Ez már kemény lesz

Sokkal erősebb ellenféllel találják szembe magukat vasárnap délután a mérges darazsak. A magyar idő szerint 8-kor kezdődő találkozón

tavaly a PSAC bajnokság legjobb 8 csapata közé jutó Edinboro lesz az ellenfél.

2014-2015-ben pozitív volt a mutatójuk, 20-8, azaz 20 meccset nyertek. A pénteken legyőzött Clarion hasonló mutatója sokkal szerényebb. A Clariont kétszer is megverték, egyszer 30 ponttal, de a másik alkalommal 10 sem volt közte.

Laura közvetlen ellenfele egy félvér angol lány lesz. 6'1 magas, azaz 185 centis és a fotója alapján elég testes is. Őt kell majd fognia.

Tavaly még szerény átlaga volt, mindössze másfél pontot hintett meccsenként.

Amúgy tagja volt az U18-as angol csapatnak, de Laurával nem találkozhatott, mert egy évvel idősebb nála.

Ami bizakodásra ad okot, hogy visszatér a WVSU elsőszámú irányitója, Dee. Valószínűleg még nem kezdőként, de remélhetőleg az ujjsérülése nem zavarja majd érdemben a játékát.

0 Tovább

Laura a fellegekben

Remekül sikerült a bemutatkozás hazai pályán. 23 pont, 7 lepattanó és 5 gólpassz. Ennyi dióhéjban és még annyi, hogy Laura hatalmas, szinte már fellegekben járó ugrása fogadja a mérges darazsak honlapjára érkezőket. Íme:

Fontos volt a jó bemutatkozás

Bár a yellow jackets csapatában már a múlt héten is pályára lépett, de az a meccs ugye idegenben volt, így a hazai közönség nem láthatta, hogy Smith edző a nyáron kire adta ki az egyetem pénzét. Jó vásárt csináltak, vagy egy ismeretlen európai országból érkező fehér lány elveszi valaki teljes ösztöndíjas helyét?

Keep calm

Nos, mindenki lenyugodhat, a fehér 23-as bevált. Csapata legjobb pontdobója volt a Clarion Egyetem ellen (is), és nehéz pillanatokon segítette át csapatát.

Laura vezette a rohamokat

Az első hazai meccs mindig fontos. Ilyenkor mérik fel, hogy milyen lesz az idei csapat, mire számíthatnak a nézők, szurkolók. Smith edző alapos interjút adott a helyi lapnak. A cikkben bitang jó játékosnak írta le Laurát, akinek ezek után tehát bizonyítania kellett. Megtette,

kritikus helyzetekben mutatta meg, hogy helyén van a szíve és tudása.(Köszi Kriszta).

A meccs

Látszólag nem kellett volna izgulni, hiszen szinte végig a WVSU vezetett, de az amúgy 8-10 pontos előny pont a nagyszünetre olvadt el. 33-31 volt csak az eredményjelzőn. A második felvonás elején aztán Laura bedobott egy büntetőt, lerohanás után ziccert értékesített, majd kiosztott egy fontos gólpaszt, így újra 5 ponttal mentek, sőt már 8-cal is, hogy a 4. negyed elején újra csak 3 ponttal vezessenek a darazsak, 50-47.

Az utolsó negyed

A 31. percben közel sem úgy nézett ki, hogy 10 pont feletti győzelem lesz ebből. Azonban a yellow jackets második támadásának végén

Lorka eleresztett egy demoralizáló hármast,

de 61-56 után nagy szükség volt a 6-ból 6 büntetőjére is. Szerencsére az utolsó három perc büntetőpárbajából a WVSU jött ki jobban. Mindenki pontosan dobott a vonalról, így vége 80-69 lett.

Béna szóviccel a címlapon

A meccs után őt kérték egy gyors értékelésre. Elmondta, hogy eleinte izgult a játékstílusa miatt, hiszen Magyarországon sokkal több kontakttal védekeznek és ehhez még alkalmazkodnia kell. Sőt kritikusan arról is beszélt, hogy

még többet vár magától,

de a lényeg a győzelem.

