Statisztikával nyalogatom sebeimet

A következő meccsre koncentráljunk, ami megtörtént, azon ne bánkódjunk - ez az amerikai szemlélet és szerencsére Lorkára már kezd átragadni. Én azonban a kádári rendszerben szocializálódtam, erre pedig alaposan rányomta a "mi lett volna ha" és az "úgy sem tudunk rajta változtani" mondatkombója.

De kész, vége, haladjunk a korral a lányom kedvéért, így erőt merítek a számokban jól megmutatkozó részsikerekből.

A negyedik játéknap után vessük pillantásunkat a statisztikákra!

Mindjárt mosolygósabban látjuk a jelent.

Benn az első tízben

Itt mindenre van adat, de tényleg. Kedvencem a winning streak, azaz a nyerő széria. A szombati vereség miatt ez most nem érdekes számunkra, de Laura 20 dobott pontja annál inkább.

Ezzel a szezont tekintve feljött a 9. helyre, 15,8-as átlaggal. Ebben benne vannak az összes, tehát konferencián (bajnokság) kívüli meccsek is. Még jobb helyen áll,

ha csak a bajnokikat nézzük, ekkor a 8., 16,5-ös átlaggal.

Erről az adatról tudni érdemes, hogy csak azokat veszik számításba, akik a bajnoki meccsek 75%-án szerepelnek. Világos, 2-3 jó mérkőzéssel nem lehet arcoskodni.

A számok mögött

A 8. helyet 25 mezőnygóllal, 4 hármassal és 12 büntetővel érte el. Ez utóbbin van még javítani való, de nem vagyok telhetetlen. A listát vezető lány amúgy 23,5-ös átlaggal rendelkezik.

Mérik azt is, hogy ki milyen hatékonyságból dob a mezőnyből. Itt

Lorka a negyedik, 0,521-es mutatóval, tehát több mint minden második dobása kosár lesz.

Az első helyet 0,737-tel tudja magának a tavalyi bajnok centere.

Még egy érdekes adat. A hárompontosakat 0,706-os átlaggal vezeti egy shooter.

17 dobásából 12 volt jó.

Az ilyen játékosokról tudni kell, hogy nekik szinte nincs is más dolguk, csak kívülről dobni. Nem kell betörjenek, védekezésben többnyire a leggyengébb támadót kapják. (Olyasmi, mint az NBA-ban Ray Allen volt.) A WVSU is szerződtetett már a következő szezonra egyet. Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy egy jó 4-esre nagy szükség lesz. Lexi ugyanis jövőre végez.

Itt, mármint a hárompontosoknál, csak azokat veszik figyelembe, akik legalább meccs/2 hármast érnek el. Hmm, ha mondjuk a bajnokság végén Lorka is szerepelne ezen a 10-es listán. Na, milyen pozitív lettem a végére?

0 Tovább

Ilyen vereség nincs

Hogy lehet kikapni 30 másodperces támadóidővel mért mérkőzésen akkor, amikor egy csapat 2,29-cel a vége előtt 9 ponttal vezet? Sőt, 1,38-cal a vége előtt náluk van a labda és vezetnek 7 ponttal. Érthetetlen. Az Urbana mégis nyert 1 ponttal a WVSU ellen. A hazaiak utolsó 4 dobása bement, a mérges darazsak pedig sorban adták el a labdákat pedig nem volt szó letámadásról.

Ami még bosszantó, hogy

a vezetést 6 másodperccel a vége előtt egy gól plusz büntető szerezték meg a hazaiak.

Az utolsó másfél perces bénázásra az tette fel a koronát, hogy a csapat egyik legjobbja az utolsó pillanatban, bár tisztán kapta a labdát, fordulásból akarta bedobni a ziccert. Ekkor valószínűleg agyonütötték, de ezt magának köszönhette, hiszen simán fel kellett volna tegye a labdát nem bevárva az akkor még másfél méterre álló, de egy alabárddal közelítő védőt.

