermekrák elleni küzdelemet.

0 Tovább

Fantasztikus hét

Hét zsinórban aratott győzelme van a Tritonoknak.  Ez azért hatalmas szó, mert erre utoljára 4 éve volt példa a csapat történetében, akkor pedig bekerültek az országos bajnokság rájátszásba is. A 2013/14-es szezonmérleg 21-8 volt, most 14-5-re állnak úgy, hogy csupa nyerhető, összesen 7, meccs van hátra az alapszakaszból.

Némi üröm az örömben, hogy Laura csupán szurkolással tud hozzájárulni ehhez a nagy meneteléshez. Pedig láthatóan szükség volna rá. Az UMSL ugyanis szinte 6 emberrel játssza le meccseit és bizony egy-egy játékosnak már komolyabb üresjáratai is vannak. A hárompontos bajnoki listát vezető irányító pl. 2 meccsen összesen 2 pontot szerzett. Láthatóan, főleg fejben, pihennie kellene. 

A héten az eddig bajnoki éllovas és az országos rangsorban is szereplő Lewist gyűrték le idegenben úgy, hogy összesen 3,1 másodpercet vezettek.

Akkor jött Hanning hárompontosa, amelyre az ellenfél már nem tudott válaszolni. Őrült mérkőzés volt, az utolsó negyed eléjén még 58-40 volt oda, hogy a vége 66-63 legyen a félistennőknek.

A csapat így már 4. a bajnokságban

és ezek után szinte kötelező volt a Parkside elleni siker.

Mivel mind a két egyetem Chicago mellett van, a lányok sétát tehettek a "szeles városban", ahová Laura április 7-én politikai okból látogat majd el. Szavazni fog, remélhetőleg akkor már bicegés nélkül lép majd be a magyar konzulátus épületébe, azaz Magyarország területére.

0 Tovább

Április 7-én irány Chicago

Van az úgy, hogy az ember közéleti lelke is elérzékenyül a lányával kapcsolatban. Eddig főleg arról írtam, hogy miképpen látom Laura kosárlabda-pályafutását, emberi erőfeszítéseit a sport és tanulás területén. Most azonban politikai kérdéshez érkeztünk. Laura ugyanis április 8-án Chicagóba utazik majd. Ezért:

Igen, mint külföldön tatózkodó, de magyarországi állandó lakhellyel rendelkező magyar állampolgár szavazni fog. Azt mondja, beül az autójába, levezet 5 órát, megkeresi a megadott címet és ikszelni fog.

Nem érdekel, hogy melyik pártra, a lényeg, hogy ott lesz.

Nem arról szájal, hogy milyen hátrányban van, mennyire jó volna, ha levélben voksolhatna, még másnak amúgy is sokkal könnyebb. Sporthasonlattal szólva, nem a bíróval foglalkozik, hanem teszi azt, amit értékrendje előír. Ahogy mondani szokták, azt a bajnokságot akarja megnyerni, amelybe benevezték. Ezt azoknak említem, akik már most panaszkodnak, pedig a bíró még le sem fújta a meccset.

0 Tovább

Laura jól tanul, erről fotója van

Hatalmas ceremóniával ünneplik a jól tanuló sportolókat az amerikai egyetemeken. Nincs ez másképpen az UMSL-nél sem. Laura is részt vehetett a legutóbbin, hiszen a GPA-je 3,2 felett van. Az átszámolás kicsit bonyolult, de a lényeg, hogy a magyar 4-es feletti átlagnak számít a 3,2. Laura ennél érzékelhetően jobb volt, (magyar számítás szerint 4,5 körül lehet) így simán befért az ünnepeltek közé. A kosárlabdacsapat amúgy is eredményes ezen a területne, hiszen a 11 játékosból 7-en kapták meg a "jó tanuló, jó sportoló" elismerést. Az egyikőjük pedig szín 4-es, azaz magyar számítás szerint 5-ös, volt az elmúlt félévben.

Amúgy tegnap este sima győzelmet arattak a csoport egyik legerősebb csapata, a Bellarmine ellen. Az utolsó 5-6 percben már izgulni sem kellett, volt, hogy 16 pont volt az előny. A Tritonok ezzel 5-ös nyerőszériában vannak és vezetik a közép-csoportot, valamint felléptek a GLVC ranglista 5. helyére, fenyegetve a szombat este legyűrt Bellarmine 4. helyét.

0 Tovább

Fuss Laura, fuss

 Két hónappal a műtét, és csaknem hárommal a sérülés után Laura először futott. A rehabilitációs edzés keretén belül 6 pályányit a kosárcsarnokban. Azt mondja, nagyon elfáradt, hiszen azóta nem használta ilyen mozgásra a lábait és persze a tüdejét. Megizzadt rendesen. A pályá végén persze még nem a kitámasztásos technikával fordul, és talán a mozgása sem közelíti Baji Balázsét, de futott. A szokásos 10-11 másodperc helyett 20-ra teljesítette a távot, de megvolt. 