A meccset értékelő cikk címe mindenestre róla szól. Hevenyészett fordításban: az importált Szörényi, nagyon fontos (important) volt a hazai csapat győzelméhez. Ok, elnézzük ezt a döccenést, de azért felkérjük Sukkert egy jobb szóviccnek álcázott rím faragására. 

Vasárnap is meccs

A mini torna ezzel nem fejőződött be. Vasárnap újra pályára lépnek. Az ellenfél már jóval erősebbnek ígérkezik. Az Edinboro University egy húszassal verte a másik charlestoni egyetem, amúgy Lauráék elé rangsorolt csapatát. Róluk majd holnap délelőtt.

Ami viszont jó hír, hogy addigra felépül Dee, az elsőszámú irányító, nagy szükség lesz rá. Ja, még egy egy szolgálati közlemény. A szezonra újabb hófehér kosárcipők érkeztek!

0 Tovább

Gyorshír

Győzelem az első hivatalos NCAA-mérkőzésen. A Clarion Egyetem csapatát verték 11 ponttal. Lorka ismét a WVSU mérges darazsainak legeredményesebb játékosa lett, 23 pontot dobott.

További részletek és érdekességek szombat reggel.

0 Tovább

Színre lépés az Arany Sasok ellen

Eljött a nagy nap, elkezdődik a bajnokság a WVSU mérges darazsai számára. Egy mini torna lesz a hétvégi penzum, nyitányként a Clarion Egyetem lányai ellen. 

Három oldalas felkészítő

A csütörtöki reggel 6-kor kezdődött edzés után Laurának délután volt még egy kis nyújtás. Ekkor kapta meg azt a három oldalas dokumentumot, amely a péntek esti ellenfélből adott felkészítőt. Igen, személyre szabva. Fél oldal csak neki szólt. Így

Lorka már tudja, hogy vele szemben várhatóan egy 5'8 magas, azaz 172 centis lány áll majd. 

Az elemzés szerint ellenfele ritkán tör be, de messziről sokat dob rá. Erőssége a hármas, amelyet csaknem 30 százalékos pontossággal követ el. Ezért érdemes közel menni hozzá. Viszonylag sok labdát, meccsenként 5-öt ad el, azaz megzavarható. Leírják még a várható cseréjét is, megadják ennek a játékosnak is a mezszámát.

Mit mondjak? Impozáns, pedig "csak" egyetemi sport és nem is a Divízió I. Itt nem lehet azt mondani, hogy meglepett az ellenfél játéka.

Milyen erős a Clarion?

Nem tartozik a PSAC nevű bajnokság élcsapatai közé, meglehetősen alacsonyak, de éppen ezért sokat futnak. Tavaly is velük kezdett a WVSU, akkor 10 pontos győzelmet arattak, így idén is ez az elvárás annak ellenére, hogy a sérülések miatt továbbra is a hármas számú iránytóval kezdenek a lányok. Magyar idő szerint este 11-kor kiderül.

Ma sem alszunk, de ezzel semmi gond sincs, csak bejöjjön a legendás billentős csel!

0 Tovább

Bitang jó játékos

Elismerőleg nyilatkozott az edző Lauráról a helyi lapban. A szezont beharangozó, esélyt latolgató írásban külön bekezdést szenteltek neki. 

Ő egy bitang jó játékos,

aki már felépítette magát - emeli ki Smith edző Laurát jellemezve. Majd hozzáteszi, a nemzetközi tapasztalata is mellette szól. Az újságíró szerint pedig a mester nagyon jó véleménnyel van Lauráról.

Az írásban a csapat elé tűzött célokról is írnak. 

Több pontot kell dobjanak, mint tavaly és a 10. helyről előre kellene lépniük az 5-6-ra.