Laura amúgy dobott 20 pontot, közte 3 hármast, de mindez kevés volt.

Ehhez hozzátett még 6 gólpasszt és 4 lepattanót, sőt volt egy labdaszerzése is.

Most ennyi...

0 Tovább

Utazás és utazás

Tiszta NBA, legalábbis ami az utazást illeti. Szombaton, azaz ma, ismét útra kelnek a lányok. Újra Ohio az úticél, 3 óra 17 perc buszozással. A tavalyi utolsó, de az idén egy 5,8-as dobóhátvéddel megerősödött Urbana az ellenfél.

Nehéz lesz

Egy nem túl magas lány mit változtat az erőviszonyokon - tehető fel a kérdés. Sokat, tavaly ugyanis krónikus ponthiányban szenvedtek az urbanai lányok, most azonban rendre 80 dobott pont közelében végeznek. Danie Shafer a legutóbbi két meccsén 31 és 32 pontot rámolt be az ellenfél gyűrűjébe, közte a bajnokéba is. Mellesleg 3 forduló után vezeti a konferencia egyéni ponttáblázatát 25-ös átlaggal.

Ki az a Danie Shafer?

5,8 magasnak írják, azaz 172 centi körül lehet. Agresszív, pattogós, már már kegyetlen kosárlabdát játszik. Ha hagyják, akkor bárhonnan a gyűrűt támadja és hármast is dob.

Tiszta Laura, csak valahogy van benne valami fura könyörtelenség.

Érdekes, hogy egy másik Divizió II-es csapattal jött, ahol viszont csak epizódszerepeket kapott. Az a statisztikákból nem derül ki, hogy miért.

151 pontos zakóval nyitottak

Én sem nagyon akartam elhinni, de minden oldalon az áll, hogy az urbanai lányok 151-72-re kaptak ki egy Divizió I-es csapattól a nyitó meccsükön. Igaz a Ball State jelenleg 121. a ranglistán, ami kimondottan erősnek számít. Ebből az következik, hogy

ha megfelelő nyomást gyakorolnak az Urbana játékosaira, akkor bizony zavarba hozhatók.

Az már egy másik kérdés, hogy WVSU lányai képesek-e erre.

Pontzuhatagra számíthatunk, hiszen az Urbana a MEC-en belül 3. a dobott pontokat illetően, 79-es átlaggal, a WVSU itt csak a 11., érzékelhetően alacsonyabb, 66,3-as átlaggal. Ami azonban a kapott pontokat illeti, itt mi állunk jobban, 5. hely, 67,4-es átlaggal, míg az Urbana meccsenként eddig 88 pontot szedett be, és ezzel utolsók.

Laurán sok múlik

Magyarán, a csütörtöki 25 pont jól mutat Lorkától, de az az érzésem, hogy ismét ennek közelében kellene teljesítenie, mert

a mai meccs nem a védelmek csatája lesz.

Persze ettől még Smith edző még kitalálhat valami csodataktikát az ellenfél üdvöskéjének megfékezésére. Mondanám, hogy meglátjuk, de az előzetes adatok szerint még élő statisztika sem biztos, hogy lesz, így este 8-kor látatlanban szorítunk a lányunkért. Bízom benne, hogy ez is elég lesz. Mi mindenesetre ma sem alszunk.

0 Tovább

Ez a Notre Dame, nem az a Notre Dame

Nagy bátran már a félidőben elkezdtem írni a beszámolót. Addigra ugyanis Lorka 17 pontot szorgoskodott össze és a csapat 4 ponttal vezett.

A második félidő azonban egy krimire emlékeztetett, amelyet azonban a WVSU lányai írtak. A mérges darazsak Laura további 8 pontjával, 10 pontos hátrányból felállva, idegenben nyertek a Notre Dame ellen, de menjünk sorjában.