Az edzés után a rehbailitációs edző kissé megtekergette a lábát, ilyenkor nézik, hogy melyik irányba kell több munkát elvégezni. Volt egy pont, amely még erős fájdalommal jár. Nem vagyok orvos, és Laura sem, így nem tudjuk megmondani, hogy ez melyik volt, de mintha a térd külső részénél jelentkezett volna a fájdalom. Az ilyen lábcsavargatásnál amúgy hason fekszik az ember.

Minderre a csütörtöki meccs előtt került sor. A futás "jót tett" a csapatnak is. Simán győzték le a Rockhurstöt, már 11 győzelemnél tartanak. Jól jött az elmúlt 4 találkozó diadala, hiszen az erősebb ellenfelek következnek. Mindjárt ma a Bellarmine, papíron ők az esélyesek, de a hazai pálya és a sikerek miatt gyarapodó közönség sokat segíthet a Tritonoknak.

0 Tovább

Bent a vízben

Nagyon jó volt, úsztam, gyalogoltam, futottam a vízben, lábtempóztam - újságolt Laura még szerdán az edzéspenzumát. Magyarán vizes rehabilitációs edzésen vett részt. Örült neki, olyannyira, hogy a végén önszántából még 4 hossz gyorsot is leúszott. Nem sok, de mint mondta, a kondija miatt ez jól jött. Laura egyébként kisiskolás korában úszott, komoly egyesületbe is hívták, de aztán jött a kosárlabda.

A víziedzés fontos, hiszen itt könnyebben próbálgathatja a lábát, jobban ellenőrizheti, meddig hajlik és hol jön, ha jön a fájdalom. Az edzés után persze irány a sportcsarnok, hiszen minden kosárlabda-edzésen is részt kell vegyen, a büntetődobásoknál pedig beáll gyakoroloni. Csak a labda kedvéért, mert a klasszikus dobómozdulata még nem játszik, ahhoz markánsan fel kellene szökkennie. Sebaj, annak is eljön az ideje. Addig pedig úszni is jár majd, de azért a kosármezt nem cseréli fel versenydresszre.

0 Tovább

7 pont egy győzelemért

Egy idegenbeli győzelemért akár 7 pontot is kaphat egy csapat. A minap tették közzé Laura bajnokságának sajátos pontszámítási rendjét. Őszinte leszek, nem értem teljesen, de a lényeg, hogy az azonos győzelem/vereség mutatóval álló csapatok között egy újabb mutató dönt. Nem a gólkülönbség, nem a több győzelem, hanem a következő. (Itt olvasható angolul.)

Egy csapat egy győzelemért akár 7 segédpontot is kaphat.

Ez akkor történik, ha idegenben egy olyan gárda ellen diadalmaskodik, amelynek a győzelmi mutatója 0.750 ezrelék felett van. Nulla pontot pedig akkor ér egy meccs, ha valaki hazai pályán kikap egy 0.250 ezrelék alatti együttestől.

A szisztéma msik fontos eleme, hogy egy gyenge csapat elleni győzelem (3 pont) is többet ér, mint egy erős csapattől elszenvedett idegenbeli vereség (2,5 pont), de azon belül már súlyoz.

Ez azért esélykiegyenlítés, mert a GLVC (a bajnokság) három alcsoportból áll és van olyan régió amelyben gyengébb csapatok szerepelnek. Az alcsoportokon belül viszont kétszer találkoznak egymással a csapatok. Ezt akarják kiegyenlíteni a bajnokság kiírói. Szerintem érdekes törekvés. Olyan amerikaias. Elvége a rájátszás helyeiről van szó, az pedig mindennél fontosabb az egyetemek számára.

0 Tovább

Laura-nyuszi hopp!

Felugrottam a műtött lábamról - újságolta Laura. Ilyenkor persze kiver a víz, elképzelem az erőfeszítést és reménykedem, hogy ez egy irányított mozdulat volt. A lányom szerencsére óvatos duhaj és igen, a rehabilitációs edzésen kellett elvégezze ezt a gyakorlatot. Az emelkedés még csak pár centiben mérhető, de minden újabb fejleménynek örülünk. Ahogy annak is, hogy

végre újra nyert a csapat.

Két bosszantó vereség után voltak a Tritonok. Papíron erősebb ellenfelek ellen maradtak alul, te 5 ponton belül voltak mindkettőnél úgy, hogy többször vezettek. Ennek ellenére tartásnélküli gárda benyomását keltették. Magyarán, mintha nem lenne vezére a lányoknak. Na ja, le sem írom, hogy mit gondolok erről, hiszen mindenki tudhatja.

