Ma sem lesz könnyű, sőt

Indianába látogat a WVSU. Olyannyira, hogy már szombaton elindultak. Szállodában éjszakáztak, hogy ottani idő szerint délután kettőkor pályára lépjenek. Ez az időeltolódás miatt itthon este 9.

Az ellenfél nem semmi. Magasak és a szélsőik sem vakok - ez már Lorka beharangozója. Belül kell tehát megoldani a dolgokat, hogy legyen esélyük. Nem lesz könnyű, mert az ellenfélnél van egy litván 6'4-es lány is. Ez kb. 192 centit jelent.

Érdekesség, hogy ott volt 2013-ban Miskolcon az U18-as Eb-n.

Egymás ellen nem játszottak, mert a litvánok a másik ágon voltak.

Ott középen ő az, csak viszonyításként a vörös hajú lány 185 centi magas, a többiről ezek után nem is beszélve.

Amit még érdemes tudni róluk, hogy idén 3 meccset nyertek, kettőt elvesztettek. Kissé fura, hogy vagy nagyon nyernek, vagy nagyon kikapnak. Maradjunk annyiban, hogy érdekesen választanak maguknak ellenfelet.

A fotón az ellenfél alacsony irányítója látható, sok pontot nem dob, de 32 percet játszik átlagban.

Amúgy a WVSU először játszik ezzel a csapattal, így még felkészítőt sem kaptak a lányok, hiszen nem igazán ismerik az ellenfelet. Az ellenfél honlapján olvasható beharangozóban mindenesetre megemlítik Laurát, mint az egyik legponterősebb játékost. Azzal a 12,8-as átlaggal ma is kiegyeznék.

0 Tovább

Az első hosszú út egyedül

Először nem kosárlabdáról lesz szó. Ennek ellenére

büszke vagyok a lányra.

Micsoda hülyeség, miért csak a sport miatt lennék büszke rá. Akkor pontosítunk, a következőért is dagad a mellem.

3 napja egy fehér autó résztulajdonosa. Egy magyar viszonylatban

hatalmas Toyota Camry volánja mögött utazott vissza Stamping Groundról a campusra.

Ez bizony 300 km, és simán letudta. Izgultam érte, egyedül ebben a 17 éves járgányban. Megvan, ügyes vagy Lorka!

A kocsiról még nincs fotó, de a pulykaünnep 3 napján talált időt arra, hogy elmenjen a UK női csapatának otthoni meccsére. A sztárcsapat soraiban az a Makayla Epps, aki ellen ő is játszott középiskolás korában.

Semmi különöset nem csinál, de mindig a jót választja - jellemezte a ma már egyetemi sztár játékát Lorka. Dobott 21 pontot, benne két hármast.

Tisztán volt, sutty, bevágta.

A többi pontját lerohanásból szerezte. Az az érdekes benne - mondta Lorka, hogy azt amit te a leláton jó megoldásnak látsz, azt csinálja meg. Ha jobbra kell forduljon, akkor arra megy, ha vissza kell lépjen, akkor úgy fejezi be a támadást. Ilyen egyszerű.

Vasárnap meccs, 5 órát utaznak majd Indianába. Az University of Southern Indiana lesz az ellefél. Előzetes róluk vasárnap reggel. Első blikkre nem tűnnek könnyű ellenfélnek.

0 Tovább

Fiúkkal is gyakorolnak

Keddtől péntekig szünet van, ami a kosárlabdát és a tanulást illeti. Az amerikai pulykaünnep okán ilyenkor kiürül a campus. A lányok is haza mentek. Lorka Stamping Groundra, ahol egy fontos dolgot intéznek el Garyékkel, az amerikai szüleivel.

Addig se maradjunk kosárlabda nélkül: egy rövid kis videó.

Lorka elmondása szerint nem is kellett olyan sokszor megpróbálni. Inkább a srác hiúsága miatt készült több felvétel. Magasság, lendület, homorítás, állítólag ez lett a legjobb.