Rémálom a harmadik negyedben

38-34-es előnnyel fordultak a csapatok. Mivel volt élő közvetítés, ezért nyugodtan állapíthattam meg, hogy minden sínen van. A gyereknek jól megy, a csapat is vezet, az ellenfél sem tűnik lehengerlőnek, tehát minden ok. Ezek után egy ideig vesszőfutássá vált a második félidő.

A hazaiak 2 perc alatt fordítottak,

amelyhez kellett, hogy beessenek a hármasaik. Lorka is csak 2 büntetőt tudott hozzátenni, az irányító, Dee rendszeresen belevezette a labdát az ellenfél védőibe, a hármasokért felelős Ward pedig a számához, dupla nulla, méltó módon játszott. Lényegében összeomlott a csapat. 11 perccel a vége előtt már 60-50 volt oda, a nézők pedig ünnepeltek.

Ellentámadás a negyedik negyedben

Az utolsó felvonás sem indult jól, ismét beesett egy Notre Dame-es tripla, így 9.32-vel a vége előtt 63-53 állt az eredményjelzőn. Ekkor azonban megkezdőtt a fekete-sárga varázslat. Lexi végre beállította a katapultokat, az ő hármasával indult meg a felzárkózás. Keserves volt, hiszen 4.50-nel a vége előtt még 69-62 volt oda. Ekkor

Laura ismét elkezdte szétzilálni az ellenfél védelmét,

6 ponttal (és 8 lepattanóval) segítette a fordítást, amely 2 perccel a vége előtt következett be, 69-70.

Büntetős végjáték

Lexi továbbra sem állt le, végül 9 pontot termelt a záró 10 percben, és Shae is bepöttyintgette büntetőket, hiszen ekkor már kétségbeesetten faultolt az ellenfél. Így látszólag sima, 77-71-es győzelmet arattak a darazsak.

Az edző tánca

A siker értékét az is növeli, hogy az amúgy tavalyi döntős Notre Dame-nél játszott a MEC legjobb játékosa.

A mindig visszafogott Smith edző állítólag táncra perdült az öltözőben

és a good job-nál is magasztosabb jelzőket használt az értékelésnél.

Lorka is elégedett volt, a meccs után élvezhette a fiúcsapat (sajna ők kikaptak) játékosainak pacsiözönét. Mint mondta, a meccs alatt is hatalmas biztatás érkezett tőlük, ami jól volt hallható a nem túl nagy, de azért kb. 700 nézőt (telt ház volt) befogadó csarnokban.

Mit ér a siker?

A győzelemmel a WVSU feljött a negyedik helyre a konferenciában. Immár 2 sikerük és csak egy (bosszantó) vereségük van. Szombaton ismét utaznak. A tavalyi utolsó, de idén megerősödött Urbana lesz az ellenfél. Beharangozó szombat délelőtt.

0 Tovább

A ranglista nem hazudik

A ranglisták hazájában nem rossz érzés jegyzettnek lenni. Aki csak egy picit is nézett már amerikai sportokat az tudja, szinte mindenről van statisztikai adat. Sőt, gyakran ezek alapján ítélik meg a játékost. Nem csoda, hiszen számtalan sportoló közül válogathatnak az egyesületek és

az első amit szemügyre vesznek az a ranking.

Laurát pontgyárosnak szerződtették a WVSU-hoz. Olyannak, aki akkor is bátran dob, ha 2-3 dobás nem megy be. Erről mindig Kriszta edző mondata jut az eszembe: ha baj van kérd el a labdát, ne törödj a figurákkal. Csak csendben jegyzem meg, a csapatban van még legalább két ilyen lány, csak sajna az egyikőjük sérült.

Szószaporítás helyett jöjjön az az oldal, ahol megnézhető a MEC (bajnokság) összes statisztikája. 

Lorka a pontátlagban a 20. helyen van a teljes mezőnyben. 

Ez egész jó, hiszen 13 és feles átlagot tudhat magáénak, sőt még a lepattanóban is bekerült a jegyzett első 50-be.