Sajnos tényleg van egy komolyabb sérültjük is. A kettes poszton játszó Brianna igen ponterősnek tűnt az edzéseken, de a múlt héten porcműtéten esett át. Jellemző a lányra, hogy már tegnap dobálni kezdett, imád játszani és gyorsan, talán túl gyorsan is, vissza akar térni.

Az amerikai cikk a péntek esti bemutatkozó meccs apropóján készült. Délután a blog is exkluzív információkkal jelentkezik a magyar idő szerint este 11-kor kezdődő idénynyitót felvezetendő.

0 Tovább

Laura az címlapon

Büszke vagyok na. Lorkáról megjelent egy rövid cikk a legismertebb magyarországi női kosárlabdaportálon.

Nem szar azon a címlapon szerepelni, amelyen Allie Quigley 19 pontjáról és Krivasevic Tijana 17 pontos remekléséről számolnak be.

Pénteken jön a hivatalos szezon első meccse, akkor tényleg kiderül, hogy milyen erős az idei WVSU. Beharangozó holnap!

0 Tovább

Szombat a pihenésé volt

Pihenőnapot kaptak a lányok a péntek esti meccs után. Nem csoda, hajnal 1-kor értek haza.

De ejtőzős napot tartottam én is. Az új James Bond-film megnézése után már 6 órakor durmolni kezdtem.

Ez persze előrevetíti a következő 4 hónap menetrendjét is.

Hm, még jó, hogy alig van meccs hétköznap.

Egy kis értékelés

Egész összeszedett csapatunk van - summázta Lorka a Miami elleni mérkőzést. Érezhető volt, hogy tapasztalt edzője van a WVSU-nak. Higgadtan vezényelte a lányokat, az ordítozás nem sajátja. Coach Smith valóban látott már sok nagy csatát és komoly sikeret is elért már.

A 18 pontot dobó Laura nem kis büszkeséggel mesélte, hogy többször is cseréltek rajta védőt, ami nem csoda, hiszen a

pontjai zömét (13) az első félidőben érte el.

A másodikban is lehetett volna ennyi, de akkor 3 büntető és néhány hárompontos kimaradt. Ezt sajnálta, de mint mondta, a végén már picit remegett a keze a fáradságtól. A két irányító sérülése, az egyik center távolléte és a magasbedobójuk érthető gyengélkedése miatt ugyanis nem tudtak aktiv rotációval játszani.

Mi van a sérültekkel?

Velük kapcsolatban öröm az ürömben, hogy a megműtött Bree lehet, hogy már 4 hét múlva visszatérhet, míg az előszámú iránytó Dee pénteken már játszani fog.

Ez sokat jelent majd, mint ahogy az is, hogy a formán kívül játszó magasbedobó, Lexi is teljesértékű harcos lesz. Vele az történt, hogy a meccs délelőttjén csúnyán összetörték a kocsiját. Ez a tény ugye nem túl idegnyugtató, de azóta már rendeződni látszik a helyzet. Valamint a kisebb fegyelmezetlenség miatt pihentetett kettes számú center is játszhat majd a hivatalos idénynyitón.

Jól esett a telefon

A mérkőzés után Lorka tudott beszélni amerikai szüleivel is. Az elvakult kosárlabdafan Geryvel alaposan elemezték a történteket. Remélem nem véletlenül írta nekem a feleség, Marcia a Messengeren:  We are so proud of her and so glad that she had such a wonderful first game.

You both must be so proud of her.

This is the beginning of a wonderful college career.

Erre mit mondhat az ember, ha ők is úgy látják, hogy "egy csodálatos egyetemi kosárkarrier előtt állunk", akkor én sem tehetek mást hajnalonta. Wake up and cross my fingers.

0 Tovább

Jó, sőt remek

20 ponton belüli vereség és 6-8 pont Laurának - ezt reméltem a WVSU első mérkőzése előtt. Ismét kishítűnek bizonyultam, Lorka ugyanis 18 pontot dobott és ő lett a mezőny legeredményesebb játékosa. Íme bizonyságul az élő statisztika lementett képe a lefújás pillanatából.