Amúgy rendszeresen gyakorolnak fiúkkal, ami jót tesz a lendületnek, gyorsaságnak, összpontosításnak és az erőállapotnak is. Olyan, de olyan

jó volna pozitív mérleg a szezon végén,

de 8 győzelemnél mindenképpet többet kellene szerezni. A hétfő esti győzelemre gondolva, ehhez minden adott.

0 Tovább

Lélekemelő győzelem

Előzetesen egy fabatkát sem adtam volna a WVSU lányainak győzelméért a University of Virginia College @ Wise gárdája ellen. Az ellenfelet a szezon előtt összeállított ranglistán 3 hellyel is magasabbra sorolták, mint a mérges darazsakat. Ráadásul remekül kezdtek,

a múlt héten simán elverték a konferencia második legjobb csapatának tartott másik charlestoni egyetem csapatát.

Aztán mégis 86-60-as zakóval mehettek haza, de jöjjenek a részletek.

Laura nehéz ellenfelet kapott

Az előzetes felkészítő szerint az egyik leponterősebb játékos őrzése volt Lorka feladata. Magasságuk hasonló, de egy tömör, gyors, agresszív fekete lány állt vele szemben, aki ráadásul az előző meccsén 6 triplát vágott. Ezúttal sikerült 12 ponton tartani. A feladat tehát kipipálva.

A második negyedben indul a WVSU-henger

A 20-as játékos kordában tartása sajna áldozatokkal is járt, amely két személyi hibában manifesztálódott más az első negyed végén. Ez az amerikai edző felfogás szerint automatikus kispadot jelent, így a nagy rohanásnak (30-8 tíz perc alatt) csak részben volt részese Laura, de

a harmadikban eljött az ő ideje is,

de ne rohanjunk még ennyire előre. Amúgy az említett két fault egyike támadó volt. Egy gyönyörű flótert vettek el tőle a hazai pálya elvét nem ismerő bírók. (Ezt a dobást a fiúkkal gyakorolta a gyerkőc, állítólag már egész jól megy.)

Nagyszünet után 9 pont

Az ellenfél a harmadik negyedben elkeseredett rohamot indított a felzárkózás érdekében, de ezt Laura előbb egy hármassal, majd ziccerrel és tempóval, végül két büntetővel verte vissza. Összesen 11 pont és 3 gólpassz állt a végén a neve mellett.

Ezen a videón nem az ő dobása látható, de kíváncsi vagyok, hogy felismerik-e azok, akik korábban együtt játszottak vele?! Ha nem tudnám, hogy mit vagy kit kell nézzek, akkor nekem sem sikerült volna.

Igen, ő az, aki a lepattanóért indul. Fekete térdvédőkben, a színesbőrűkre jellemzően befont hajjal, és kimondottan határozott mozgással. Háááát! Mintha amerikai kosárlabdást kezdenének faragni belőle.

Vélemény

Hogyan nyertetek ennyivel - kérdeztem a meccs után. Mindenki úgy játszott ahogy tud és a csapatmunka is remek volt - jött a profi nyilatkozót sejtető válasz, de azt mondta, hogy tényleg így volt.

December 20-ig nincs hazai meccs

A WVSU 5 meccs után 2-3-as mérleggel áll, a konferncián belül pedig 1-1-re. Ez utóbbi fájó, hiszen a Concord verhető ellenfél lett volna, de a tengeren túl nem sokat keseregnek a múlton. Most csaknem egy hét nyugi, hogy aztán vasárnap Indianában lépjenek pályára. Ez időben olyan messze van, hogy

a hálaadás miatt 3 nap szünetet kaptak a lányok.

Lorka pedig Stamping Ground, az amerikai szülei otthona felé veszi az irányt. Ha minden igaz, akkor egy fontos dolgot is elintéznek. De erről majd akkor, ha már kezében van a kulcs...

0 Tovább

Káprázatos játék a jóval esélyesebb ellen

26 pontos győzelmet arattak a WVSU lányai a náluk 3 hellyel előrébb rangsorolt University of Virginia College @ Wise csapata ellen. A sárga-feketék honlapja az idei legjobb meccsnek nevezte a hétfő estit.