Ínyencek és kosárbolondok itt böngészhetik az adatokat.

0 Tovább

Amerikában is csalnak a bírók

Egyértelmű, hogy a negyedik negyedben a hazaiakat támogatták a játékvezetők - mondta Lorka a meccs után. Kicsit kevésbé cizelláltan: a

pofátlanul elcsalták a meccsünket

szófordulat közelebb állt a mondataihoz. Közbevetésemre, hogy a videón ez nem volt olyan látványos, azt válaszolta: biztosan nem látszott, ahogy

kitépték a karomat a mínusz 3-nál történt betörésemkor.

Az viszont a közvetítésből nekem is egyértelmű volt, hogy a hazaiaknak adtak egy labdát, amely nyilvánvalóan az egyik védőről ment ki. Többen is reklamáltak, de mind hiába.

Lorka szerint az az érdekes, hogy a magyar bírók butábban segítik a nekik kedves csapatot, itt profibbak a bírók, azért talán még vérlázítóbb, amikor nyilvánvalóan elfogultan fütyörésznek.

Értékelés

Az edzőjük szerint a tegnapi 6 pontos vereség (nem konferenciameccs volt)  több mint bíztató a saját bajnokságukra nézve. Mindazonáltal Laura eltökélt szándéka, hogy győzelemre vezeti a mérges darazsakat a bajnoki mérkőzéseken. 

Apa, tudom, hogy tavaly gyengék voltak, de

én mindig nyerni akarok, és nyerni is fogunk

- fogalmazta meg bajnoki céljait a WVSU 23-asa.

0 Tovább

Bosszantó, de tényleg

Én az örök aggodalmaskodó azt hittem, hogy sima zakót kapnak a WVSU lányai Indianában. Az ellenfél ugyanis 3-1-es mérleggel rendelkezett, és akiket legyőztek, azokat nagyon megverték. Erre tök szoros meccsen, csak a véghajrában ment el 6 ponttal az ellenfél úgy, hogy

4.30-cal vége előtt még a mérges darazsak vezettek egy ponttal.

Laura egész jó volt

A 65-71-es mérkőzésen Laura megint csapata legponterősebb játékosa volt,

17-et vágott, köztük három hármast.

Lekapott még 4 lepattanót is. Volt szerencsém látni a meccset, vegyes érzéseim vannak. Nem vele, hanem a csapattal kapcsolatban.

Egy pici hiányzik az ilyen meccsek megnyeréséhez

A WVSU nem is rossz csapat, de ha valaki betör, akkor ott nincs oldalpassz, pedig gyakran állnak tisztán a dobók. Ennek az az oka, hogy elég gyakran begyötrik a labdát az ilyen bemenetelek után. Valamint

a dobásbiztonságon kellene javítani.

Persze ezen a szinten alig akad tiszta helyzet. Tudni kell tehát emberrel együt érvényesíteni a kiharcolt dobóhelyzetet.

4 nap múlva újra meccs

Legközelebb is idegenben játszanak majd december 3-án. Egy hasonló, 2-4-es mérleggel rendelkező csapattal játszanak Ohióban. Mit mondjak, egy győzelem jól jönne és erre minden esély megvan.

0 Tovább

Ma sem lesz könnyű, sőt

Indianába látogat a WVSU. Olyannyira, hogy már szombaton elindultak. Szállodában éjszakáztak, hogy ottani idő szerint délután kettőkor pályára lépjenek. Ez az időeltolódás miatt itthon este 9.

Az ellenfél nem semmi. Magasak és a szélsőik sem vakok - ez már Lorka beharangozója. Belül kell tehát megoldani a dolgokat, hogy legyen esélyük. Nem lesz könnyű, mert az ellenfélnél van egy litván 6'4-es lány is. Ez kb. 192 centit jelent.

Érdekesség, hogy ott volt 2013-ban Miskolcon az U18-as Eb-n.