A meccset idegenben játszották egy divízió I-es csapattal szemben. Ennek finomságairól itt írtam már. A lényeg, hogy ez egy bemutatómérkőzés volt, mi edzőmeccsnek mondanánk, rendes órával, bírókkal, de nem számít bele az egész éves bajnoki statisztikába.

Mindazonáltal mindenki komolyan veszi.

Olyannyira, hogy az ellenfél a mérkőzés után megtartotta a kötelező sajtótájékoztatót is. Ilyenkor a hazai csapat lényegében csak magával foglalkozik, de aki jól bírja az angol nyelvet, annak élvezetes lehet. Fontos, hogy a pódiumra kiültették a csapat most bemutatkozott két új fiatal játékosát. Láthatóan már most építik a karrierjüket.

Laura lett a mezőny legeredményesebb játékosa

A meccs után természetesen beszéltünk Lorkával. Feldobott állapotban volt, a csapattársai is csicseregtek rendesen a környzetében. Az edző értékelése szerint jól helytálltak. Ezt Laura úgy fogalmazta meg, hogy

se gyorsaságban, se taktikában, se ügyességben nem voltak jobbak nála a divízió I-esek

Aminél érződött az osztálykülönbság, az a testméret. Az ellenfélnél nyolc 183 centinél magasabb játékos volt. A két irányítót leszámítva pedig a többiek is nagyobbak voltak Lorkánál.

Az első 4 pont az övé volt

Az amerikai egyetemi csapatoknál az érkező freshmanek, azaz újoncok, ritkán kerülnek a kezdő csapatba. Ahhoz, hogy ez így legyen ki kell emelkedjenek a gárdából. Laura annak is köszönheti a 18 pontját, hogy

kezdőként lényegében végig játszotta a mérkőzést.

Csak az utolsó 6 percre ült le. Addigra fogyott el az ereje az őrült rohanásban és akkor érezte úgy az edző, hogy a másik újoncnak és a kiegészítő embereknek is lehetőséget ad.

Legközelebb már tényleg élesben

A meccsről és annak tanulságairól majd délután írok, akkor felébred a kisasszony, hiszen 4 órás buszozás után tértek haza. Addig is egy kimásolt fotó a mérges darazsak 23-asáról, indul a jellegzetes csel:

Mindenesetre pénteken bevált Kriszta edző tanácsa amelyet akkor kapott, amikor a csapat egész éves taktikájáról beszélgettek még a múlt héten: nem kell 40 figura, mond meg a többieknek, ha baj van, adják oda a labdát, a többit megoldod.

0 Tovább

Game day

A második amerikai kaland első meccse jön. Magyar idő szerint szombat hajnal 1-kor. Négyórás utazás vár a csapatra az ohioi Miami Egyetemre. Eddig sima tények. Ami mögette van, az már sokkal több.

Egy kis magyarázat

Két középcsapat játszik majd egymással, de az egyik divízió I-es, míg a másik (ez Lauráé) divízió II-es. Mondhatnánk azt is, hogy ez olyasmi, mint az NB I és NB II, de ez nem teljesen igaz. Sokkal inkább arról szól ez a besorolás, hogy az adott egyetem mennyi pénzt tud szánni a sportprogramjára. Az előírások ugyanis mások, csak néhány példa: meghatározzák, hogy milyen távolságra lehet utazni, hány teljes ösztöndíjjal rendelkező játékos lehet a csapatban, de az edzésidőt is szabályozzák. Értelemszerűen a divízió I-eseknél minden szám magasabb, így többnyire erősebbek.

Exhibition Event

Edzőmeccsről van szó, amely nem számít bele a hivatalos statisztikába, legalábbis a WVSU honlapján nem is látható, de a Miamién igen, mint bemutatómérkőzés.