Most szombaton azonban legyűrték a McKendree-t úgy, hogy a vendégek 40-30-ra is vezettek a 3. negyed végénél. 14 perc volt hátra a meccsből és kilátástalannak tűnt a játék, az amúgy iskolai csapat benyomását keltő Nyestmedvék (igen, az a nevük) ellen. Akkor jött egy időkérés, majd a folytatásban 14-0-ás rohanás. A tavaly csak epizódszerepet kapó, de most labdalopásai miatt hős szerepébe emelkedő Kaytlinnek tapsolhattak a nézők.

Laura a bemelegítéskor már bíztatóan sétált, sőt dobálgatott is egy kicsit, de ebből szinte semmit sem láttunk, mert fontosabb volt többször is leadni a Chuck Norris szereplésével készült, időskori egészségügyi szűrésre bíztató reklámot. Mintha csak nekem üzennének ezzel. Megyek is. Irány a konditerem!

0 Tovább

Helló 2018!

Mindennek eljön az ideje, csak ki kell várni. Mondjuk 2017 októberét szívesen kidobnám a múlt évből, amikor Laura megsérült, de ha egyszer így kellett legyen, akkor ezen is túl vagyunk. Lehet, hogy a szervezete kért egy kis pihenőt és így adta a tudtára. Hm, ez tőlem szokatlan pozitív gondolkodás. Amúgy komolyan hiszem, hogy ezért történtek a dolgok. Ha úgy tetszik, ezzel is beljebb lépett az életbe még akkor, amikor védőhálót tudunk neki nyújtani. Lásd, Zsuzsa útja a műtétkor.

Holnap megy ismét dokihoz, megmondják, hogy halad. Láttuk 31-én este is a hazai meccs szünetében.

Még óvatosan jár, de ő tudja, ő érzi.

A bokasérülése után is megfontoltan tért vissza, és úgy volt jó, mert azóta sincs semmi baja. Itt sem kerget a tatár.

Amúgy a csapat újra nyert, már 7-3 a mérlegük. A Lindenwood volt az ellenfél egy szomszédos bajnokságból. Nem rossz csapat, de tavaly is legyőzték őket, Laura akkor 12 pontot dobott. Érdekesség, hogy a blog fotója is arról a meccsről származik.

Idén már más lesz a feladat. A Tritonok számára jön az igazi megmérettetés, azaz a GLVC-bajnokságban való szereplés. Itt egyelőre 1-2 a mérleg. A bajnoki 8-as döntőhöz legalább 10-12 győzelem kellene, amelyből csak egy van meg. Hosszú az út a rájátszásig, Laura nélkül talán egy kicsit nehezebb is.

0 Tovább

Kaland kaland hátán

Mozgalmas, sőt talán túl mozgalmas 10 napon van túl Laura. A karácsony előtti utolsó meccsről ez ugyan nem volt elmondható. Sima győzelem egy általam nem ismert ligában játszó egyetem ellen. NCCAA, ha jól sejtem a katolikus egyetemek számára létrehozott bajnokság. 35 pontos diadal egyetlen hozadéka, hogy mindenki játszhatott és Shawnta lett Lauráék bajnokságában (GLVC) a hét játékosa. Az UMSL-től erre 2013 óta nem volt példa. Nem láttuk a meccset, mert még közvetítés sem volt. Ennyit tehát erről.

Ami a nagy kalandot jelentette az az új autó megvásárlása volt, amellyel Geryékhez (amerikai szülők) mentek - igen, ugye mindenki érti a többes számot - karácsonyozni.

Szépnek, jónak tűnt a kocsi, 2009-es Nissan, tehát szinte új, hogy egy kilométerrel a 320 mérföldes út vége előtt kiforduljon a jobb kereke.

Laura remekül megfogta a járművet, de az bizony ott állt a White Oak Road közepén.

Mit ad isten (ki más, hiszen egy papcsaládhoz igyekeztek) pont Gery jött velük szemben a malőrnél, így hamar tudtak intézkedni. Lényeg ami lényeg, a gombcsukló és a féltengely mondta fel a szolgálatot. Kész csoda, hogy az előtte lévő 529 km-t kibírta. Erről most ne többet, mert azonnal el kezd remegni az ujjam!

Ilyenkor szembesül az ember azzal, hogy miért a legutáltabb foglalkozás Amerikában (is) a használtautó-kereskedő. Autómentő, szerelő, két nap alatt, szombaton is dolgoztak, kész lett a kocsi. Nem volt olcsó, de reményeink szerint a kereskedőn, aki már tud az esetről, be lehet vasalni a javítás költségét.

Mi ebből a tanulság? Annyi, hogy az élettapasztalatot mesékből aligha, kizárólag a való világból szerezheti meg az ember. Laura pedig nagy lépéseket tesz a a felnőttéválás felé.

0 Tovább

Laura Amerikája. Kosárlabda és minden más.

blogavatar

4x9 hónap. Ennyi időre ment a lányom sportösztöndíjjal Amerikába. Laura kosaras mindennapjai, ahogy én, a papája látom. 2. évad.

Utolsó kommentek