Laura értékelésével részletek hamarosan!

0 Tovább

Még nincs előrelépés

Bár előzetesen azt reméltem, hogy ma nyerni tud a WVSU, de nem sikerült. Pedig verhető ellenfél volt a Concord. A végén azonban 6 pontos vereség lett az amúgy a közepén egész jól alakuló meccsből.

Az eleje gyenge volt, hogy aztán a második negyed végén és a harmadik negyed elején már 5 pontos előnyt is magukénak tudjanak a sárga-fekete lányok.

40:35-nél minden olyan szépnek tűnt.

A 4. negyed azonban az összeroppanás és a kapkodás negyede lett. Ehhez hozzájárult az ellenfél zónája, amit jó lett volna átdobni. A csapat azonban tragikus százalékkal dobta a hármasokat.

A 9,1%-ra nem nagyon van mentség.

A végén aztán visszakapaszkodtak a darazsak a mínusz 12-ről, de csak mínusz 6-ig jutottak.

Lorkának nem ment jól. A 10 pont és 6 lapattanó még nem is mutatna rosszul, de a 6-ból 2 büntető arra utal, hogy jön a hálaadás ünnepe és ilyenkor szinte mindenki hazamegy.

A honvágy és a szeretetéhség azonban nem erősíti a koncentrációt,

amely viszont elengedhetetlen a dobásbiztonsághoz. Ilyen az idegenlégiós élete, 

keménynek kell lenni, hogy a kosárlabda adjon örömöt.

Most érzékeli, tanulja, remélem sikerrel. Ennyit mára, jó éjt!

0 Tovább

Nyerni kellene a konferencia-nyitányon

Ismét otthon játszanak a mérges darazsak és a statisztikák alapján győzelem is lehet a dologból. A Concord Egyetem lesz az ellenfél. Tavaly pont a WVSU előtt végeztek a bajnokságban és idén is ide sorolták őket az előzetes ranglistán.

Ebben a szezonban egy győzelmük és 2 vereségük van.

Az utóbbiakat egy félkészülési tornán gyűjtötték be, a győzelem pedig hazai pályán történt, de egyik sem volt konferenciameccs. Ami még érdekes, hogy a két vereségüket abban a konferenciában szereplő csapatoktól szenvedték el, amely egyik tagja a hét közepén elgázolta Lauráékat.

A számok alapján

egy tavaly még 5 pontos átlagot sem termelő, nem is túl magas, 172 centis lány húzza a csapatot.

Őt támogatja egy 182 centis center lány, aki viszont az előző szezonban jobban szerepelt, ami a számokat illeti.

Az ellenfél többségében fehér játékosból áll.

Ez némileg meghatározhatja stílusukat.  Sőt a húzóneveik testméretei is hasonlatosak a WVSU lányaihoz. Igaz a névsorukban van egy 190 centis lány, de őt még nem vetették be. Pedig veszélyes lehet, hiszen

egy divízió I-es csapattól érkezett,

azonban ott kevesett játszott az elsős évében.

Miért nem játszik?

Amerikában simán megcsináják azt, hogy az addig ismeretlen játékost a konferencia-mérkőzéskre tartogatják. Az excsatás Barta Brigit is az első évében az első két meccsen nem küldték pályára. Az ottani edző ezt akkor azzal indokolta, hogy el akarták dugni a konferencia-mérkőzésekre. Akkor ez nagyon bejött az Armstrongnak.

Akikre tehát érdemes figyelni a Concordban:

A konferenciameccsek mindig kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen ezek alapján lehet eljutni akár az országos 64-es táblára is. Egyelőre ez "nem fenyegeti" a WVSU-t, de a tavalyi 10. hely után idén az 5-6. helyre várja csapatát Smith edző.

0 Tovább

Meccs, amit gyorsan elfelejtünk

Vannak mérkőzések, amelyekről keveset fogok írni. Ez olyan volt. A statisztika alapján is bivalyerős ellenfélhez utaztak a mérges darazsak. Nem a szomszédba ugrottak át, 5 és fél órát buszoztak egy keleti parti kisvárosba, a VUU csapatához.