Egymás ellen nem játszottak, mert a litvánok a másik ágon voltak.

Ott középen ő az, csak viszonyításként a vörös hajú lány 185 centi magas, a többiről ezek után nem is beszélve.

Amit még érdemes tudni róluk, hogy idén 3 meccset nyertek, kettőt elvesztettek. Kissé fura, hogy vagy nagyon nyernek, vagy nagyon kikapnak. Maradjunk annyiban, hogy érdekesen választanak maguknak ellenfelet.

A fotón az ellenfél alacsony irányítója látható, sok pontot nem dob, de 32 percet játszik átlagban.

Amúgy a WVSU először játszik ezzel a csapattal, így még felkészítőt sem kaptak a lányok, hiszen nem igazán ismerik az ellenfelet. Az ellenfél honlapján olvasható beharangozóban mindenesetre megemlítik Laurát, mint az egyik legponterősebb játékost. Azzal a 12,8-as átlaggal ma is kiegyeznék.

0 Tovább

Az első hosszú út egyedül

Először nem kosárlabdáról lesz szó. Ennek ellenére

büszke vagyok a lányra.

Micsoda hülyeség, miért csak a sport miatt lennék büszke rá. Akkor pontosítunk, a következőért is dagad a mellem.

3 napja egy fehér autó résztulajdonosa. Egy magyar viszonylatban

hatalmas Toyota Camry volánja mögött utazott vissza Stamping Groundról a campusra.

Ez bizony 300 km, és simán letudta. Izgultam érte, egyedül ebben a 17 éves járgányban. Megvan, ügyes vagy Lorka!

A kocsiról még nincs fotó, de a pulykaünnep 3 napján talált időt arra, hogy elmenjen a UK női csapatának otthoni meccsére. A sztárcsapat soraiban az a Makayla Epps, aki ellen ő is játszott középiskolás korában.

Semmi különöset nem csinál, de mindig a jót választja - jellemezte a ma már egyetemi sztár játékát Lorka. Dobott 21 pontot, benne két hármast.

Tisztán volt, sutty, bevágta.

A többi pontját lerohanásból szerezte. Az az érdekes benne - mondta Lorka, hogy azt amit te a leláton jó megoldásnak látsz, azt csinálja meg. Ha jobbra kell forduljon, akkor arra megy, ha vissza kell lépjen, akkor úgy fejezi be a támadást. Ilyen egyszerű.

Vasárnap meccs, 5 órát utaznak majd Indianába. Az University of Southern Indiana lesz az ellefél. Előzetes róluk vasárnap reggel. Első blikkre nem tűnnek könnyű ellenfélnek.

0 Tovább

Fiúkkal is gyakorolnak

Keddtől péntekig szünet van, ami a kosárlabdát és a tanulást illeti. Az amerikai pulykaünnep okán ilyenkor kiürül a campus. A lányok is haza mentek. Lorka Stamping Groundra, ahol egy fontos dolgot intéznek el Garyékkel, az amerikai szüleivel.

Addig se maradjunk kosárlabda nélkül: egy rövid kis videó.

Lorka elmondása szerint nem is kellett olyan sokszor megpróbálni. Inkább a srác hiúsága miatt készült több felvétel. Magasság, lendület, homorítás, állítólag ez lett a legjobb.

Amúgy rendszeresen gyakorolnak fiúkkal, ami jót tesz a lendületnek, gyorsaságnak, összpontosításnak és az erőállapotnak is. Olyan, de olyan

jó volna pozitív mérleg a szezon végén,

de 8 győzelemnél mindenképpet többet kellene szerezni. A hétfő esti győzelemre gondolva, ehhez minden adott.

0 Tovább

Laura Amerikája. Kosárlabda és minden más.

blogavatar

4x9 hónap. Ennyi időre ment a lányom sportösztöndíjjal Amerikába. Laura kosaras mindennapjai, ahogy én, a papája látom. 2. évad.

Utolsó kommentek