Reménykedés és sérülések

Laurának valószínűleg nagy élmény lesz. Először tapasztalhatja meg élesben, hogy milyen erős gárdába csöppent.

Óvatos emberként azt mondom, már egy 20 ponton belüli vereség is elfogadható volna. Reményeim szerint a gyerkőc 6-8 ponttal meg tudja mutatni magát, de ezek jelenleg vágyálmok. Már csak azért is, mert

sérülések nehezítik a mérges darazsak helyzetét.

Az első számú irányító ujja bibis. Ami azonban a nagyobb baj, hogy a most igazolt, meglehetősen ügyesnek látszó Bree-t tegnap megműtötték. A térde ment tönkre, immár harmadszor. Nem jó előjelek.

Volt már ilyen

Mindenesetre a meccsről egy 3 évvel ezelőtti jutott eszembe. Laura középiskola csapata, a Scott County Cardinals a későbbi állami bajnok gimnáziummal (Marion) játszott. Az ellenfélnél pályára lépett a mostani amerikai egyetemi női kosárlabda egyik csillaga, Makayla Epps. Elképesztő volt. Melegítésnél bejött a pályára egy az átlagnál alig magasabb (kb 177 centis), kissé pufinak tűnő, lomhán mozgó, kapucnis lány. Próbálgatta a labdát, kocogott egy kicsit, beszélgetett. Majd elkezdett komolyabban ráhangolódni a meccsre. Leállt a sarokba és bevert 5-ből 5 hármast, futott 10 olyan sprintet, akár egy virtigli atléta, végül úgy nyújtott, mint egy szertornász. Ekkor kivillant a hasa. A pufóknak vélt csajszi csupa izmait egy fitneszmodel is megirigyelhette volna.

A meccset persze a hazaiak nyerték 35-tel, de Lorka 13 pontot összeküzdött. Azóta is emlegeti, hogy az egyik indulócsele után Makayla lepacsizott vele:

good job, nice shot

- mondta, pedig ő volt a kárvallott. Ja, amúgy 41-t hintett és örök élményt adott nekem is. Hogy őszinte legyek, hasonlóval szombat hajnalban is elégedett lennék.

0 Tovább

Ime, ez Laura új csapata

Na akkor most már tényleg mérges darázs lett a lányom. Fotója van róla.

Mosolyognak a csapatfotón, de a yellow jacket nem akármilyen állat Amerikában. Egy igen agresszív rovar, amelynek csípése allergiás reakciókat okoz az embereknél. Na ennyit az entomológiáról, a lényeg, hogy ami a támadást illeti, Lorka jól választott. Nem véletlenül kedvenc mondása: not pass guard Guys, I play point guard.

Kedden tehát fotózkodtak, videót is készítettek. Szükség van rá, mert a meccsek előtt egyéni bemutatás van, és olyankor villognak a fények az óriáskivetítőn, és

elindul a játékos személyes klipje.

Mint a WNBA-ben, csak egy picit kisebb a csarnok és talán kevesebb a néző, de a körítés az NCAA-előírás szerint megy.

Lorkáról személyes fotó is készült, mostantól már így szerepel a WVSU honlapján.

Nem maradhattak el azonban a privát kattintások sem, így a közös kép a csapat irányítójával. Vele már az első edzésen megtalálták a közös hangot. 

Felhívom a figyelmet a pici lábroggyasztásra, hogy a csapatnévsorban 5'10-nek írt Laura arányosan beférjen a képbe!  Egy kicsit tehát alacsonyította magát, hát ezt is megértük.

A hivatalos szezonnyító november 13-án, de előtte most pénteken még egy edzőmeccs Ohióban egy divizió I-es csapattal. Kezdődik, apa kezdődik...

0 Tovább

Laura Amerikája. Kosárlabda és minden más.

blogavatar

4x9 hónap. Ennyi időre ment a lányom sportösztöndíjjal Amerikába. Laura kosaras mindennapjai, ahogy én, a papája látom. 2. évad.

Utolsó kommentek