Komoly zakó lett a vége. Lorka 6 pontot dobott. Maradjunk ennyiben.

0 Tovább

Most egy kis sztár vagyok

Soha nem láttam nagyképűzni a lányomat 13 éves sportpályafutása alatt. Sőt, folyton a csapatról beszélt a sikerek idején, de nincs olyan élsportoló, aki ne vágyna az elismerésre. Amerika most egy hétvégén sokat pótolt abból, amit itthon talán egy kicsit hiányolt.

A kétnapos torna után az egyetem honlapján őt jelölték a hét női játékosának. Kis lépés ez a lánynak, de nagy öröm az apjának. Hogy kicsordul ilyenkor egy könnycsepp az ember szeméből? Áhhh, dehogy...

Nem is ő vette észre, hanem a kosaras fiúk gratuláltak neki. Eleinte nem is tudta, hogy miről van szó.

Nem lehet nem észrevenni azt a rajongást, ami az amerikaiakat köti a sporthoz.

A campus területén is vadidegen felnőttek elismerőleg elegyednek vele beszélgetésbe.

Na jó, az ebédlőben nem nagyobb az adag, de itt is sokan gratuláltak neki. A csapattársak már más kérdés, mert ugye a morcossági faktor a tengeren túl is létezik.

A kezdő ötös nagyon örül,

hiszen vele jobbak lettek, akiket viszont kiszorított a csapatból, azok nem felhőtlenül boldogok.

A pontátlag és a lepattanó nem rossz, sőt. A tegnapi edzésen egyébként videóztak, elemezték az első két mérkőzést. Lorka elégedetten tapasztalta, hogy az itthoniakhoz képest, hát hogy is mondjam, sokkal jobb tartással közlekedik a pályán.

Keményebb lett a mozgása.

Sajna csak nagyon gyenge minőségű videón láthattam a meccsek egy részét, de van ebben valami.

Ma ismét utazás, egy bivalyerős csapathoz látogatnak a keleti partvidékre. A 4 győzelemmel kezdő, és erős konferenciába tartozó (CIAA) Virginia Union University lesz az ellenfél.

0 Tovább

Kupát ért a bosszantó vereség

Remekül játszottatok, ha tartani tudjátok ezt a teljesítményt, akkor

nagyon szép eredményeket érhettek el a bajnokságban

- így értékelte Smith edző az Edinboro elleni meccset. Mint írtam, a lányok a véghajrában szenvedtek 4 pontos vereséget úgy, hogy 1,13-mal a vége előtt még 4 ponttal vezettek.

Az edző dícsérete nem megalapozatlan, az ellenfél kimondottan erős csapat volt. A PSAC konferenciában tavaly a legjobb 8 közé jutottak és csak a későbbi másodiktól kaptak ki. Ráadásul a játékoskeretük is megmaradt. Az sem titok, hogy az a bajnokság erősebbnek tűnik a MEC-nél, ez utóbbi Lorkáék konferenciája.

Ami külön öröm, hogy Laurát beválasztották a mostani torna csapatába. Nagy szó ez, hiszen 4 csapatból válogattak a döntnökök. Ime a remek kupa:

Ok, egyelőre a fogkrém mellé került, de ha több lesz, akkor érdemes lesz egy kisebb polcra is beruházni. Azt Lorka már kissé fanyar humorral jegyezte meg: Magyarországon 12 év alatt fele annyi kupát kaptam, mint Amerikában 9+4 hónap alatt. Csak emlékeztetőül, Lorka a középiskolás amerikai éve (2012-2013) alatt bekerült a Toyota Classic legjobb játékosai közé. 

0 Tovább

Laura Amerikája. Kosárlabda és minden más.

blogavatar

4x9 hónap. Ennyi időre ment a lányom sportösztöndíjjal Amerikába. Laura kosaras mindennapjai, ahogy én, a papája látom. 2. évad.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek